Direktlänk till inlägg 11 april 2010

Shaffer, Mary Ann: Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap

Av violen - 11 april 2010 19:00

 Shaffer, Mary Ann: Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap ***


En kombination av Brev från en bokhandel, Mordbyn, Damernas detektivbyrås författares andra bokserie om filosofiska söndagsklubben, nån chicklitroman och Ut att stjäla hästar, så känns den här boken. Den har ju fått mycket bra kritik och i början kändes det helt ok med det eftersom jag efter ett tag upptäckte att den inte var riktigt vad den gav sig ut för att vara. Det fanns allvar i det glättiga tilltalet.

Boken handlar om andra världskriget och ockupationen av Kanalöarna, platser inte många hört talas om förut.

Boken har sina förtjänser men helt klart också många brister. Kanalöarna är anonyma och därför är kartan i början bra, men varför står det underjordiskt sjukhus? Missade jag nånting? Och visst, persongalleriet ska vara exotiskt och excentrisk och bara så käckt men vem är vem? I början brydde jag mig inte och sen är jag började bry mig var det försent att upprätta nån slags personförteckning så jag lärde mig att Juliet (och Elizabeth) var betydande och sen fick resten vara.

Trovärdigheten naggas i kanten eftersom det är så nära inpå kriget, jag har svårt att tro att folk ett år efter freden kunnat bearbeta sina händelser på ett sådant sätt att handlingen var möjlig. Författaren verkar ha fått en del inspiration från Livet är underbart, dvs att kriget och dess följder kan vara riktigt festligt ibland. Not, tror jag. Däremot tror jag att de goda människorna inte överlevde, så den gränsen överträdde författaren inte.

Slutet är i princip en katastrof, författaren verkar helt ha tappat greppet och plötsligt introduceras en ny berättare och det bara lyser av Harlequin slut. Och de där "upphittade texterna" i slutet var ju helt onödiga i sammanhanget, tillförde ingenting utom fler sidor.

Slutsats: själva historien var helt klart motiverad i och med att den satte tyskarnas ockupation av kanalöarna på kartan. Och visst, litteraturen spelade en viss roll och var väl en del av behållningen. Men att blanda varm komik med isande allvar på det här sättet ger liksom ilningar av förvirring i ens hjärna.  Lite mer förståelse får jag när jag förstår att författaren är amerikanska, den är som en amerikansk film men de allvarliga inslagen är för allvarliga trots att de ändå inte riktigt berör. Det känns som att Shaffer inte riktigt fått bestämma själv över boken. För hon hade helt klart goda intentioner, det förstår jag av efterordet.

Vad kallas den här genren? Feel good med noir touch?

Trean är tyvärr med tvekan. Jag är lite besviken.


Jag läste den i Bokcirkel för alla

 
 
Kidneybönan

Kidneybönan

11 april 2010 19:28

Jag har besökt det underjordiska sjukhuset. Det användes under andra världskriget och är numera museum. Ett besök rekommenderas om någon planerar en resa till kanalöarna!

http://kidneybonan.wordpress.com

 
Ingen bild

mig själv

11 april 2010 19:32

Är det sant?
Det jag funderade över iofs var om det nämndes i boken eller om jag sov just då när jag läste det......inte om det fanns överhuvudtaget....men nu blev jag ännu mer nyfiken på ön.
Visst måste det ha varit intressant att besöka ön, jag blev riktigt sugen trots att jag inte var helt förtjust i boken......

 
Kidneybönan

Kidneybönan

11 april 2010 21:46

Jag som har besökt ön kanske får läsa boken istället! Det är nog ungefär femton år sedan jag var där, men ett besök rekommenderas absolut.

http://kidneybonan.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Torsdag 13 feb 06:45

Salomonsson, Anita: Huldas hus ****   Det känns mer och mer som en unik gåva att få läsa böcker om händelser som är så långt borta i tiden att dagens unga människor knappt skulle veta vad de läser. Men Salomonsson låter hela tiden kvinnorna komma...

Av violen - Onsdag 12 feb 13:35

Moström, Jonas: Midnattsflickorna    Konstigt nog har jag inte tröttnat på Moströms deckare. Faktiskt skriver han bättre och bättre. Det är visserligen många schablonmeningar men det viktigaste är att böckerna faktiskt är riktigt spännande. Så ...

Av violen - Söndag 9 feb 15:45

Lustig, Arnost: Citronen **** Att mänsklighet består i att rädda sin syster från döden, driver en pojke till att går över gränser. Till vilken nytta?  Den kusligaste av novellerna.   Ur novellix serien Fyra noveller om förintelsen   Ett s...

Av violen - Lördag 8 feb 19:45

Appelfeld, Aharon: Kylig vår ****Gruppen av judar har gömt sig i en bunker, som varit och förblir tryggheten även efter freden. De måste till slut gå iväg ut i friheten men det är så svårt att anpassa sig till livet utanför.   Böcker av Appelfeld...

Av violen - Fredag 7 feb 19:32

Fink, Ida: En vårmorgon****   På väg mot förintelsen gör fadern ett försök att rädda sin dotter. Men avsaknaden av medmänsklighet hos omgivningen gör det omöjligt.       Ur novellix serien Fyra noveller om förintelsen  Ett samarbete mella...

Senaste inläggen

Presentation


Violens boksida -
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Poddar

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Läser - ska läsa - med mera

Redan läst sju böcker i Min egen litteraturprisutmaning!

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Följ  violensboksida, reflektioner.... med Blogkeen
Följ  violensboksida, reflektioner.... med Bloglovin'

Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

Kvinnolänkar/föreningar/osv

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se