Direktlänk till inlägg 13 januari 2010

Kadefors, Sara: Borta bäst

Av violen - 13 januari 2010 14:31

Kadefors, Sara: Borta bäst ***


Jag gillade Fågelbovägen.... och Sandor slash Ida. Jag gillar Kadefors sätt att skriva. Däremot har jag lite svårt för den här boken eftersom den tar upp allvarliga frågor och får det att verka.......så enkelt. Men så enkel är den inte....

 Boken handlar ju om att jakten på att passa in kan få ödesdigra konsekvenser och till och med få människor att begå brott. Och att de sen kan hamna utanför trygghetssystemen och hamna på samhällets botten och inse att där finns det verkliga livet och de verkliga vännerna och sen kunna välja om det är det livet man vill leva eller inte. Allt serverat med humor och i bästa hollywoodfilmstil.

Jag finner inte alls boken trovärdig för vore den det, vad bekymrar vi oss då för? Alla som blir utförsäkrade kan ju bo i sina bilar och äta gratis på IKEA och hos andra i samma situation? Och sen bli lyckliga på kuppen.

Men boken är naturligtvis ironiskt skriven och jag hoppas det går fram. Jag hade själv vissa problem med att förstå det i början måste jag erkänna.


Det bästa med det "lyckliga alternativens slut" är ändå att det finns möjligheter att Sylvia kan försonas med sin dotter. Det hoppas jag innerligt.


------------------------------------------------------------------------------------------


Den här boken ingår i Bokcirkel för alla januari 2010. Där skrev jag så här på frågorna:

1. Hur ser du på Sylvia, vilken slags person är hon i dina ögon?
I början, innan jag visste vad hon gjort, såg jag henne som en kvinna vars utbrändhet och/eller melankoli tog sig ett lite ovanligt uttryck, flykt och utlevande. Många kvinnor blir ju annars deprimerade och självmordsbenägna och kommer sig inte ur sängen. Men när jag insåg vad hon gjort blev hon en annan person. En som begått ett brott.

2. Vad tror du bilen står för?
Frihet? ja kanske, men det var ju en riktigt fin bil så kanske det stod för att hon trots allt ville visa (inför sig själv) att hon minsann inte var en vanlig pundare utan bara en excentrisk prova-på-det-utsatta livet person. Sen ville hon ju också fly från de personer som kände henne och visste vad hon gjort. Men att allt detta kunde hända på ett halvår tycker jag är helt osannolikt. Kadefors försöker skildra något (intressant och angeläget) men med en person som inte är trovärdig.

3. Är status viktigt för dig? Så viktig att du skulle kunna göra något liknande som Sylvia?
Varför Sylvia gjorde det hon gjorde berörs ju väldigt lite i boken, men hade det med hennes statusbehov att göra så ok. Det blev väl i så fall lite av ett missbruk för henne, ett missbruk som hon hamnade i eftersom hon ville bli accepterad eller fylla nån tomhet i sitt liv, och det gjorde att hon hamnade i en desperat situation, som de flesta missbrukare hamnar i förr eller senare.
Jag skulle aldrig kunna göra det hon gjorde eftersom status är väldigt oviktigt för mig, men med det inte sagt att jag skulle kunna göra något väldigt fel i andra sammanhang.

4. Gör Sylviar rätt val? Eller är det livets gång som ställer till det för henne? Skulle hon kunna påverka sitt eget liv mycket mer?
Sylvia har flera val på slutet, vilket är helt osannolikt. Eftersom jag inte vill avslöja för mycket skriver jag inte allt här men jag har svårt att tro att det hon upplevde skulle kunna hända. Det är ju som värsta Hollywoodfilmen. Kärleken och godheten flödar…….
Den enda trovärdiga är ju Jonna och Sylvia måste återfå hennes förtroendet för att få tillbaka sin dotter.
Men jag tror att Sylvia kommer att leva ett mycket bättre liv i framtiden. Hon har hittat sig själv och blivit vuxen, tar ju ansvar för sina handlingar. Och är det inte det livet går ut på? Det allra viktigaste är ju trots allt att hon får tillbaka sin dotter.

Har Kadefors tagit med verkliga människor i boken ber jag om ursäkt för min negativa attityd. De måste finnas där för att få till en bra story, och jag tyckte den var riktigt kul, framförallt gillar jag Kadefors sätt att skriva.
Dessutom krossar Kadefors en del myter, (som jag absolut inte stött på), t.ex att bibliotekarier försöker pracka på folk läsning! Under alla år jag lånat på bibliotek har jag aldrig fått ett boktips av en bibliotekarie utan jag har fått välja helt själv vilket jag uppskattat. Men jag tror att många behöver tips faktiskt!( Det visar bara alla utmaningar och bokbloggar som finns nu på webben, så många som uppskattar att någon annan delar med sig av sina boktips.)

Och att flitigt läsa gör en klok verkar ju helt fel! Tvärtom känns det som att Flauberts Madame Bovary tagit gestalt i den överviktiga bibliotekariens kropp! Jag var tvungen skratta när jag läste om henne, det var lite kul! :-)

Verkligen intressant att läsa den här boken och svara på frågorna, det gjorde att jag fick tänka igenom mycket mer!

 
 
Karin/Bokcirkel

Karin/Bokcirkel

16 januari 2010 11:16

Ja, jag håller på att läsa och tycker också att problemet förenklas. Det är inte så enkelt och inte så lätt. Jag förundras över hur lätt det är för Sylvia att ljuga och att hela tiden slinka in, osynlig. Vi får se, om jag ändrar bild. Ska l äsa klart först =)

http://bokcirkelforalla.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Onsdag 22 jan 11:09

Weithz, Jesper: Vintersystrar ***   Inte förrän jag kommit till den senare delen lyckades jag bli fångad av den här boken. Först kändes den som en ungdomsroman med väldigt många ord. Iofs är det ju alltid intressant att läsa om åldrar man själv l...

Av violen - Tisdag 21 jan 20:15

Lindström, Merethe: Ödelagda städer ***  (grannar)   En lite märklig novell. Förstår inte titeln men tycker ändå att den kan ingå i serien grannar. Men här är det okända människor som plötsligt finns nära, nästan som en granne som man möter några...

Av violen - Lördag 18 jan 13:15

Krusenstjerna, Agnes von: Snigeln och flickan ***   Barndomens föreställningar om naturen speglas i Rosas blick. När den dyker upp i form av en stor snigel gör den Rosa rädd. Men när något händer med hennes docka brister det och oron får sitt utl...

Av violen - Fredag 17 jan 16:45

Martinson, Moa: Fjäderbrev ****   Här skildrar Martinson sin släkt och hur hon som oäkta barn växte upp. Kulissen är ett julbesök hos hennes mormor på knekttorpet. Där benämningen på brev som skickades mellan knektarna var fjäderbrev. De innehöll...

Av violen - Torsdag 16 jan 16:11

Griffiths, Elly: Främlingen   Nu har Griffiths börjat på ny kula med nytt persongalleri. Och här försöker hon sänka medelåldern på sina läsare. För jag kunde inte komma ifrån att jag gång på gång kände det som att jag läste en ungdomsdeckare. Ing...

Senaste inläggen

Presentation


Violens boksida -
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Poddar

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Läser - ska läsa - med mera

Redan läst sju böcker i Min egen litteraturprisutmaning!

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Följ  violensboksida, reflektioner.... med Blogkeen
Följ  violensboksida, reflektioner.... med Bloglovin'

Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

Kvinnolänkar/föreningar/osv

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se