Alla inlägg under september 2018

Av violen - 4 september 2018 23:15

Brodorick, William : Den sjätte klagosången**** Fascinerande om än en lite rörig bok om det som vi aldrig får glömma, judeutrotningen. Därför är det bra att det kommer sådana här böcker, som trots att den utspelar sig i nutid visar på dåtiden. Och som också visar på det moraliska dilemmat, ska man verkligen jaga dessa krigsförbrytare som står på gravens rand? De har ju inte gjort nåt sen dess? men boken ger svaret att ja det ska man. Om de nu är så goda människor som de tydligen blivit sen de begick sina "jag lydde bara order" illdåd, varför vill de då inte sona sina brott? Goda människor vill ju oftast det.......Det finns brott som preskiberas och brott som inte gör det, läs den här boken och förstå varför.......
Ser när jag googlar att den benämns deckare???? Det tyckte jag absolut inte att den var när jag läste den men ok, det var den kanske......Till dig som inte gillar deckare säger jag, det här är ingen deckare, det här är en bok som visar på att det här ämnet aldrig aldrig kommer att glömmas. Gillar du deckare, ok den här boken kanske har lånat deckarformen men den skriver om ett ämne som aldrig aldrig kommer att glömmas. Heder åt författare som tar fram det i ljuset igen....och visar på att det finns förgreningar in i framtiden......Offren och deras ättlingar kommer aldrig att glömma, det ska inte vi heller.....

Av violen - 4 september 2018 23:15

Aslam, Nadeem: Kartor för vilsna älskande **** Året börjar bra med en fantastisk roman av den pakistanskfödde engelske författaren Aslam. Boken är härligt tjock och när man väl kommit in i handlingen är varje mening vacker. I början tyckte jag att det bara var ord ord ord i en aldrig sinande ström, och alla dessa fjärilar som flaxade omkring.......jag tänkte ska jag ge upp men jag är glad att jag fortsatte. För det här är en läsupplevelse av stora mått. Dels språket som är sååå underbart hela tiden t.ex : Och strax före gryningen - när de röda prickarna på hennes påslakan speglade sig i fönstret som om trädet utanför stod fullt av röda bär - lämnade han henne......En mening som jag bara slog upp på måfå......boken är fullt av sådant, som kan verka banalt men absolut inte är det. Metaforerna haglar och är unika......Men inte bara språket utan historien i sig är fascinerande. Det är en uppgörelse med islam, men det här är islam i dess mest fundamentalistiska form. Jag får tankar till Musikanternas uttåg av P O Enqvist där han skildrar gammellutherdomen och pietisternas fundamentalism på ett lysande, men lite väl ensidigt sätt. Så även här........hedersmord och övergrepp i Allahs namn är fruktansvärt och här skildras det utan pardon.......Intressant så in i nordens.......


läst 2009

Av violen - 4 september 2018 23:15

Andersson, Camilla & Boström, Anders: Den 777:e mannen ***(*) En av böckerna om Hagamannen. Vem då tänker kanske du som bor i södra Sverige. Men bor du i norra Sverige vet du direkt......mannen som höll Umeå i skräck i många år. Mannen som blev fast, bara dagar eller veckor innan han blev en mördare, pga ett tips. Nånstans under ytan i denna bok sjuder en slags våldsam indignation, hur kunde det ta sådan tid? Är det bara så att ondskan tar hand om de sina eller finns inte kunskapen om hur man gör? Man är böjd att tro det första när man inser att han tryckte bakom en källardörr och att polisen öppnade alla dörrar i närheten utom just den. Men man är även böjd att tro det senare när man inser att det funnits vittnen som så klart pekat ut Motorcentralen där han jobbade att det var en hårsmån från att vittnet själv åkt dit med bilen för att spana efter små fötter (vilket det bevisligen fanns två på MC som hade). I vart fall är den här boken spännande som en deckare och för de som bor i västerbotten och känner till Umeå är den mycket läsvärd. Och han blev ju fast till slut.....när man läst den här boken inser man att det var i grevens tid. En stor eloge till tipsaren, han/hon har räddat kvinnor från döden, det är jag säker på.

Av violen - 4 september 2018 07:30

Johannas topplista

 

 

Vecka 36: New York

 

 

 Riktigt bra böcker som utspelar sig i New York 


Ett litet liv 

   

         

Americanah

 

               

 Öppen stad  



 Dårskaper i
Brooklyn
 

   Paul Auster   



   

Och eftersom många

är deckarläsare
så kommer

här en bonus:

 

 Analys av ett mord
Jed Rubenfeld

 

 

 

 

 

 

Det stora huset

   

 



Av violen - 3 september 2018 10:15

 Slaughter, Karin: Triptyk


En mycket uppmärksammad deckare på så sätt att många det senaste året angett den som bästa bok, bästa tips osv.


Så jag slog till och läste den som omväxling till annan mer "komplicerad" litteratur.


Den började inte bra, våldsam och fångade inte intresset som deckare ofta gör på första sidorna. Men den tog sig och blev bättre och bättre allt eftersom för att till slut få det vanliga våldsammare än våldsamma slutet.

Ett tag tänkte jag att tja, kanske jag lägger Slaughter till listan med deckarförfattare jag fortsätter läsa.

Jag ska ju inte säga aldrig för det ska man ju inte säga, men det är tveksamt om jag stöter på dyslektikern Will igen. Även om han kanske är en nice guy.


Läst 2018

Av violen - 2 september 2018 14:00

  Pearlman, Edit: Kikarseende****



Det här är en novellsamling att bita i för den som verkligen vill ha tänkvärda, välskrivna, lite över gränsen noveller. Det är nästan så att varje novell i denna omfångsrika bok är en egen bok i sig. Det är omöjligt att minnas alla, men det konstiga är att jag minns hur det var att läsa dem. Att varenda en fångade mig just den stunden jag läste. 

Jag borde ha dragit ut på det genom att läsa bara en eller två varje dag, men jag förmådde inte begränsa mig så pass. På slutet sträckläste jag bara.


Redan den första novellen sticker ut och anger tonen för de undertexter som finns överallt. Så gillar du den gillar du alla!


Det händer mycket på raderna och överallt dyker det judiska upp, mer eller mindre betydelsefullt dock. Det känns inte som att just det påverkar livet för novellernas människor speciellt mycket. Även om det var anledningen till att jag hittade boken till en början. Jag har ju läst lite om judendomen senaste tiden och ville läsa mer. Men som sagt, här är det mest en sekulariserad judendom som beskrivs. Så novellerna läste jag i deras egen rätt, som just noveller med ett galleri av öden.

Det är också en hel del sjukdom och död. Lite deppigt blir det. Eller kanske snarare allvarligt. Ja, kul ska vi inte ha när vi läser.


Jag upprepar mitt råd, vill du leva dig in i ett antal texter och verkligen ta till dig dem, läs denna bok!


Läst 2018

Av violen - 1 september 2018 09:45

Lästa böcker augusti 2018


 
  
                 

 Skugge, Linda: 45 morbus addison ****

 Suter, Martin: Small world ***

Cristoff, Maria Sonia: Håll mig utanför ****

Carrington, Leonora: Den ovala damen ****

Sauma, Luiza: Kött och ben och vatten ***

 Helle, Helle: Om du vill ***

Funder, Anna: Stasiland ****

Feldt, Felicia: Dödsbädden ***

Zern, Leif: Kaddish på motorcykel ****

Ringskog Ferrada-Noli: Rich boy ****

Bythell, Shaun: En bokhandlares dagbok ****

 

 

 


Bäst: Funder, Anna: Stasiland och Bythell, Shaun: En bokhandlares dagbok. Två motpoler, en tung en lättsam,  som jag läste vid precis rätt tillfälle.


Mindre bra: Helle, Helle: Om du vill. Förstod den inte förrän jag läst en recension i efterhand. Den kändes svårtillgänglig pga det.



 

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

UV index


Skapa flashcards