Alla inlägg under december 2010

Av violen - 12 december 2010 18:30

  Böll, Heinrich: Ungdomens bröd ***

 

Jag har läst den här boken tidigare, för många år sen, då jag läste flera böcker av Böll, bl.a Katharina Blums förlorade heder och Doktor Murkes samlade tystnad, böcker som jag gärna också vill läsa om.

Den här boken, Ungdomens bröd minns jag faktiskt ingenting av märkte jag när jag nu läste om den.

Den var bra, men inte så bra som jag trodde mig minnas. Varför undrade jag. Kanske för att den kändes kall i sitt språk, doftade unken tvättstuga och var lite väl fokuserad på detta bröd som titeln ger en aning om. Nödåren är över, men minnet och känslan i kroppen av nöden finns kvar. Kanske var den intressantare att läsa med muren intakt, även om den inte var byggd när boken skrevs.

Boken borde inge hopp, men det kändes mest som att det västtyska samhället är i krig med sig själv fortfarande.

Det är en kärlekshistoria men den kändes också kall och ogästvänlig. Inte särskilt romantisk om jag får säga vad jag tycker........

Språket är ändå behållningen, kallt, kargt och fyllt av trist oförutsägbarhet, kändes nästan som en stadens arbetarroman.......

Boken, som jag vann hos Lyran för något år sen, är så vacker, ingår i Nobelklassiker........


läst i Lyrans jordenruntutmaning 2010


Läst 2010

Av violen - 11 december 2010 17:15

 Lesbre, Michèle: Den röda soffan***

 

Ett litet, lågmält mästerverk kommenterar Lyran på utsidan av den här pocketboken.

Och jag kan till viss del hålla med. Det är en bok om Europas historia sedd genom några ögonblick, skriven med en vacker prosa.

Men jag tycker att boken var för kort för att riktigt kunna skildra ögonblicken, för trots att de bara var några stycken var de ändå för många för att få plats inom bokens ram. Mannen på tåget, mannen vid kajen, Gyl, Paul. De finns men blir liksom inte riktigt sedda.

Boken känns nästan som ett utkast, det enda avslutade är tågresan och slutet. Resten svävar.


Läst 2010

Av violen - 8 december 2010 16:45

   Levlin, Kurt: Helljusensamhet ****

 

Med vilje har jag dröjt med att recensera den här diktsamlingen som jag tittat i hela hösten. Den är bara så otroligt bra, annorlunda, skarp, ovanlig, lättläst, svårläst.......


Jag har skrivit om den nyss här på bloggen som ett julklappstips utöver det vanliga:

En samling dikter som anar norrländskt svårmod blandat med hopp, ensamhet i helljusets klyvning kring mörkret omkring blandat med ljusa sommarnätter, kärlek blandat med längtan. Liv blandat med död. En varg som springer, en ren som dör, uppspikade älghuvuden på en vägg. Sockebitsstora fönster i backspegeln....vässade teskedar, snöbollar, plättar som hoppas loss från kökstaket........

Kanske exotiskt för en ny generation, men ett längtansfullt sug i magen för den äldre.

Men vackert, spännande, annorlunda! Precis som omslaget.

Violensboksida

Utgiven på Ord&visor förlag där det även står lite mer om författaren och några länkar till recensioner.


Kurt har även skrivit noveller: En andra chans (2000), och en roman Hälsningar från Döda havet (2003). Om de finns att köpa vet jag faktiskt inte. Om någon undrar över det så kontakta mig så tar jag reda på det, eller författaren direkt. Annars blir det att besöka biblioteket.....


Här finns även en novell av Levlin, Båten



Läst 2010

Av violen - 8 december 2010 14:00

Larsson, Björn: Döda poeter skriver inte kriminalromaner ****


Jag visste det! Direkt jag läste om den här boken visste jag att jag ville läsa den och att den skulle vara helt i min smak. Och det var den!


En slags kriminalroman, javisst den har ju ingredienserna, ett mord och en nördig (på poesi) utredare. Den biten får knappt godkänt men resten, resten!


Försättsbladet har jag klottrat fullt med sidhänvisningar till dels verk ur litteraturhistorien, dels till litterära preferenser, tankar, uttryck och kloka iakttagelser och utläggningar om poesi och litteratur och förlagsvärlden och girighet och livet! Med mera. Och visst, lite samtid; bloggande och lite humor; 10 december är ju inget datum vilket som helst........:-)

Dessutom var ju dikterna så bra, jag tänkte hm, vem har skrivit dem? Och det fick man veta i slutet, det var ett intressantare avslöjande än vem mördaren var (vilket jag faktiskt kom på efter ett tag, något jag ofta missar....) kan jag säga!

Jag bara gillade när jag läste och tänkte, det vill jag citera och det ska jag skriva om. Men nu blev det till slut så mycket att det är ingen mening. Jag kan ju inte citera halva boken! Du måste bara läsa själv...

Men några citat blir det


Jag vill kremeras och inte ligga i vigd jord. Helst skulle jag önska att min aska blandades med alla makulerade böcker och förvandlades till pappersmassa så att jag kunde återuppstå som en boksida i mitt nästa liv. sid 335

 

[...] hade diktarna gjort ett misstag när de kröp in mellan tysta och tryckta boksidor. Poesin var till för att läasa högt på gator och torg. Den skulle sjungas och ropas ut. sid 355


I övrigt: Läs. Läs eftertänksamt. Och markera viktiga passager för du kommer att vilja läsa dem igen.....!

 

Boken klassificeras som en deckare, nåja kriminalroman, även hos förlaget (se nedan), men jag tror att den borde marknadsföras på ett annat sätt. Visst, den blir mycket mer läst som deckare men risken finns att de som verkligen skulle uppskatta det som finns utanför själva mordhistorien missar den. Men det är ju förlagets problem, inte mitt! :-)


Norstedts beskriver boken såhär:

Björn Larsson har skrivit en litterär kriminalroman, en välvilligt ironisk betraktelse över förlag och författare. Det är spännande, tänkvärt, irriterande och läsaren kommer att känna igen tonen från Björn Larssons tidigare böcker.

 

Tack Norstedts för recensionex!


Läst 2010

 

Av violen - 7 december 2010 22:45

Läsutmaningar i december


Theresan nov/dec Le Clézio, Jean-Marie Gustave: Öken

 Bokcirkel för alla:   Nattfjäril: Kolterjahn Läst

 Lyran Jordenrunt

Kärleken är dödens motsats - Roberto Saviano

Ungdomens bröd - Heinrich Böll

Den röda soffan - Michèle Lesbre  

Deckare hos lillaO  Under jorden i Villette Läst

Skrivande svenskor Stina Aronsson  Hitom himlen  Läst

Bokcirkel online  Hundraåringen Läst

 Bibliophilias afrika Gåvor: Farah,  Nuruddin

 

Årets sista utmaningar, jag har lyckats riktigt bra i år tycker jag. Resultatet kommer i slutet av året.

 

Ni som funderar på nya utmaningar, lämna gärna en kommentar. visserligen brukar jag ju vara väldigt bra på att nosa upp allt i läsutmaningsväg men ett tu tre kommer det nåt nytt!

Av violen - 7 december 2010 20:00

  Kolterjahn, Jessica: Nattfjäril ****

 

 

Den här romanen skulle lika gärna ha kunnat betecknas som en deckare med avslut, dvs ingen fortsättning med coronern i huvudrollen eftersom allt förändras och uppdagas på ett sätt som inte gör det möjligt. Boken kommer att debatteras på FB med Enbokcirkelföralla och jag tar frågor därifrån och försöker svara på dem. Ni som inte läst boken kan ju vänta med att läsa det här, kanske jag avslöjar för mycket.

 

1) vad tycker du om att Jessica Kolterjahn använder en i grunden verklig händelse som hon sen väver en fiktiv historia runt?

Intressant! Jag tycker att det visar att Kolterjahn är en god författare som med sin fantasi kan tänka ut hur det skulle kunna ha varit. Dessutom håller hon sig till en stil som hör hemma i den tiden, inget moderna ord kunde i alla fall jag upptäcka. Starkt!

Och det går inte att komma ifrån, jag greps mer av boken än om den varit enbart fiktion.

2) vad tycker du om porträtteringen av den mystiska kvinnan. Skulle du tänka dig henne sådan som hon framställs?

Varför inte? Hon bröts ju ner av mannen hon gifte sig med och hennes bakgrund bäddade ju för det också. Jag är övertygad om han var hennes baneman.

3) Vilken del av boken tycker du är bäst, eller vad är bäst med berättelsen?

Jag lånade boken och har lämnat tillbaka den, lite synd då jag skulle ha velat bläddra och citera en del saker. I början skildrades prostitutionen förskönat vilket jag avskyr. Jag tror helt enkelt inte på den lyckliga horan. Här, en kvinnlig författare som skriver likadant om fenomenet - tänkte jag sorgset. Ok iofs, skildrat ur ett manligt perspektiv, 1800-tal då fördomar rasade både mot kvinnor och färgade kanske det var befogat.

Men sen på sidan 173 (pocketupplagan) hämtades ju en prostituerad från sin drunkningsdöd och där reflekterar coronern några sekunder ( jag kan tyvärr inte citera) över det stycke kött som ligger framför honom, som han själv utnyttjat och visar på en snabb förståelse. I alla fall i ett par sekunder fick den kvinnan ett ansikte, tack Kolterjahn! Det är ju som jag hävdat förut att en författare kan gå in i sina gestalter och låta dem bete sig vidrigt men nånstans måste författaren ändå uttrycka det som den känner är rätt, även om det bara sker under två sekunder. Jag tror att det var just den delen som grep mig mest, kvinnornas situation på den tiden och hur de drevs mot sin undergång. Även huvudpersonen befann sig ju egentligen i samma omständigheter, vad var hennes man om inte en hallick? Och hennes öde är ju också våldsamt.

Det bästa var just det här, skildringen av kvinnornas utsatthet. Och det fanns en känsla i boken som dröjde sig kvar efteråt och som nu dyker upp igen när jag skriver om den, en känsla av att Kolterjahn lyft något betydelsefullt till ytan, mäns våld mot kvinnor är sig lika i alla tider, märkligt!

4) Tycker du att det finns någon dålig del i boken. Något som inte borde vara där eller sänker berättelsen?

Nej det tycker jag inte. Jag blev t.ex imponerad av slutet med asken! Jag gillar när en historia överraskar och ändå håller alltigenom.

5) vad ger du Nattfjäril för betyg?

Först var den en stark trea men nu när jag skriver om den växer den plötsligt till en fyra!

 

 

 

Läst 2010

Av violen - 5 december 2010 19:57

Böcker november 2010

 

Undset, Sigrid: Jenny **** (Nobelpristagare, Theresans nobelprisutm)

Lessing, Doris: Det femte barnet *** (Nobelpristagare, Enbokcirkelonline)

Djebar, Assi: Sultanbrudens skugga **** (Lyrans afrika)

Auster, Paul: Osynlig****

 









 **

1 ***

3 ****

 *****

 svensk

4 utländsk

1 man

3 kvinna


 Augustpriset

 Bibliophilas afrika                                     

 Biografi 
Bokcirkel för alla

 Bokcirkel SR                                      

1  Bokcirkelonline
 Bookerpristagare 
Bokusutmaning
 Deckare 

 Debutant                                     

  Fackbok

 LillaOs deckarutmaning 

 Ljudbok 

 Lyrans dystopi                            


1 Lyrans jordenrunt                                     

2 Nobelpristagare
 Noveller 
Nordiska rådets pris

Orangepriset 


Skrivande svenska kvinnor

Skräck

1 Ungdomsbok


Magert magert i november! vet knappt om någon var bättre än nån annan.......


Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

UV index


Skapa flashcards