Senaste inläggen

Av violen - Måndag 3 feb 15:45

Frostenson, Katarina: K ****

 


Borde jag läsa Tyngden och nåden av Simone Weil? Det är nämligen den enda bok Frostenson har med sig vid flykten till Paris. Och Weil citeras flitigt. Redan i början citeras Weils åsikter om kollektivet. 

 Kollektivet är inte bara direkt främmande för det heliga, utan därtill direkt vilseförande, därigenom att det erbjuder en falsk efterapning.  Weil sid 20

 Den efterapning av känslan av helgd som kollektivet ger är vad som kallas "ersatz" sid 20.

 

Nu framgår i texten av Frostenson anser är upphovet till händelserna.

Det är en kabal (sammansvärjning, min anm) mot dig, mot er båda, orkestrerad av tidningen, säger han. En kampanj för att sänka er och genom er, med er som medel, nå in i Akademien och destabilisera den. Få insyn. Makt. sid 23

 

Frostenson hatar och beskriver det

 Sveden, Sektstaten. Avundens land och förtalets förlovade rike. Det är inte en dag för tidigt som vi försvinner därifrån, drivna iväg av en kabal. sid 26

 Det utsöndras oupphörligt hat mot oss. En tsunami av förtal och förakt, särskilt mot dig. sid 58

 Nu står S för skräckvälde, för Sveden, Stortorget, Svenska Akademien, Ständiga Sekreteraren. Det förkortas sA, SS. SD. sid 61

 

Och så fortsätter det. 

 Ömsom skildras vänner, ömsom fiender. Men en stor del är riktigt intressant. Det här är intelligentian som yttrar sig, om ett personligt ämne, men ändock går tankarna till ett helt livs lärdom inom litteraturen. Verser, lärda personer och Weilcitat blandas i detta försök att skriva sig fri. 

 

Frostenson passar på att skriva om alla slags oförätter, både gamla och nya:

 Sara Lidman ringde och skällde ut Frostenson när hon översatt Himlens blå. De sidorna är välfilade, beskrivs utan illvilja, eller? Nu blev det äntligen sagt att Sara ändå var på något sätt olidlig. sid 91-92

Och ordet Ersatz avslöjas som det förlag som numera är fienden.

 

Och de andra som är fienderna, inom SA. Frostenson kan inte förstå hur detta kan hända. 

Vem är jag? Vilka är vi? Vad har vi skapat, vad har vi gjort, vi två? Har alla glömt det? sid 151

 

Det är kanske inte så märkligt att en person som Frostenson känner sig upphöjd, som fått höra av Ulf Linde

"Katarina, jag har kommit på en sak. Det är du som är Akademien. Du är den visa" sid165


Och om mannen skriver Frostenson. 

Du må ha irrat i natten, vandrat vilse, låtit dig föras hän och inte alltid varit helt sedesam. Men tvingande eller våldsam, aldrig. sid 179

 

Detta vet Frostenson om sin man, eller detta vill hon tro om sin man. Jag vet inte om jag ska vara sorgsen eller förvirrad. Men de kvinnor som det ytterst handlar om har i alla fall fått någon slags upprättelse. Det är värt allt.

 

 

  

 

 

 

 

 

Av violen - Onsdag 22 jan 11:09

Weithz, Jesper: Vintersystrar ***

 


Inte förrän jag kommit till den senare delen lyckades jag bli fångad av den här boken. Först kändes den som en ungdomsroman med väldigt många ord. Iofs är det ju alltid intressant att läsa om åldrar man själv lämnat för decennier sen. Jag har också tröttnat på alla stockholmsskildringar som väller fram i många böcker nu för tiden. Men här fick jag lite mer inblick i miljöerna trots allt.

Efter ett tag förändrades språket och även innehållet som bitvis blev riktigt spännande. Och jag kunde känna Lollos och Amiras känslor och lojaliteter och minnen stötas mot handlingen. 

 

Jag läste för att den skulle handla om sjukvården, men den delen var minimal. Det är de två flickornas liv som skildras och är intressanta. 

Av violen - Tisdag 21 jan 20:15

Lindström, Merethe: Ödelagda städer ***  (grannar)

 

En lite märklig novell. Förstår inte titeln men tycker ändå att den kan ingå i serien grannar. Men här är det okända människor som plötsligt finns nära, nästan som en granne som man möter några ögonblick i livet.

 

Både mor och dotter ger och får tröst och när färden fortsätter finns den känslan kvar.

 

 

Av violen - Lördag 18 jan 13:15

Krusenstjerna, Agnes von: Snigeln och flickan ***

 


Barndomens föreställningar om naturen speglas i Rosas blick. När den dyker upp i form av en stor snigel gör den Rosa rädd. Men när något händer med hennes docka brister det och oron får sitt utlopp.

Av violen - Fredag 17 jan 16:45

Martinson, Moa: Fjäderbrev ****


Här skildrar Martinson sin släkt och hur hon som oäkta barn växte upp. Kulissen är ett julbesök hos hennes mormor på knekttorpet. Där benämningen på brev som skickades mellan knektarna var fjäderbrev. De innehöll mycket riktigt en fjäder som meddelande.


Eftersom novellen heter just fjäderbrev, kan jag förstå att den Martinson skriver här nere är betydelsefullt:


 

Men på eftervintern flyttade vi långt upp i en skogstrakt.

 

Ett par veckors tid cirkulerade små brev med hönsfjädrar i bland mina nyförvärvade kamrater i skolan. Vi var en liten klan som i flera veckor knappast talade till varandra. Det gick inte an att meddela sig med annat än fjäderbrev.

 

I stans skolor skulle säkert ungarna ansett mig rysligt larvig om jag försökt med en dylik lek. sid 32

 


Jag blev glad av de orden. Där fann Martinson tydligen sin plats i byskolan och tilläts leva ut sin fantasi. Kanske det var det som gjorde att vår främsta kvinnliga arbetarförfattare föddes. Av violen - Torsdag 16 jan 16:11

Griffiths, Elly: Främlingen

 

Nu har Griffiths börjat på ny kula med nytt persongalleri. Och här försöker hon sänka medelåldern på sina läsare. För jag kunde inte komma ifrån att jag gång på gång kände det som att jag läste en ungdomsdeckare. Ingredienserna finns ju där, skolan, spökhistorier (vilket ju verkligen är inne. En genre jag aldrig anammat i min läsning, förrän nu) skilda, jobbiga föräldrar, tjejgäng, förälskelser, velande och sociala medier. 

Visst, mamman, (med dagbok, vilket väl var oväntat) och kommissarien (både guy och invandrad, två flugor i en smäll) får ju också komma till tals. Men det är ändå tonåringens historia. 

Kanske är det det gotiska inslaget som jag inte uppskattar. (?)

 

Det känns som att Griffith rättat in sig i ledet lite väl mycket den här gången. Om det är av tvång eller om hon tröttnat på de gamla liken vet jag inte. Stilen finns kvar, och humorn. Men min snabbhet vad det gäller att reservera hennes nya på biblioteket kommer nog att dämpas lite. Fast, visst borde jag ge henne en ny chans? Jag har verkligen gillat hennes katt flint genom åren. :-)

Av violen - Fredag 10 jan 16:30

Dahlin, Doris: Ogjort ***

 

Det norrländska/västerbottniska var en stor del av denna boks behållning. Historien var iofs inte ointressant men ack så rörig. Att spänna bågen så högt som Dahlin gör här kräver mer än vad hon kan prestera. Tyvärr.

 

För Dahlin säger något och det skulle helt klart ha räckt med Elinas berättelse och Elinas röst. Hennes upptäckt av vad som förändrades runt henne.

 

Alla böcker ska tydligen innehålla mord eller nåt annat spänningsmoment nu för tiden. Det behövdes inte här, Elinas röst skulle, som sagt, kunna ha fyllt igen alla hål.

 

 


 

 

Av violen - Torsdag 2 jan 20:15

Lundberg, Andreas: Ofarbar tystnad ****

 


Redan i Lundbergs bok Storm i den pelare som bär kunde ett skälvande gudsrop anas. Än mer i denna, där Lundberg befinner sig på ett kloster där ju Gud borde vara närvarande. 

Och det här är en uppgörelse med den Gud som Lundberg slutat tro på och det gör ont, ont.

 

Fantomsmärtorna efter en Gud man slutat tro på sid 97

 

Man ger den drunknande lugnande medel, den brinnande smärtstillande, i stället för att dra upp honom ur havet eller släcka elden. sid 99

 

Det finns två vägar: den ena är livets och den andra dödens.*

Men det finns också en tredje väg: den levande dödens väg. sid 144

 

En bok om en man vars kropp är en enda fantomsmärta efter en gudsamputation, full av lugnande medel mot smärtan och som går fram på den levandes dödas väg. 

Det är Lundbergs bild av den psykiska ohälsans helvete.

 

Ja, han (Jesus, min anm) förlät sina bödlar. Jag förlåter inte ens mig själv. Älska dina fiender, så som dig själv. Men om man hatar sig själv? Om man får sin identitet genom hat? Då förlorar man sig själv genom att älska. Man bara försvinner. sid 71

 

Det här är en svår bok, det här är en tung bok, det här är en snudd på äcklig bok. Kyrkans köttgödsel. En grumlig blodsörja [...]  osv, osv. Vem vill läsa det, veta av det?

Ibland finns bilder av korset där Jesus är rent ut sagt vacker, ren och prydlig. Men så var det inte. Kyrkans kvinnor och män måste förstå att korset också avspeglade den psykiska smärtans sörja. Och börja förmedla denna förståelse till de av fantomsmärtor plågade människorna. 

Kanske de skulle börja med att läsa den här boken. 

 

 

 

 

 

* Didache

 

Senaste inläggen

Presentation


Violens boksida -
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Poddar

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Läser - ska läsa - med mera

Redan läst sju böcker i Min egen litteraturprisutmaning!

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Följ  violensboksida, reflektioner.... med Blogkeen
Följ  violensboksida, reflektioner.... med Bloglovin'

Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

Kvinnolänkar/föreningar/osv

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se