Alla inlägg under april 2013

Av violen - 6 april 2013 20:00

   Roos, Ingalill: Närhet och svek ****


En period läste jag flera såna här böcker. Men de var långa, omständliga och förklarade ingenting.

Det var då, nu finns det mer lättillgängliga författare som skriver. Roos skrev ju Energitjuvar för ett antal

år sedan och eftersom den boken plötsligt visade på en helt ny beskrivning av ett angeläget problem, så ville jag gärna läsa hennes nya också.

Och jag blev inte besviken. Lättläst, intressant, nya infallsvinklar och goda råd, det fann jag när jag läste. Bra fallbeskrivningar och många aha upplevelser. En känsla av att förstå, det är inte ditt fel, det är omgivningen som utnyttjar dig att lasta av sig på. Det du upplevt gång på gång, att du blir tystad, känner dig olustig, hindras att leva ut din egen värme och empati eftersom du genast dräneras. Och att aldrig få något tillbaka. Ja men, det är ju självklart att det går till på det här sättet! Och såhär kan jag ju göra! sånt förmedlar den här boken.


Jag rekommenderar boken till alla som upplevt besvikelser:

Det är smärtsamt att bli sviken men det viktigaste är att inte känna sig skyldig eller skämmas om någon annan sviker oss. baksidestext


Och som vill utvecklas!


Tack Gothia fortbildning för rec ex.


Läst 2013




Av violen - 3 april 2013 22:15

   Vázquez Diaz, René : Skygga väsen ****


Ja men jag älskar ju en sån här bok. Så många kloka tankar om böcker, kända eller okända. Det är svårt att ta fram och nämna någon enskild författare eller bok, men Vázquez Diaz skriver varierat. Om allt från Stjärnans ögonblick av Lispector till pornografi (intressant resonemang f.ö.), Strindberg, spanska poesi, döden och inte minst Fredrika Bremer som verkar vara något av Vázquez Diaz favorit.

Han nämner också Sjömannen som föll i onåd med havet.


Kan en bok skriven av en fascist säga oss något väsentligt om människans djupaste böjelser? Kan en våldsdyrkande författare ha någonting att säga om livet? sid 131


Ja, enligt Vázquez Diaz har boken många kvalitéer, trots att författaren verkar vara avskyvärd. En av de böcker jag blev nyfiken på!


Det är just det jag gillar med essäns sätt att vara. Någon skriver om sina erfarenheter, sina tankar, sina åsikter om en bok. Det är inte en recension, det är inte ett sammandrag som ska vara politiskt korrekt. Det är bara essäistens helt egna upplevelser. Och är essän bra blir åtminstone jag nyfiken. Jag vill läsa boken! Kanske är den bra, kanske inte. Men jag fick i alla fall ytterligare ett boktips!


Läst 2013


Böcker om böcker läsutmaning


Tack BTJ för intressant rec.ex

Av violen - 3 april 2013 20:15

   Semple, Maria: Var blev du av Bernadette? ***


En riktigt bra bok måste jag säga. Både humoristisk, tragisk och upplysande. Jag menar, bedrägerier drabbar ju vem som helst nu för tiden, Antarktis skrivs det ofta om, kalvande isberg och framförallt pingviner som vemodigt stampar på samma fläck och ser bort mot horisonten, hjärtsjuka barn fast det är lite mindre vanligt. Microsoft, sällan beskrivet och kvinnor utan hopp och mening finns det så många av. Kvinnor, vars sorg och oförstående omgivning driver dem mot katastrofen. Bernadette är inte den hon synes vara....och så visar det sig att hon under lång tid förberett sig för sitt nya liv, helt utan att ana det själv förstås.


En riktigt bra bok som sagt. Annorlunda och och med en undertext som är mycket osynlig, tror jag. Fast för mig är den lika med Bernadette och hennes liv, det har har min sympati. Jag är glad, inte för att hon blev hittad utan för att hon fann sig själv.


Tack för exemplaret Booked.

Av violen - 2 april 2013 21:00

   Skytte, Göran: Förvandlingar ***


Skyttes tredje bok, Förvandlingar. Det var nära att den inte blev av, eftersom Skytte fick en stroke, men så piggnade han till och har skrivit en bok som faktiskt är intressantare än de två förra, här och här. En gudsbild har växt fram som är öppnare och mer ärlig än de många troendes.

Jag har sagt att jag tycker att man gärna kan läsa om hur någon blir kristen likväl som buddist, islamist eller andra religioner. Det har Skytte gjort i den här "trilogin". Nu har han fått livet tillbaka och vad det får för konsekvenser kanske visar sig längre fram.


Läst 2013

Av violen - 1 april 2013 09:00

   Munro, Alice: Brinnande livet ****


Jag har tidigare läst Kärlek vänskap hat av Munro. Då var jag inte överförtjust, och skyllde det på min ringa erfarenhet av samt en svag motvilja mot noveller. Men nu har jag läst många noveller och faktiskt, det här är inte de bästa noveller jag läst. Fortfarande kan jag inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör dem, visserligen välskrivna, lite kluriga och lättlästa men ändå inte intressanta. Och språket är fortfarande lite för enkelt, lite för gammalmodigt, saknar de där nya skimrande meningarna som bara kastar sig över en. Inte så att det är dåligt, inte alls. Men det är som att de inte riktigt lever upp till förväntningarna.

Inte förrän de fyra sista kommer. Där skriver Munro om sitt eget hörn av verkligheten, och genom sitt eget temperament.

Här finns inte den distans som jag funnit i de andra novellerna. Inunder den vardagliga texten vibrerar minnen utan slut men nu äntligen uppenbarade.

De känns som en plötslig energi kommit in i texten, minnets energi, glasklart erinrat. Det hon skriver om så här


Det hade inte passat in i en fiktiv historia. sid 295 


Nej, de fiktiva historierna har tillrättalagts, men livet måste beskrivas och förstås utan omsvep. Och förlåtas, förlåta både sig själv och andra.


Sammantaget är det här god läsning. Novellerna stannar inte kvar med sina kvinnor, svikna eller inte. Men Munro lever och har lyckats skriva sin ungdomsbiografi på fyra noveller. Det räcker!


Läst 2013

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

UV index


Skapa flashcards