Direktlänk till inlägg 1 oktober 2013

Dahlgren, Eva F: Fallna kvinnor

Av violen - 1 oktober 2013 16:15

 Dahlgren, Eva F: Fallna kvinnor ****


En angelägen bok om man är intresserad av den rasbiologi som uppmärksammades och utövades i Sverige så sent som på 1900-talet. (Lagen om tvångssterilisering togs t ex inte bort förrän 1975.)

Efter att jag läst författarens bok "Farfar var rasbiolog" blev jag nyfiken när den här kom ut. Och den är skrämmande och känns nog så aktuell. (se nedan) 


Det finns på sidorna 44ff en bra beskrivning av när Sverige uppfanns vid förra sekelskiftet. Här finns meningar som "Rasblandning hotade den nordiska rasen", "utstörda" "klassificering är också, brukar man säga, en svensk specialitet med en lång tradition från Carl von Linné och från byråkratin under Axel Oxenstierna".

Tvångssteriliseringen var bara en utveckling av klassificeringen.


Idag ser man ju faktiskt på kvinnor med psykisk eller för den del "osynlig" fysisk ohälsa på samma sätt som då: "[...] uppfyllde inte vår arbetsmoral eftersom de inte ansågs försörja sig på ärligt sätt[...] (dvs lever på bidrag min anmärkning). Den som inte arbetar ska inte heller äta är resultatet för många utförsäkrade även i dagens Sverige.


Men här står det så mycket om synen på själva kvinnan. Dahlgren säger, i ett samtal med Karin Johannison som skriver på en bok om kvinnor och galenskap:

När jag hållit på med det här materialet har jag funderat på om inte själva grunddiagnosen är kvinna. Det framstår som om det är sjukligt.

"Jag tror du kan ha rätt. Grunddiagnos: kvinna. En ändlös rädsla för den kvinna som inte låter sig inordnas i den patriarkala struktur som uppfattas som samhällets ryggrad." sid 125


Och tvångssteriliseringen av undermåliga människor, de som inte är värdefulla. 1934 års lag tillät sterilisering av "sinnesslöa" men begreppet utvidgades 1941 till att omfattade många fler, ja "uppenbart olämplig" eller "asocialt levnadssätt" räckte. Och 90% av de som blev steriliserade var kvinnor.


Dahlgren har återigen skrivit en värdefull bok i de här frågorna, läs den själv. Den innehåller så mycket mer än vad som ryms här i min reflektion.






Jag blev beklämd men samtidigt väldigt nyfiken när jag läste. Jag vet att det förekom fotografering av barn och ungdomar på sjukhus, var är de bilderna nu? Är det någon som vet eller har hört talas om det? Jag har hört det nämnas av de som varit med nämligen.



Inslag om boken

Läst i Tre på tre 2013


Läst 2013


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Onsdag 17 april 23:30

Kawakami, Hiromi: Senseis portfölj ***   En egendomlig bok som jag lyssnat på. Är det en glimt av Japan det här? Eller är det en romantisk historia, som fokuserar på dryckesvanor och hur en relation mellan äldre man - yngre kvinna byggs upp?   ...

Av violen - Fredag 12 april 22:00

  Beskow: Flickornas katt *** novell     En smått absurd berättelse om just två flickors katt. Och eftersom den är skriven 1896 är den såklart riktigt gammaldags. Med meningar som:  Pojkarna hatade dockor . De tålde inte dockor ,  s
ade de...

Av violen - Fredag 12 april 22:00

  2024 Novellresan Ugglan & boken Novellresan      Ugglan skriver: Under 2024 kommer jag att bege mig ut på en novellresa, och du får gärna följa med! Varje månad har sitt eget resmål, och jag tipsar om noveller du kan ...

Av violen - Måndag 1 april 13:15

Månadsläsning mars  2024 Lafon, Marie-Héléne: Källorna ****Lagerlöf, Selma: Morbror Ruben *** novell Virdborg, Jerker: Cirkelns fyra hörn ***Widenfjord, Therese: Med bergens andetag ****Ravn, Olga: De anställda ****Arvola, Ingeborg: Kniven i elden *...

Av violen - Lördag 30 mars 15:00

Lagerlöf, Selma: En julgäst ****   Här dyker en av kavaljererna upp, den försupne Ruster. Och det på självaste julafton. Hos en gammal vän och dennes familj. Det går inte an, han blir ivägskickad. Men ingenstans finns det någon som är tillräcklig...

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

UV index

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

Historia


Ovido - Quiz & Flashcards