Alla inlägg under augusti 2018

Av violen - 13 augusti 2018 14:15

   Sauma, Luiza: Kött och ben och vatten ***

 

 

Språket flyter utan begränsning i Saumas debut. Plötsligt har jag läst allt och känner mig aningen besviken. 

Jag grubblar på varför och känner att det jag saknar är den kvinnliga blicken som så många kvinnliga författare fokuserar på nuförtiden. 

Det kändes som att jag läste en historia om en bortskämd man, en historia som likaväl kunde vara skriven av en man. Den kvinnor han möter är vackrast i världen (såklart), det sex han har är alltid bäst (såklart), han gör sin ungdomsresa (därför att han kan det pga ett arv) för att till slut stadga sig och så skilja sig (förstås).


Men han glömmer aldrig Henne (såklart).


En del av boken kändes som utfyllnad när jag läste den, men så här i efterhand kan jag inte erinra mig var det hände. Så stilmässigt höll den men historien kändes lite väl "grabbig" för min smak. Och saknade djupet som jag funnit hos många andra författare.


Men det är en debut och Sauma är en intressant författare, så jag hoppas hon skriver mer.

----------------------------------------------------------------------------

Sverige i boken:

"Du borde ha valt en man från ett progressivt land, som Sverige eller Danmark. De hade varit längre och stiligare också.".sid196

-----------------------------------------------------------------------------------

Läst 2018


Tack Modernista!

Av violen - 11 augusti 2018 18:45

   Helle, Helle: Om du vill ***

 


Jag hade sett fram emot Helles bok. Men tji fick jag. Det var endast det lilla omfånget som gjorde att jag läste ut den. 

Helle skriver helt ok men innehållet är hbara så ointressant. Som att någon bokat henne för att skriva om en företeelse som ingen annan vill skriva om, och så har hon skrivit. Ett beställningsjobb helt enkelt. 


Men vilket är ämnet? Ensamhet, kanske. Vad vet jag.


Det måste finnas bättre av Helle som verkar vara välkänd i Danmark. Så jag får leta vidare bland hennes böcker.


Uppdatering: Har nu läst en intervju med Helle här. Det låter texten komma i en annan dager. Nästa bok kommer jag att, trots att jag som alltid läser vart ord, läsa långsammare och mer eftertänksamt. Jag greppade inte hennes berättarperspektiv, som säkert var intressantare än innehållet, som tydligen bara är en kuliss. Spännande!



Läst 2018

Av violen - 10 augusti 2018 18:24

   Funder, Anna: Stasiland ****

 


En riktigt fascinerande bok. Full av intervjuande fakta. Jag läste och läste och läste. För Funder ger lite motstånd. Ibland känns boken snudd på skönlitterär, ibland är det på ytan torra fakta som vibrerar av erfarenheter. Att höra f.d Stasimän hävda sina ståndpunkter och förklaringar, att äntligen få klarhet i vad som hände när muren föll är bara så intressant. 


De på andra sidan acceptansen, de som detta stasi livnärde sig på, de som ville tänka annorlunda. Alla dem har ju fått en röst långt tidigare. Men de finns också med och gör en så sorgsen. Hur kunde det hända?


Funder har gjort ett gediget arbete. Boken kom redan 2003 och hon fick The BBC Four Samuel Johnson Prize for nofiction 2004. 


Redan 2005 gavs boken ut på Forum förlag, men den har verkligen varit en doldis. Jag har inte hört talas om den förrän nu, då den gavs ut i ny upplaga hos Lind & co.


Det här är en riktigt bra fackbok. Läs den även om du var en av dem som grät när muren föll. Sanningen kan göra ont men är ändå sanningen. Och i en demokrati omhuldar vi väl alla just sanningen.



Läst 2018

Av violen - 10 augusti 2018 18:15

 Feldt, Felicia: Dödsbädden ***


En bok om ett hospice är nånting nytt. Och här försöker sig Feldt på att skildra några olika öden. Ett stort spectra, det bråkas om arv, ett barn dyker inte upp, döden på muslimskt vis, den unga döden, den förnekande döden.


Men inget berör direkt. Trots att det ska vara ett hospice, ett av de bästa ställena att dö på nuförtiden, blir man knappast rofylld av att läsa om de sista dagarna. Även om döden verkligen är rofylld för de som finns och dör där, känns den okänslig. Kanske precis som det ska vara i vårt Sverige. 


Visst, vad kan en säng känna, ett redan dött föremål. Greppet fungerar inte riktigt tyvärr. 

 

 Läst 2018

 

Av violen - 8 augusti 2018 20:15

   Zern, Leif: Kaddish på motorcykel ****

 

Jag vet inte hur många gånger hon (modern, min anm) fick höra det. Att hon inte var en äkta judinna eftersom hon hade övergått. Jag vet inte hur ofta han (fadern, min anm)  fick höra det eller jag fick höra samma sak. Att han genom att gifta sig med en icke-judinna hade satt en oäkta jude till världen.

Denna person av diffus bakgrund och identitet var jag.

 sid 181

 

 Detta var nog Zerns stora stötesten, var han jude, halvjude eller inte jude. Vem var han egentligen?


Judendomen i två världar skriver Zern om. Han skildrar egentligen diskrepansen mellan att bekänna sig som jude men inte vilja vara jude fullt ut. Som hans pappa var. Det fanns regler, men när man gjorde något regelvidrigt gick det ändå för sig, det var liksom en annan sak.

Inom kristendomen pratades det länge om Guds barnbarn, generationen som inte upplevt "väckelsen" utan bara skolats in i dess sociala sammanhang. Kanske det också stämmer in på Zerns far.


Det är svårt att citera Zern.Det finns väldigt mycket intressant om judendomen. Det finns olika saker, ritualer, tankar som lever kvar från den unge Zern, som uppfostrades inom judendomen. Som han sen lämnade. Men ändå återvänder till med kärleksfull blick.


Det här är en bok för omläsning, som ska finnas med vid uttolkandet av judendomen i Sverige. Zern har gjort nånting bra som skrivit den.



Läst 2018







Av violen - 4 augusti 2018 11:15

 Ringskog Ferrada-Noli: Rich boy ****


Så många ord den här boken innehöll. Att läsa alla var lite av en prövning. 


Ringskog Ferrada-Noli har ändå lyckats tränga in i psyket på huvudpersonen på ett ovanligt sätt. Och det kanske beror på alla orden trots allt. Det gäller att inte ge upp, för sista fjärdedelen, med bl a terapin är faktiskt värt allt tidigare slit.

Visst får jag vibbar till både Maken (i början tänkte jag, Åh nej, Maken del två fast sämre), och Ibland är man lessen ibland är man glad av Montelius, plus andra som jag inte minns titeln på. 


Det finns gott om tidsmarkörer men det intressanta är som sagt Annika och hennes resa in i sitt inre. 

Förträgning och outtalade krav på att uppfatta en verklighet som sann fast den är fel, det lider många av i dagens samhälle. 

Det är det som skildras i boken och som gjorde den så intressant. Jag älskar slutet.


Läst 2018

Av violen - 1 augusti 2018 19:30

Krauss, Nicole : Kärlekens historia****

 

En bok som fått så mycket goda recensioner måste jag ju bara läsa.......och den var faktiskt riktigt bra. Ingen sträckläsare kanske vilket gjorde att jag tappade bort mig litegrann i mitten och var tvungen tänka efter riktigt för att veta vem som var vem, men den var lite annorlunda och väl värd den tankemödan.

Av violen - 1 augusti 2018 09:45

Lästa böcker juli 2018

 


                  
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 

 Adolfsson, Maria: Felsteg

 Lykke, Nina: Nej och åter nej ***

 Liptrot, Amy: Utvägen - dagarna på Orkney ***

 Andersson, Lena: Sveas son ***

 Hermele, Kennet: En shtetl i Stockholm ***

 Jackson, Stina: Silvervägen



 


Bäst: Hermele, Kennet: En shtetl i Stockholm *** (Jag ville läsa om judendomen och fick det)


Mindre bra: Andersson, Lena: Sveas son *** (Andersson kan så mycket bättre.)


En ovanligt svag månad.

 

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

UV index


Skapa flashcards