Direktlänk till inlägg 31 maj 2010

Jonasson, Jonas: Hundraåringen som gick ut genom fönstret

Av violen - 31 maj 2010 10:51


Jonasson, Jonas: Hundraåringen som gick ut genom fönstret***

 

Den här boken har jag lyssnat på som mp3 bok. Och kanske att det var ett misstag. För den höll aldrig på att ta slut.

Början var ju otroligt rolig, jag skrattade ett otal gånger. Sen blev det tillbakablickarna och de fantastiska historierna, en slags historisk resa genom 1900-talet. Och jag kände efter ett tag att här finns det ett dolt budskap, vilket Jonasson också medger i sitt mail till Bokcirkel för alla. Det var mycket om  Kina och Amerika och Sovjetunionen och Indonesien och Iran och Spanien och kalla kriget och var allt nu hände. Ja hel 1900talet spelades ju upp. Måste ha krävt antingen otroliga historiekunskaper eller mycket research.

Men greppet är ju lysande, ett sätt att komma maktens män inpå livet. Och Jonasson slår både till höger och vänster, och kan göra det eftersom Allan Karlsson är helt opolitisk. (!?)

Senare delen blev lite väl bibelspäckat, Jonasson lyckades bättre att slå mot den politiska fundamentalismen och skenheligheten än mot den religiösa. Många kapitel innehöll svordomsanalyser och utan-skuld citat, kändes inte riktigt nödvändigt. (?)

Och slutpläderingen av brotten blev lite väl utdragen tyckte jag.


En annan sak jag tänkte på var kvinnorna i boken, syster Alice (usch) den sköna (mesta egenskap våldsamt svärande) Amanda (helt dum i huvet) nån där i Kina (jag lyssnade dåligt men hon var väl kanske smartast...) Nån kärlek verkar inte Allan tråna efter om man inte tar med kärleken till starka drycker. Och att det blev lite där på slutet förstås.

Slutet var för övrigt lite avslaget men hela övriga boken var ju enormt bearbetad så det gjorde inte så mycket.


Jag har läst boken i en Bokcirkel för alla och svarat på de frågor som ställts där:


1) jag tycker mycket om titeln på boken. Och då undrar jag såklart, om du vore 100 år och inte ville delta i ditt födelsedagsfirande. Skulle du kliva ut genom fönstret och försvinna? Och om du gjorde det, hur skulle din resa se ut?

För det första blir jag 100 år ska jag minsann firas! Men annars så skulle jag gärna rymma men mer planerat än Allan gjorde. Och inte ensam utan med någon jag har kär.


2) Vad får du för känsla av boken? Dina personliga reflektioner om den. Kul! Och lärorik, särskilt kanske för riktigt unga personer som får en liten hint om 1900 talets historia. Den går under en dold agenda, humoristisk men med ett klart budskap! Vilket jag gillar!

3) vad tycker du om boken och varför. Sätt gärna betyg. Helt klart en rolig och mycket läsvärd bok Jag tycker dock att den var för lång (kanske för att jag lyssnade på den lite sporadiskt) och till slut blev det lite tjatigt med alla omskrivningar. Den föll helt klart efter halva. Så fyra före hälften och tre efter! Men som film skulle den vara lysande!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Lördag 15 juni 19:15

Tokarczuk, Olga: Spel på många små trummor ****   Jag hade ännu inte läst Tokarczuk när jag lånade denna novellsamling. Och jag kan genast säga att jag kommer att läsa mer av henne.   De här novellerna är nämligen var och en som en roman. Det...

Av violen - Lördag 15 juni 10:45

Ondaatje, Michael: Lyktsken ****   Ibland inser man, när boken är slut, att man läst en riktig roman. Så var fallet med Ondaatjes nya bok. En riktigt levande, välskriven och intressant historia. Dessutom spännande till sista sidan.    Ondaatj...

Av violen - Torsdag 13 juni 14:15

Jessen Ida: Doktor Bagges Anagram **** (Ljudbok)   Det här är inte en fortsättning på En ny tid som det är lätt att tro. Nej det är andra sidan av myntet, Bagges syn på saken. Båda böckerna borde läsas samtidigt för maximalt utbyte. Visserligen m...

Av violen - Onsdag 12 juni 17:06

Boije af Gennäs, Louise: Verkanseld      Början på Boije af Gennäs sista bok i motståndstrilogin var lika spännande som de övriga två. För att få veta hur det hänger ihop är naturligtvis skälet till väntan på boken.    Men Verkanseld är lit...

Av violen - Onsdag 5 juni 15:45

Starnone, Domenico: Väsen****   Starnone har en förmåga att med sin lite korrekta stil skildra en mans tankar på sitt liv och de konflikter och händelser som gjort honom till den han, vid 75års ålder, är, på ett sätt som faktiskt känns dunkelt. O...

Senaste inläggen

Presentation


Violens boksida -
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Poddar

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Läser - ska läsa - med mera

Redan läst sju böcker i Min egen litteraturprisutmaning!

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Följ  violensboksida, reflektioner.... med Blogkeen
Följ  violensboksida, reflektioner.... med Bloglovin'

Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

Författare

Kvinnolänkar/föreningar/osv

JUL

Medicinskt

Min gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se