Direktlänk till inlägg 9 september 2021

Kankimäki, Mia: Kvinnor jag tänker på om natten.

Av violen - Torsdag 9 sept 21:15

Kankimäki, Mia: Kvinnor jag tänker på om natten ****


En riktigt otrolig bok. Så många tuffa, modiga, egensinniga och motiverade kvinnor på en gång. Det kunde ha blivit för mycket och det blev nästan det också. Jag lyssnade på boken, vilket kan ha varit ett misstag då jag har en känsla av att allihop flöt ihop i en massa ord. För det är många ord, och meningar som upprepas gång på gång. Jag  är ju ingen vän av den stilen, men medan jag lyssnade for allt iväg och blev en röra med feministiska förtecken. Alla kvinnorna är verkligen unika, om än skildrade på ett liknande sätt, som gör dem omöjliga att skilja från varandra. Nåja Blixen stack såklart ut men sen kunde det som sas varit om vem som helst. Jag försökte särskilja dem med hjälp av Wikipedia, för framtida sökningar. 

I vart fall en mycket annorlunda och intressant bok.

Upptäcksresandet hade sina poänger, det fanns alltså kvinnor som bara bejakade sin äventyrlighet sådär utan vidare och stack iväg! 

Konstnärerna tog sig istället an ett modigt yrkesval, och där gillar jag särskilt Artemisia Gentileschi, hennes ”Susanna i badet” och ”Judith dödar Holofernes” hade jag redan sett och beundrade den konstnär som verkligen kunde se kvinnorna med kvinnlig blick. Var tog den blicken vägen? Jag menar, Thelma och Louise fick ju verkligen inte så många efterföljare. 

Här nedan finns de flesta kvinnorna med.

Författarens egen resa gick mig faktiskt nästan förbi. Den skulle kanske ha varit en egen bok?

 

 

Upptäcksresande

Karen Blixen

Platser: Helsingfors, Afrika, Japan, Florens, Uffizierna. (Klipp dig och res?).

Sju romantiska berättelser

Vinterstaden

Mitt afrika

 En magnifik berättelse som, likt en reseberättelse, lyckas fånga afrikas savanner, oföränderliga sen Karens tid och som de var under Karens tid. 

 

Isabella Bird -sade sig resa av hälsoskäl, 40 års ålder. Skrev brev till sin syster. Missionärsbarn. Japan, Egypten, Kina, Korea. Känd. Fortsatte resa och tog även fotografier.  Reste till Kyoto, Japan för sin hälsa. 

Wikipedia 

 

Ida Pfeifer Gift i arrangerat äktenskap, ej med sin ungdomskärlek, barn. Separerade, änka och började resa. Hennes skäl, pilgrimsfärd. Reste mycket snålt, med lätt packning (som skulle gå att bära själv). Skrev många reseskildringar, berömd för sin tid. Afrika, kannibaler. Avstyrde uppätning med hjälp av humor men fick ge sig till slut och vända om. 

Wikipedia

 

Mary Kingsley Skötte bror, som efter hennes död förstörde hennes dagbok och brev. Samlade in fiskar till Brittish Museum. Återvände till Afrika som sjuksköterska 1900, boerkriget. Tyfoidfebern som rasade tog hennes liv. Sänktes utanför Kapstaden.

"När du reser i Afrika, skratta hela tiden."

Wikipedia

 

Nellie Bly.  rekordresa runt om i världen på 72 dagar.

Wikipedia

 

Alexandra David-Neel en belgisk-fransk upptäcktsresande, spiritualist, buddhist, anarkist, operasångerska och författare. Hon är mest känd för sitt besök i Lhasa, Tibet 1924, då det var förbjudet för utlänningar.

Wikipedia

 

 

Konstnärer

Sofonisba Anguissola

Lavinia Fontana

Artemisia Gentileschi 
Yayoi KusamaRåd från nattkvinnor

Spela med de kort du får. Sjukdomar och svagheter är stoff. Omge dig med det du är rädd för, skratta åt det. Ordna din tillvaro så att du kan leva, om det så blir på en psykiatrisk klinik. "När du reser i Afrika, skratta hela tiden."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Onsdag 8 sept 22:00

Modiano, Patrick: Osynligt bläck ****   Alltid lika sällsam, Modiano. Han skriver samma bok, javisst. Men om den är bra, varför inte? I "Osynligt bläck" finns dock nånting nytt. Visst, vem är kvinnan, hur känns hotellrummet, eller våningen. Hon...

Av violen - Onsdag 1 sept 08:15

Månadsläsning juli - aug 2021    Berg, Aase: En uppblåst liten fittas memoarer *** Lindén, Axel: Tillstånd ****  Kölén, Anna: Ingen kommer att tro dig *** Cummins, Jeanine: Amerikansk jord ***** Wahldén, Christina: Nämn inte de döda ...

Av violen - Måndag 30 aug 21:30

Stonex, Emma: Fyrvaktaren ***   Det här var inte min typ av bok vilket jag egentligen visste om innan jag började läsa. Men så många har berömt den att jag ändå satte igång. Men tyvärr, jag har aldrig gillat fyrar, och sanna (?) ouppklarade histo...

Av violen - Tisdag 24 aug 07:00

Järvinen, Anna: dröm natten till idag: ****   En bok att ta till sig. Med hög igenkänningsfaktor för mig.   Det var länge sen jag citerade från böcker (dessa ljudböcker inbjuder inte till det, och även eböckerna gör det tjorvigt. Måste lära m...

Av violen - Måndag 23 aug 11:30

Min syster, seriemördaren: Braithwaite,Oyinkan     En deckare ur ett feministiskt perspektiv, insåg jag först när slutet på boken nalkades. Den har beskrivits som en bok om yta, skönhetsideal och kanske influencekulturen.    Men det här är my...

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Poddar

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Litteraturpristolvan 2021

Litteraturpristolvan

http://violensboksida.bloggplatsen.se/2021/01/01/11705498-litteraturpristolvan-2021/

Läser en bok som fått ett litteraturpris varje månad.


Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

Författare

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se