Direktlänk till inlägg 31 maj 2010

Jonasson, Jonas: Hundraåringen som gick ut genom fönstret

Av violen - 31 maj 2010 10:51


Jonasson, Jonas: Hundraåringen som gick ut genom fönstret***

 

Den här boken har jag lyssnat på som mp3 bok. Och kanske att det var ett misstag. För den höll aldrig på att ta slut.

Början var ju otroligt rolig, jag skrattade ett otal gånger. Sen blev det tillbakablickarna och de fantastiska historierna, en slags historisk resa genom 1900-talet. Och jag kände efter ett tag att här finns det ett dolt budskap, vilket Jonasson också medger i sitt mail till Bokcirkel för alla. Det var mycket om  Kina och Amerika och Sovjetunionen och Indonesien och Iran och Spanien och kalla kriget och var allt nu hände. Ja hel 1900talet spelades ju upp. Måste ha krävt antingen otroliga historiekunskaper eller mycket research.

Men greppet är ju lysande, ett sätt att komma maktens män inpå livet. Och Jonasson slår både till höger och vänster, och kan göra det eftersom Allan Karlsson är helt opolitisk. (!?)

Senare delen blev lite väl bibelspäckat, Jonasson lyckades bättre att slå mot den politiska fundamentalismen och skenheligheten än mot den religiösa. Många kapitel innehöll svordomsanalyser och utan-skuld citat, kändes inte riktigt nödvändigt. (?)

Och slutpläderingen av brotten blev lite väl utdragen tyckte jag.


En annan sak jag tänkte på var kvinnorna i boken, syster Alice (usch) den sköna (mesta egenskap våldsamt svärande) Amanda (helt dum i huvet) nån där i Kina (jag lyssnade dåligt men hon var väl kanske smartast...) Nån kärlek verkar inte Allan tråna efter om man inte tar med kärleken till starka drycker. Och att det blev lite där på slutet förstås.

Slutet var för övrigt lite avslaget men hela övriga boken var ju enormt bearbetad så det gjorde inte så mycket.


Jag har läst boken i en Bokcirkel för alla och svarat på de frågor som ställts där:


1) jag tycker mycket om titeln på boken. Och då undrar jag såklart, om du vore 100 år och inte ville delta i ditt födelsedagsfirande. Skulle du kliva ut genom fönstret och försvinna? Och om du gjorde det, hur skulle din resa se ut?

För det första blir jag 100 år ska jag minsann firas! Men annars så skulle jag gärna rymma men mer planerat än Allan gjorde. Och inte ensam utan med någon jag har kär.


2) Vad får du för känsla av boken? Dina personliga reflektioner om den. Kul! Och lärorik, särskilt kanske för riktigt unga personer som får en liten hint om 1900 talets historia. Den går under en dold agenda, humoristisk men med ett klart budskap! Vilket jag gillar!

3) vad tycker du om boken och varför. Sätt gärna betyg. Helt klart en rolig och mycket läsvärd bok Jag tycker dock att den var för lång (kanske för att jag lyssnade på den lite sporadiskt) och till slut blev det lite tjatigt med alla omskrivningar. Den föll helt klart efter halva. Så fyra före hälften och tre efter! Men som film skulle den vara lysande!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Onsdag 1 april 11:30

Månadsläsning mars 2020   Levy, Deborah: Simma hem **** Vigan, Delphine de: Om det inte vore för dig *** Laforet, Carmen: Nada **** Carlsson, Olle: Kallad *** Loe, Erlend: Djuren i Afrika *** Vanderbeke, Birgit: Pengarna eller livet ***...

Av violen - Måndag 30 mars 13:45

Levy, Deborah: Simma hem ****   En ny favoritförfattare är Levy. Hennes Varm mjölk var helt klart annorlunda bland de böcker jag läst.   Det här är den första boken som översatts till svenska. Och den är riktigt bra. Jag tycker att Levy ve...

Av violen - Tisdag 24 mars 19:41

Vigan, Delphine de: Om det inte vore för dig ***   Jag läser inte gärna böcker om dementa personer. Men jag hade faktiskt ingen aning att den här boken handlade, kanske inte fullt ut om det, men om afasi.   Vigan är en författare som jag allt...

Av violen - Söndag 22 mars 10:15

Laforet, Carmen: Nada ****     En gotisk bildningsroman. Från 1945. Som håller än idag.   Är det här urmodern för alla väninnerelationer som sköljer över oss? För det är klart att Ferrante har läst den här. Och hämtat stoff. Plus många andr...

Av violen - Lördag 21 mars 09:45

Carlsson, Olle: Kallad ***   En präst som låtit tala om sig är Olle Carlsson. Och Katarina kyrka i Stockholm.    Här berättas historien om Katarina kyrka och dess verksamhet. Och besökare som flockades under de första åren. Och de var inte vi...

Senaste inläggen

Presentation


Violens boksida -
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Poddar

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Läser - ska läsa - med mera

Redan läst sju böcker i Min egen litteraturprisutmaning!

Följ bloggen

Följ  violensboksida, reflektioner.... med Blogkeen
Följ  violensboksida, reflektioner.... med Bloglovin'

Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se