Direktlänk till inlägg 7 december 2010

Kolterjahn, Jessica: Nattfjäril

Av violen - 7 december 2010 20:00

  Kolterjahn, Jessica: Nattfjäril ****

 

 

Den här romanen skulle lika gärna ha kunnat betecknas som en deckare med avslut, dvs ingen fortsättning med coronern i huvudrollen eftersom allt förändras och uppdagas på ett sätt som inte gör det möjligt. Boken kommer att debatteras på FB med Enbokcirkelföralla och jag tar frågor därifrån och försöker svara på dem. Ni som inte läst boken kan ju vänta med att läsa det här, kanske jag avslöjar för mycket.

 

1) vad tycker du om att Jessica Kolterjahn använder en i grunden verklig händelse som hon sen väver en fiktiv historia runt?

Intressant! Jag tycker att det visar att Kolterjahn är en god författare som med sin fantasi kan tänka ut hur det skulle kunna ha varit. Dessutom håller hon sig till en stil som hör hemma i den tiden, inget moderna ord kunde i alla fall jag upptäcka. Starkt!

Och det går inte att komma ifrån, jag greps mer av boken än om den varit enbart fiktion.

2) vad tycker du om porträtteringen av den mystiska kvinnan. Skulle du tänka dig henne sådan som hon framställs?

Varför inte? Hon bröts ju ner av mannen hon gifte sig med och hennes bakgrund bäddade ju för det också. Jag är övertygad om han var hennes baneman.

3) Vilken del av boken tycker du är bäst, eller vad är bäst med berättelsen?

Jag lånade boken och har lämnat tillbaka den, lite synd då jag skulle ha velat bläddra och citera en del saker. I början skildrades prostitutionen förskönat vilket jag avskyr. Jag tror helt enkelt inte på den lyckliga horan. Här, en kvinnlig författare som skriver likadant om fenomenet - tänkte jag sorgset. Ok iofs, skildrat ur ett manligt perspektiv, 1800-tal då fördomar rasade både mot kvinnor och färgade kanske det var befogat.

Men sen på sidan 173 (pocketupplagan) hämtades ju en prostituerad från sin drunkningsdöd och där reflekterar coronern några sekunder ( jag kan tyvärr inte citera) över det stycke kött som ligger framför honom, som han själv utnyttjat och visar på en snabb förståelse. I alla fall i ett par sekunder fick den kvinnan ett ansikte, tack Kolterjahn! Det är ju som jag hävdat förut att en författare kan gå in i sina gestalter och låta dem bete sig vidrigt men nånstans måste författaren ändå uttrycka det som den känner är rätt, även om det bara sker under två sekunder. Jag tror att det var just den delen som grep mig mest, kvinnornas situation på den tiden och hur de drevs mot sin undergång. Även huvudpersonen befann sig ju egentligen i samma omständigheter, vad var hennes man om inte en hallick? Och hennes öde är ju också våldsamt.

Det bästa var just det här, skildringen av kvinnornas utsatthet. Och det fanns en känsla i boken som dröjde sig kvar efteråt och som nu dyker upp igen när jag skriver om den, en känsla av att Kolterjahn lyft något betydelsefullt till ytan, mäns våld mot kvinnor är sig lika i alla tider, märkligt!

4) Tycker du att det finns någon dålig del i boken. Något som inte borde vara där eller sänker berättelsen?

Nej det tycker jag inte. Jag blev t.ex imponerad av slutet med asken! Jag gillar när en historia överraskar och ändå håller alltigenom.

5) vad ger du Nattfjäril för betyg?

Först var den en stark trea men nu när jag skriver om den växer den plötsligt till en fyra!

 

 

 

Läst 2010

 
 
Ingen bild

mig sjävl

10 december 2010 15:54

Läser på FB Enbokcirkelföralla att Nattfjäril står för prostituerad. Jag kände alltså helt rätt när jag läste boken, känns kul att få det bekräftat!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Måndag 14 okt 03:00

Engman, Pascal: Råttkungen   Så många hyllar denna bok, men eftersom jag inte är någon direkt stor deckarläsare vill jag ha annorlunda, helst nyskapande deckare. Vilket jag inte tyckte att denna var.      Engman skriver med korta kapitel oc...

Av violen - Torsdag 10 okt 22:22

Den enda bok (mycket bra dessutom) jag läst av Olga Tokarczuk är Spel på många små trummor Här Jakobsböckerna väntar i hyllan. Flera andra böcker finns det också på mitt bibliotek, när kön minskar finns de ju tillgängliga och jag ska läsa.   ...

Av violen - Onsdag 9 okt 18:00

Rishöi, Ingvild H: Vinternoveller ****   Tre riktigt bra noveller, som handlar om socialt utanförskap, ett ämne som inte är vanligt nu för tiden. Men Rishöi behärskar det fullt ut. Alla tre novellerna är mänskliga, tillvaron är inte bottenlös f...

Av violen - Fredag 4 okt 06:00

Searle, Nicholas: En man att lita på   Den gode lögnaren av Searle gav jag upp efter ett antal sidor.  En förrädare i familjen, här,  läste jag med stigande spänning och stort intresse. Den handlade om nordirland konflikten och den var så br...

Av violen - Torsdag 3 okt 12:15

Arnér, Sivar: Plånbok borttappad ***   Varför läser ingen Sivar Arnér? lyssna   Detta radioprogram fick mig att läsa denna bok. Och faktiskt, jag läste ut hela. Och insåg att det var feelbad á la fyrtiotalet. Dessutom märkligt, en korvgubbe s...

Senaste inläggen

Presentation


Violens boksida -
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Poddar

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Läser - ska läsa - med mera

Redan läst sju böcker i Min egen litteraturprisutmaning!

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Följ  violensboksida, reflektioner.... med Blogkeen
Följ  violensboksida, reflektioner.... med Bloglovin'

Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

Författare

Kvinnolänkar/föreningar/osv

JUL

Medicinskt

Min gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se