Direktlänk till inlägg 1 oktober 2010
Wahl, Mats: Ormfågel ***
Opal förlag, tack för boken som jag fått genom Enbokcirkelföralla!
Jag säger bara, om inte en person som jag hört berätta, under en period jobbat i en skola liknande Brantingskolan i boken Ormfågel skulle jag lätt kunnat avfärda boken som överdriven. Och samma sak, om inte en modig mamma hjälpt sin dotter i en skola som heter Bjästaskolan, skulle jag också lätt kunnat avfärda den här boken som, just det, överdriven.
Nu vet jag att den tyvärr är helt sann. Jag blir beklämd, dyster, nervös och arg när jag läser Ormfågel. Vart är skolan på väg? Har jag sagt i snart tjugo år. Jag skakar bara på huvudet av missmod åt den här skildringen, skriven med stor insikt och ett stort mod vill jag tillägga. .
Jag har inte läst någon bok av Mats Wahl tidigare, men kände direkt att Ormfågel var välskriven. Dialogen känns trovärdigt korthuggen, Havelscitatet gick att få in med ett anpassat grepp och det med mera förklaras i slutet av boken. Och ok det är en ungdomsbok men lika mycket en debattbok, vilket slutordet och den uppföljande boken När skolan havererar vittnar om. Wahl vill väcka debatt och jag hoppas han kommer att kunna göra det!
Frågor i Enbokcirkelföralla!
Delta även du och diskutera om hur man kan förebygga utanförskap och ungdomars utsatta situation i skolan.
Hur kan vi få skolan bättre och hur kan man få alla att känna sig delaktiga i sitt eget liv. Det måste in mer resurser i skolan i form av vuxna människor. Och ledarskapet måste styras upp. Rektorerna måste ta sitt ansvar.
Bör vi ge barnen mer makt över skolan och sin egen situation eller är det vuxna, enbart, som ska ha den makten. Jag tycker att de vuxna ska ta sitt ansvar. Visst, det ska finnas en dialog med barnen/ungdomarna men de ska inte behöva känna att de, mitt i sin pubertet, pluggande för höga betyg och kanske dessutom med jobbigt socialt liv ska måsta ta även det ansvaret att styra upp sin och andras skolgång. Nej, mer kloka vuxna som bryr sig.
Hur ser vi ett utanförskap? Förstår inte riktigt frågan men om det är hur barns utanförskap visar sig i skolmiljön tror jag att det bara är att vara intresserad och se sig omkring. Vem blir aldrig inbjuden till grupparbeten? vem sitter för sig själv i matsalen och på rasten? Att bygga upp ett förtroende med dessa elever så att de till slut inte bara svarar bra om man frågar hur det är. Men det kräver tid engagemang vilja och empati vilket stressade lärare knappast har. In med fler vuxna i skolan.
och hur kan vi ändra den hårda attityd som idag, tyvärr, är ett signum i många skolor. Otroligt svårt tror jag. Börja på dagis kanske nästa generation kan räddas.
Ambai: Flod **** noveller 10 noveller om Indien som redan har 25-30 år på nacken. Så det handlar om kvinnor som lever ett indiskt liv. Deras ålder spänner över en livstid. Ofta handlar det om mat, att planera, handla och tillaga den. Vilket ...
2024 Novellresan Ugglan & boken Novellresan Ugglan skriver: Under 2024 kommer jag att bege mig ut på en novellresa, och du får gärna följa med! Varje månad har sitt eget resmål, och jag tipsar om noveller du kan ...
Månadsläsning juni 2024 Castillo, Linda: Hennes sista andetag (d)Helle, Helle: Hus och hem ***Lidbeck, Agnes: Utrymmet emellan ***Keegan, Claire: I senaste laget **** novellStamm, Peter: Världens milda likgiltighet ***Herngren, Moa: Syskonfejden ***...
Jansson, Tove: Ön *** Längtan efter sin egen ö, som många tydligen har. Bra beskrivning. ...
Jansson, Tove: Katten **** En riktig katt jagar och har en personlighet som visar sig i ett envist oberoende... Men så finns det katter som är fogliga och opersonliga... Välskriven novell. ...
Citatet
Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?
Franz Kafka
Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det.
email:
h55n/at/yahoo.se