Direktlänk till inlägg 1 oktober 2013

Dahlgren, Eva F: Fallna kvinnor

Av violen - 1 oktober 2013 16:15

 Dahlgren, Eva F: Fallna kvinnor ****


En angelägen bok om man är intresserad av den rasbiologi som uppmärksammades och utövades i Sverige så sent som på 1900-talet. (Lagen om tvångssterilisering togs t ex inte bort förrän 1975.)

Efter att jag läst författarens bok "Farfar var rasbiolog" blev jag nyfiken när den här kom ut. Och den är skrämmande och känns nog så aktuell. (se nedan) 


Det finns på sidorna 44ff en bra beskrivning av när Sverige uppfanns vid förra sekelskiftet. Här finns meningar som "Rasblandning hotade den nordiska rasen", "utstörda" "klassificering är också, brukar man säga, en svensk specialitet med en lång tradition från Carl von Linné och från byråkratin under Axel Oxenstierna".

Tvångssteriliseringen var bara en utveckling av klassificeringen.


Idag ser man ju faktiskt på kvinnor med psykisk eller för den del "osynlig" fysisk ohälsa på samma sätt som då: "[...] uppfyllde inte vår arbetsmoral eftersom de inte ansågs försörja sig på ärligt sätt[...] (dvs lever på bidrag min anmärkning). Den som inte arbetar ska inte heller äta är resultatet för många utförsäkrade även i dagens Sverige.


Men här står det så mycket om synen på själva kvinnan. Dahlgren säger, i ett samtal med Karin Johannison som skriver på en bok om kvinnor och galenskap:

När jag hållit på med det här materialet har jag funderat på om inte själva grunddiagnosen är kvinna. Det framstår som om det är sjukligt.

"Jag tror du kan ha rätt. Grunddiagnos: kvinna. En ändlös rädsla för den kvinna som inte låter sig inordnas i den patriarkala struktur som uppfattas som samhällets ryggrad." sid 125


Och tvångssteriliseringen av undermåliga människor, de som inte är värdefulla. 1934 års lag tillät sterilisering av "sinnesslöa" men begreppet utvidgades 1941 till att omfattade många fler, ja "uppenbart olämplig" eller "asocialt levnadssätt" räckte. Och 90% av de som blev steriliserade var kvinnor.


Dahlgren har återigen skrivit en värdefull bok i de här frågorna, läs den själv. Den innehåller så mycket mer än vad som ryms här i min reflektion.


Jag blev beklämd men samtidigt väldigt nyfiken när jag läste. Jag vet att det förekom fotografering av barn och ungdomar på sjukhus, var är de bilderna nu? Är det någon som vet eller har hört talas om det? Jag har hört det nämnas av de som varit med nämligen.Inslag om boken

Läst i Tre på tre 2013


Läst 2013


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Tisdag 25 juni 13:15

Liksom, Rosa: Överstinnan ****   Om du är lite fin i kanten ska du inte läsa det här. Författaren är nämligen riktigt ful i käften lite nu och då. Men undra på det när innehållet består av vidrigheter som krig, övergrepp från unga år, våldsam kär...

Av violen - Lördag 22 juni 15:33

Beckman, Åsa: Vänninekören (Ohj)     Eftersom jag inte läst Beckmans krönikor var det här intressant, mycket för innehållet men också för att hon redovisar respons som hon fått. Det är mest självklarheter inom spannet manligt/kvinnlig, men efte...

Av violen - Fredag 21 juni 16:45

Indridason, Arnaldur: Skuggor över Reykjavik   Det finns deckarförfattare som jag alltid läser. Indridason är en av dem. De senaste böckerna har varit lite mediokra, men den här höjde sig ett snäpp.  Det är lite mer Island med, sagor och osynli...

Av violen - Onsdag 19 juni 23:00

Franz, Eva: Sommarön   Hade jag vetat att Franz bok varit en ungdomsbok/relationsroman/deckare:Maria Lang lookalike, hade jag inte lånat den eller börjat läsa den. Men sen jag väl kommit mig in några sidor kunde jag inte sluta läsa. Sen upptäckte...

Av violen - Onsdag 19 juni 11:15

Lästips från samväldet. Vilken bra lista!

Senaste inläggen

Presentation


Violens boksida -
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Poddar

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Läser - ska läsa - med mera

Redan läst sju böcker i Min egen litteraturprisutmaning!

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Följ  violensboksida, reflektioner.... med Blogkeen
Följ  violensboksida, reflektioner.... med Bloglovin'

Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

Författare

Kvinnolänkar/föreningar/osv

JUL

Medicinskt

Min gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se