Alla inlägg under juli 2018
Bergqvist , Elaine :Härskarteknik *** Blev nyfiken på den här boken då jag råkat ut för många människor som kört över mig under årens lopp. Fick en hel del förklaringar i den här boken, som ändå inte var riktigt vad jag väntat mig. Min erfarenhet är väl ändå att härskare faktiskt uttövar sin härskarteknik fullt medvetet och att hela tiden tro det bästa fungerar inte riktigt i längden. Kanske att en del erfarenhet ändå fattas hos författaren.....
Ali, Monica: Sommaren i Mamarrosa*** Jag gillade verkligen Brick Lane och det var en klar fyra men den här, nja. Efter ett tag växte den fram men jag kände ingen riktig mening med den som jag gjorde med Brick Lane. Ok så är det i en by i Portugal men hur är det???? tänker jag efteråt.....
Jackson, Stina: Silvervägen
Det här var riktigt, riktigt bra. Sträckläsning var enda alternativet för jag ville ju verkligen veta. Dessutom är norra norrlands inland invävt som en mäktig kuliss. Eller teaterscen kanske, där aktörerna rör sig i högt gräs bland myggens inande, ett uttryck jag aldrig hört förut och som dessutom upprepades ett antal gånger för mycket. Att myggor surrar räcker gott för mig.
Det är mystiskt, sorgligt och levande.
Märkliga händelser och gestalter rör sig hemvant i den norrländska myllan, där omvärlden trots allt känns märkvärdigt nära. Katastroftänkande, hasch, nätdejting, våld och ondska finns även i glesbygden.
Läs, läs, läs! Men avsätt tid, i detta norrländska landskap håller handlingen ett starkt grepp om läsaren, och med sitt flödande språk känns det magiska sommarljuset bedövande där det möjliggör liv hela dygnet. Och det norrbottniska landskapet är nära under fötterna.
Läst 2018
Halvårsläsning 2018
fetstilta är extra läsvärda
Harper, Jane: Hetta
Denna så omtalade deckare var helt ok. Spännande, lite ovanlig då Australiensiska deckare är sällsynta.
Ett bra val eftersom jag behövde lite avkoppling mellan mer allvarlig litteratur.
Harper blir nog ingen ny serieläsning ändå. Jag har fullt upp med Griffith, Indridason och flera andra. Det ska mycket till att jag börjar på någon ny författares deckare.
Men som sagt, helt ok.
Läst 2018
Selahn, Monika: Brytning ***
Jag skulle inte vilja kalla det här en spänningsroman, i alla fall inte i den bemärkelse det är tänkt. För skumma män på bänkar och stolar och i svarta prejande bilar intresserade mig inte så värst. De var mest jobbiga.
Däremot läste jag med stor behållning om spelet kring uranbrytningen, som ju kunde ha varit vilken fråga som helst, och dess konsekvenser för alla inblandade.
Jag är mycket tacksam att jag redan i gymnasiet, efter ett fullmäktigebesök, insåg att politik inte var något för mig.
Det kändes ganska jobbigt med alla intriger och PM som ska läsas.
När jag ser politiker på TV nuförtiden inser jag faktiskt varför de slingrar sig och säger både det som är sant och osant. Allt verkar göras upp bakom stängda dörrar ändå.
Som politiskt inträngande material var den här boken riktigt intressant. Men som sagt, spännande? nja.
Tack författaren för exemplaret!
Vanderbeke, Birgit: Musselmiddag ****
En knivskarp studie av en narcissist och dennes sätt att fullkomligt dominera sin familj. Omgivningen hålls däremot helt ovetande och hustru, dotter och son möter egentligen bara förståelse från varandra, vilket också är deras räddning i allt det dysfunktionella tillstånd som präglar deras liv.
För visst har vi alla sett dem om vi tänker efter. Mannen i snygga kläder, vältalig, framgångsrik. Och bredvid hustrun som går i gamla, omoderna, smaklösa kläder, hukar inför mannens storhet och barnen, skygga, tyr sig till varann. Så omaka, hur kan han ha fått tag i en så färglös person, så...så obetydlig. Det spelar ingen roll att hon kanske är en fena inom sitt område, hon kan aldrig leva upp till hans förväntningar. Och inte heller barnen. Och inte heller omgivningens.
Narcissismen ökar i vårt samhälle sägs det. Vanderbeke skrev boken 1990 och visst kanske många vill läsa den som en skildring av murens fall. Men jag läser den även för vad den är och ryser inombords. Mitt medlidande för familjen är gränslös och något humoristiskt kan jag inte läsa in.
Boken är skriven på ett sätt som retade mig i början men allteftersom blev jag mer och begeistrad av texten och läste i rasande fart.
Och visst, hur det än har sig med fadern har muren ändå fallit. Det blir inte lätt men den har ändå fallit.
Läst 2018
![]() | ![]() | |||
![]() | ![]() | ![]() |
| |
![]() | ![]() |
Barry, Sebastian: Den hemliga skriften *****
Durrant, Sabine: En oskyldig lögn
Hiekkapelto, Kati: De försvarslösa
Unge, Mirja: Jag går och lever ****
Cusk, Rachel: Konturer ***
Karam, Balsam: Händelsehorisonten ***
Stamm, Peter: Ta vägen ***
Barbal, Maria: Som en sten i ett jordskred ***
Berge, Lars: Vargattacken ****
Bäst: Barry, Sebastian: Den hemliga skriften ***** (Irlands historia väcker alltid känslor. En riktig historia, välskriven))
Mindre bra: Stamm, Peter: Ta vägen *** och Cusk, Rachel: Konturer ***. (Stamm var lite väl grabbig och
Cusk inte så bra som jag trott.)
Citatet
Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?
Franz Kafka
Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det.
email:
h55n/at/yahoo.se