Senaste inläggen

Av violen - Lördag 24 april 21:00

Highsmith, Patricia: Mings största kap ****

 

Kattnovell. Katten Ming är en katt som är som katter, bara smartare än de flesta. Och ser alltid till sitt eget bästa såklart. 

 

Highsmith låter oss följa Mings tankar och de är riktigt intressanta. 

Mings matte träffar elak man, han vill såklart röja Ming ur vägen. Men Ming låter sig inte undanröjas, tvärtom, han griper tillfället i flykten. Och allt ordnar sig.

 

För kattälskare är det här igenkännande, härlig läsning. Andra gillar den säkert också.

Av violen - Fredag 23 april 16:27


Aprils bok i Litteraturpristolvan 2021

 

Doris Lessing: Rufus / novell

 

Läs om boken här

 

 

Av violen - Fredag 23 april 16:15

Lessing, Doris: Rufus****

 

Charmig kan den här novellen benämnas som.

 

Den skulle kunna tecknas som en saga för barn och läsas med behållning av barn och kattälskande vuxna. Det märks att Lessing är en stor kattvän, katterna skildras ömsint och med respekt. 

Även om jag älskat katter sen jag var liten, så fick jag ny information i denna lovsång till katten och dess integritet. Tur det var en novell då jag tänkt läsa bara några sidor innan jag släckte lampan, men nej, jag blev så fascinerad av denna hittekatt och även av dess nya matte, att jag läste till slutet. Det fanns fler katter också som alla fick sin egen personlighet på några få rader.

 

Finns det någon som älskar katter i din närhet är det här en riktigt bra present som kommer att bli uppskattad.

 

Dessutom Lessings språk, som gör boken så läsvärd. 

 

 

 

 

 

Av violen - Tisdag 20 april 20:30

Karam, Balsam: Singulariteten ***

 

Händelsehorisonten, Balsams debut, var lite svår att komma in i. Men jag tänkter fortfarande på den, ovanlig och upplysande. 

Samma är det nog med den här boken, jag känner igen en hel del från debuten. Men här kommer flyktingsituationen närmare. Och den får mig att känna stor förståelse för familjer som söker asyl i Sverige. 

 

Inget för den som vill ha lättläst, feelgood eller allt ordnar sig slut. Men för den som vill ha något att bita i, både vad gäller handling och skildring, är det här två böckerna ett solklart val. Även om det är lite rörigt så står andemeningen klar. Det är helt enkelt såhär det är.

Av violen - Tisdag 13 april 18:45

Castillon, Claire: Om hon inte lever är jag död ***

 

Det här var inte vad jag väntat mig. Det här var riktigt otäckt. En kvinnas sönderfall, och vem kan inte förstå all den vånda hon genomgår? Att dottern försvinner och inte kommer tillbaka, att omgivningen ser på henne, både med medlidande och avståndstagande. Att livet med mannen blir ett enda smärttillstånd. 

Och gradvis visar sig sanningen, men är det att dottern flyttar in tvärsöver, 10 år efter försvinnandet? Eller är det pedofili, som skildras på ett sätt som jag faktiskt tror är det värsta jag läst, trots att det skildras med lätthet. Eller är allt en dröm, en ond mardröm?

 

Den här boken innehåller så mycket elände och så lite nåd att jag nästan ångrar att jag läste den. Inte ens slutet ger någon lättnad.

Av violen - Måndag 12 april 17:00

Rose-Innes, Henrietta: Reservat ****

 

Tidningen Karavan ger ut noveller ibland i sin serie noir. Det här är novell nr 5.

 

Rose-Innes borrar djupt i läsarens erfarenhetstankar och lämnar slutet öppet. Huvudpersonen medverkar i sitt eget skeende med att ge tillbaka, nästan som ett tack för, sig själv ovetande, sin barndoms lyckliga tid när allt var lugnt i hennes liv. Och hon fick vara där hon nu är.

 

En fråga dyker upp, en tanke: är systerskapet, moderskapet, kvinnoskapet automatiskt lojalt? Eller togs tillfället i flykten, utan hänsyn till person?

 

Översätt denna författares böcker nu!

 

 

 

 

 

Av violen - Lördag 10 april 16:15

Griffiths, Elly: Mordkonsulten

 

Andra boken i Griffiths nya serie. Jag lyssnar numera oftast på deckarna jag läser. Och jag gillar Griffiths, men även om Harbinder Kaur gör sitt jobb och sticker ut som andra generationens invandrare, bor hos föräldrarna och är lesbisk, så slår hon ändå inte Ruth Galloway. Tyvärr. 

 

Den första boken i den här serien, Främlingen, var lite väl pladdrig och så kan jag uppleva även den här. Det känns som att för mycket förklaras och upprepas och förenklas. Kanske är Ruths fall lite svårare eller så är det det historiska i de böckerna som väcker ett större intresse. 

 

Jag tycker ändå att den nya serien är ypperlig att lyssna på. Så jag fortsätter.

Av violen - Onsdag 7 april 23:00

Mars bok /författare/ i Litteraturpristolvan 2021

 

 

Nobelpriset 2014

Patrick Modiano Författarskap

 

 

De böcker jag läst av Modiano (en stor nobelprisfavorit hos mig) finns HÄR

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Litteraturpristolvan 2021

Litteraturpristolvan

http://violensboksida.bloggplatsen.se/2021/01/01/11705498-litteraturpristolvan-2021/

Läser en bok som fått ett litteraturpris varje månad.


Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

Författare

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se