Senaste inläggen

Av violen - Onsdag 8 feb 11:00

  McEwan, Ian: Nötskal ***

 


McEwan har varit en av mina favoritförfattare alltsen jag läste Kärlekens raseri. Här finns alla böckerna. I början är betygen höga men sen har de varit lite olika.Den här boken är inte en av McEwans bättre. Inspirerad av Zolas Thérese Raquin, (vilket inte verkar vara den allmänna uppfattningen hos recensenterna, Hamlet (?) har däremot nämnts.) har detta triangeldrama med spets bestående av det ofödda barnet (som ser och hör allt, lite fantasy där) och hon (mamman) han (barnets farbror) och barnets far har Zolas gymnasieläsning (för min del) återuppstått. Och alltså inte imponerat på mig, som verkligen tog intryck av Thérese Raquin där på 70-talet. 

Det känns som att McEwan pga skrivtorka plockat upp ett ämne som funnits i hans bakhuvud, också sen 70-talet. En slags reservplan. En mellanbok. För jag väntar på en ny Lördag, en ny Kärlekens raseri, en ny Försoning, alltså en ny fempoängare. Och jag ger inte upp, den kommer! Den måste komma!


Läst 2017

 

 

Av violen - Måndag 6 feb 09:14

Sveriges radios romanpris 2017

 

De nominerade böckerna är: 
”Aftonland” av Therese Bohman   
”Den skeva platsen” av Caterina Pascual Söderbaum 
”Nätterna på Mon Chéri” av Stefan Lindberg 
”Vän av ordning” av Henrik Bromander

 

Jag har läst Aftonland men de andra är nykomlingar för mig. 

 

28 april vet vi!

Av violen - Fredag 3 feb 08:00

  Otsuka, Julie: När kejsaren var gudomlig ***


Jag tyckte verkligen om Otsukas Vi kom över havet här, som skrevs efter denna bok. Och jag förstår varför, när jag nu läser debutboken När kejsaren var gudomlig. Den var iofs också intressant, men till både stil och innehåll mer lika sånt jag läst förut. Även om just den här mörka delen av Amerikas historia tidigare gått mig förbi, så är det samma skildring om rasism och åtskilda familjer och koncentrationsliknande läger. Skillnaden är ändå att det är inga arbets eller dödsläger de hamnar i efter att Pearl Harbor stämplat deras utseende med fiendemärket. De får överleva.


Här finns Otsukas stillsamma, osentimentala berättelse i sin linda, något som sedan växer sig starkare i nästa bok. Men trots det mjuka anslaget vibrerar ångesten under ytan. Redan när Vit Hunds öde beseglas av modern som ensam axlar ansvaret blir det en slags klump i magtrakten som inte riktigt lämnat mig än. 


På slutet anammar Otsuka den stil som var så påtagligt nyskapande i Vi kom över havet. Jag hoppas inspirationen inte lämnar henne, jag vill läsa mer!


Läst 2017

Av violen - Torsdag 2 feb 21:30

22 februari startar bokrean.


Här finns en sida som ska samla alla bokrealänkar.


Varför är jag så glad inför det?

mina bokhyllor är fulla av olästa (och lästa) böcker.

Ja, mitt huvud är fullt av ord,

och biblioteket får besök varje vecka.


Men det är omöjligt att ignorera bokrean. 


Av violen - Onsdag 1 feb 21:30

Lästa böcker januari 2017


      
      


     


     

             

     
 
         
 
 

          
         

      

 

Vigan, Delphine de: baserad på en sann historia ***

Ferrante, Elena: Hennes nya namn ****

Furmark, Anneli: En sol bland döda klot ***
Otsuka, Julie: Vi kom över havet ****

 

 


Bäst: Ferrante, Elena: Hennes nya namn **** (såklart men även Vi kom över havet var en läsupplevelse)

Mindre bra: Vigan, Delphine de: baserad på en sann historia *** (Lite för förutsägbar.)
Av violen - Måndag 30 jan 19:00

  Otsuka, Julie: Vi kom över havet ****

 

 


Har just läst en bok helt i min smak: Julie Otsukas, Vi kom över havet. Fattar inte att jag inte läst den förut. Beställde genast hennes första bok på biblioteket, som kom på svenska som nummer två, När kejsaren var gudomlig. Den utspelar sig efter den här.

 En annan bok i ämnet är Guterson David: Snö faller på cederträden. Den läste jag 2000 och då var det första gången jag hörde om de japanska människorna som kom till Kalifornien i början på 1900-talet.


Otsuka skriver med en vi-känsla som jag inte kan erinra mig att jag läst förut. Här upplever alla allt så olika, vissa får det bra, andra väldigt dåligt. Det som beskrivs är hela tiden å ena sidan, å andra sidan. De är mänskligt olika helt enkelt. Men efter Pearl Harbor förändras allt och blir format efter samma mall. Det som händer då finns i Kejsaren var gudomlig. Jag läser den snart.


Läst 2017

Av violen - Söndag 29 jan 18:30

  Furmark, Anneli: En sol bland döda klot ***

 

Jag gillade verkligen Furmarks löst sammansatta grafiska romantriolgi med

Den röda vintern

Jordens medelpunkt

Fiskarna i havet

 

Så jag så verkligen fram emot hennes nya. Och den var också bra på sitt sätt, Cora Sandels Alberte skildrades mellan nutidens kvinnor. Men det kändes kanske lite obearbetad. Borde hon ha koncentrerat sig på Alberte? Kanske. 


 

Läst 2017

 

Av violen - Fredag 27 jan 08:452016 års Katapultpris för bästa debut tilldelas Henning Brüllhoff för Allt jag begär (Dockhaveri Förlag),

 ”Allt jag begär av Henning Brüllhoff är skriven i ett ömt flöde mellan ting, tid och kroppar. Den är lika mycket en förundran inför den växande människans verklighet som en protest mot den.”


Årets prissumma är 40.000 kr. I år var fyra författare nominerade till priset. De övriga var Skuggan av Marit Furn (Albert Bonniers Förlag), Dagar utan ljus, nätter utan mörker av David Norlin (Weyler Förlag) och Kriget av Durim Bekteshi (Molin&Sorgenfrei Förlag). Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år. Med Katapultpriset vill den skönlitterära sektionens styrelse bidra till att lyfta in den nya litteraturen i strålkastarljuset. Priset delades ut för första gången 1991. Årets sponsorer Aftonbladets kulturredaktion, Bonnierförlagen, Expressens kulturredaktion, Dagens Nyheters kulturredaktion, Natur&Kultur, Norstedts förlag, Svenska Dagbladets kulturredaktion


Hämtat här

Presentation


Violens boksida -
reflektioner....

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kultursidor

Länkar

Kategorier

Länksamling/Förlag

LITTERÄRA PRISER

Läser - ska läsa - med mera

Redan läst sju böcker i Min egen litteraturprisutmaning!

Senaste kommentarerna

Arkiv

RSS

Tidigare år

Min gästbok

statistik

Författare

Följ bloggen

Följ  violensboksida, reflektioner.... med Blogkeen
Följ  violensboksida, reflektioner.... med Bloglovin'

Kvinnolänkar/föreningar/osv

Medicinskt


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se