Direktlänk till inlägg 11 april 2010

Lagerström, Ann och Harris, Ted: Konsten att leva innerligt

Av violen - 11 april 2010 18:45

 

 

Konsten att leva innerligt av Ann Lagerström och Ted Harris*** (Dokb)


En intressant bok med en hel del guldkorn

[...]vill du finna meningen med livet måste du göra det själv utifrån dina egna förutsättningar, känslor och behov.....s.28

Det är helt sant för nånstans är vi alla unika samtidigt som vi är lika.

Den här lättlästa boken om filosofi kan man läsa helt enkelt bara för att känna efter om filosofin är något för en själv. Eller passar den mig inte? vill jag ha svaret utan att söka det själv kanske religion passar bättre. Men lugn, att läsa den här boken är inte farligt, bara intressant!

Men som vanligt är det kanske så att de som läser den här boken har redan funnit ett svar medan de som inte läser den inte vill ha något svar.

 

 Jag läste den i Bokcirkel för alla där jag också svarat på dessa frågor:Frågor som du kan besvara om du vill

1.) Visste du vem Soren Kirkegaard var innan du läste boken?

Javisst men jag har inte läst något av honom. Jag har länge haft en önskan att läsa filosofi men har liksom aldrig kommit till skott. Men nu fick jag tag på den här boken och har läst den med stor behållning.

2) Har du någonsin funderat över livets mål och mening? varför? Alltid och hela tiden. Kanske för att jag varit mycket sjuk, kanske för att jag läst mycket böcker. Men jag brukar säga att alla har sin egen smärta och det är väl kanske en filosofisk tankegång eller?

 Livets mål är inte att undvika smärtan utan att mogna som människa. Och att tillsammans med andra mogna människor dela på smärtorna.

3) I boken får vi möta (på ett förenklat sätt) Soren Kirkegaards tre stadier och nio steg. Vilket av dessa nio steg känner du är enklast att använda för dig, eller att du vill använda. är det så att man kan ta ett steg bara eller måste man ta alla nio?

Jag har konstigt nog försökt leva efter i alla fall innerlighetsprincipen. Känner igen mig i väldigt mycket i boken faktiskt. Och har alltid kunnat känna empati för andra människor. Men jag har en stor invändning mot det synsättet och det är att om du ensam tillämpar det kan du fara väldigt illa. Ibland måste man inse att om du hela tiden förstår andra människor kan du bli utnyttjad. Därför måste man hitta en balans och verkligen gå in för och inse att den människa som betyder mest för dig är du själv. Inte så att du blir en uppblåst självisk person utan att du skyddar dig själv mot en omgivning som dränerar dig på empati och förståelse.

Jag brukar tänka att det är stor skillnad på anfall och försvar och då går det genast bättre att skjuta empatin åt sidan om det behövs.

4) Är det här är en bok som du kan tänka dig att använda som handbok för att kanske få en annan syn och inriktning på ditt liv. Eller om du rek den för någon du tycker behöver den här hjälpen?

Jag känner som sagt igen mycket i den sen tidigare men jag tyckte väldigt mycket om den, funderar på att inhandla den i pocket faktiskt, det ex jag har nu har jag lånat på bibblan. Fanns ju även en del boktips om jag vill söka vidare. Kanske att jag skulle kunna ge den vidare men jag tror inte att det går att få någon att bli mer empatisk osv genom att läsa den här boken. Men jag skulle gärna diskutera den med nån som redan läst den av fri vilja.

5) vad tyckte du om boken?

Som sagt, den var bra och det kan t.o.m tänkas att jag köper den eller så lånar jag nåt mer av Ted Harris och/eller Kirkegaard.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Fredag 18 okt 14:15

Lundberg, Andreas: Storm i den pelare som bär ***   En väldigt intressant bok som trots det lämnade mig aningen oberörd. Jag undrade hela tiden varför jag bara kände förståelse men ingen direkt sympati. För det här är ju verkligen en stark berä...

Av violen - Onsdag 16 okt 16:30

Hadley, Tessa: Sent på dagen *****   Faktiskt ger jag Hadleys senaste roman full pott. Syskonen (här) gillade jag också men den här var ännu vassare.    Om Syskonen skrev jag " Det lustiga är att ingen eller alla är huvudperson. Hela famil...

Av violen - Måndag 14 okt 03:00

Engman, Pascal: Råttkungen   Så många hyllar denna bok, men eftersom jag inte är någon direkt stor deckarläsare vill jag ha annorlunda, helst nyskapande deckare. Vilket jag inte tyckte att denna var.      Engman skriver med korta kapitel oc...

Av violen - Torsdag 10 okt 22:22

Den enda bok (mycket bra dessutom) jag läst av Olga Tokarczuk är Spel på många små trummor Här Jakobsböckerna väntar i hyllan. Flera andra böcker finns det också på mitt bibliotek, när kön minskar finns de ju tillgängliga och jag ska läsa.   ...

Av violen - Onsdag 9 okt 18:00

Rishöi, Ingvild H: Vinternoveller ****   Tre riktigt bra noveller, som handlar om socialt utanförskap, ett ämne som inte är vanligt nu för tiden. Men Rishöi behärskar det fullt ut. Alla tre novellerna är mänskliga, tillvaron är inte bottenlös f...

Senaste inläggen

Presentation


Violens boksida -
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Poddar

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Läser - ska läsa - med mera

Redan läst sju böcker i Min egen litteraturprisutmaning!

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Följ  violensboksida, reflektioner.... med Blogkeen
Följ  violensboksida, reflektioner.... med Bloglovin'

Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

Författare

Kvinnolänkar/föreningar/osv

JUL

Medicinskt

Min gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se