Direktlänk till inlägg 6 juni 2015

Almquist, Carl Jonas Love: Drottningens juvelsmycke

Av violen - 6 juni 2015 17:15


Huvudtankar i Eva Adolfssons essä: Det androgyna skapandet  –  en Almqvistläsning


Först: skapandet som androgyn, hur författaren ska förhålla sig till sitt verk utan att falla i fällan av manligt – kvinnligt uttryckssätt.
Essä skrivaren har starka känslor inför detta med bilder som ”kommer långt inifrån henne själv”. Där har vi svaret till att hon väljer just denna bok för analys, och till varför hon fokuserar på de frågor hon gör; kvinnligheten och offerrollen tynger henne.


Så till Tintomaras tre sammanflätade roller:


Androgynen
Att vara ingen – varken man eller kvinna, det som skulle ge Tintomara frihet från alla band till samhället, visar sig bli hennes, och även andras undergång.
Samhället dömer henne, (dock inte till döden, det är kärleken (soldaten) som dödar henne) och inte nog med det, hon blir även offentligt vanärad eftersom hon utgett sig vara man.

Men, när hon själv kommer till insikt om att ingen hjälp finns – då hjälper och tröstar hon sig själv – hon finner sig själv, inte som man, kvinna eller androgyn, utan som människa!


Offret
Tintomara är den jagade honan, ägd och kontrollerad, offret i sina kärleksförhållanden. Reuterholm vill t.ex använda henne som en maskin, underkuvad, i bisarra sexuella lekar. Men här blir även mannen ett offer, maskinkärleken står i maktens och maktmissbrukets tjänst, till det fria samhällets förfång.


Hjälten
Tintomara väljer själv att kasta den vidriga boken ifrån sig, att våga vara helt övergiven för att kunna anamma moderns tecken, att kunna känna medlidande – liknande just en moders.

Och – hon låter sig lugnt offras för att till fullo kunna visa på sitt verk: sin starka med­mänskliga etik! Hon blir en Kristus­gestalt.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Torsdag 18 april 16:45

Galgut, Damon: I ett främmande rum ****   Eftersom jag redan läst två böcker av Galgut Löftet ( Bookerpriset) och Bedragaren, är jag positivt inställd redan innan jag öppnat boken. Det här är tydligen hans debut och jag gillar den, även om både L...

Av violen - Onsdag 17 april 23:30

Kawakami, Hiromi: Senseis portfölj ***   En egendomlig bok som jag lyssnat på. Är det en glimt av Japan det här? Eller är det en romantisk historia, som fokuserar på dryckesvanor och hur en relation mellan äldre man - yngre kvinna byggs upp?   ...

Av violen - Fredag 12 april 22:00

  Beskow: Flickornas katt *** novell     En smått absurd berättelse om just två flickors katt. Och eftersom den är skriven 1896 är den såklart riktigt gammaldags. Med meningar som:  Pojkarna hatade dockor . De tålde inte dockor ,  s
ade de...

Av violen - Fredag 12 april 22:00

  2024 Novellresan Ugglan & boken Novellresan      Ugglan skriver: Under 2024 kommer jag att bege mig ut på en novellresa, och du får gärna följa med! Varje månad har sitt eget resmål, och jag tipsar om noveller du kan ...

Av violen - Måndag 1 april 13:15

Månadsläsning mars  2024 Lafon, Marie-Héléne: Källorna ****Lagerlöf, Selma: Morbror Ruben *** novell Virdborg, Jerker: Cirkelns fyra hörn ***Widenfjord, Therese: Med bergens andetag ****Ravn, Olga: De anställda ****Arvola, Ingeborg: Kniven i elden *...

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

UV index

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

Historia


Ovido - Quiz & Flashcards