Alla inlägg under oktober 2018
vecka 41: skogen
Skogen känns aktuell. Och något som jag gärna läser böcker om. Jag tog chansen nu och inventerade vad som finns i olika genrer. Jag sökte på titlar med skog i namnet, och hittade många men gillade dessa, varav jag läst endast en.
Först ut är en Roman som jag redan läst och verkligen rekommenderar. Min reflektion finns här
|
Sen kommer en essäsamling Herrarna i skogen av Kerstin Ekman.
|
En äldre bok med noveller ärDet skriker i skogen: av Helmer Grundström |
Jag har länge velat läsa Dickinson, så när jag hittade
Gång på gång är skogarna rosa : dikter / av Emily Dickinson |
Skogen : en bruksanvisning |
Jung: hudfärg: honung ****
Jag har läst flera böcker av adopterade från sydkorea. Alla har varit mer eller mindre kritiska och negativa, vilket jag har full respekt för.
Men jag kan inte påminna mig att jag tidigare stött på någon som verkligen tagit reda på de historiskt kulturella förhållanden som gjort att denna stora omfattning av adoptioner kunnat och kan hända. De flesta har koncentrerat sig på att barnhemmen inte lämnar ut uppgifter, vilket Jung kanske kommer att belysa i del 2 där han ska söka sina rötter.
Dessutom är hela förfarandet märkligt i nutid. Men som sagt, problemen finns inom landet och absolut inte hos adoptivföräldrarna.
Det Jung tar upp på några få sidor är framförallt en företeelse som kallas "Hoju" som tydligen var i bruk till 2008. Googla gärna och läs om det. Kvinnans ställning är en avgörande faktor, och jag tror många adopterade skulle kunna ha en mer förstående attityd mot sina biologiska mödrar om det talats mer om detta.
Det är just de tre sidorna 122-124 som verkligen gör boken intressant. Att Jung dessutom är hänsynslöst ärlig om än pragmatisk gör resten av boken riktigt kul.
Jag gillar också teckningarna som är distinkta men med en stor frihet.
Tyvärr är inte del två inköpt på mitt bibliotek. Än.
Läst 2018
Griffiths, Elly: Den mörka ängeln
Griffiths hör till de deckarförfattare som jag ständigt läser allt av. Nu har hon kommit med sin tionde (10!) bok om arkeologen Ruth och människorna omkring henne. De senaste böckerna har varit lite mediokra men nu har visst Griffith hittat ny inspiration och den här boken hade jag stor behållning av. Persongalleriet minskar men ökar också. Och hur det löser sig för Ruth och Nelson vet ingen.
Jag väntar på filmatiseringen som ju bara måste komma nångång.
Här finns alla tio böckerna med reflektioner.
Läst 2018
Omar, Sara: Dödstvätterskan ****
Vill du veta mer vad boken handlar om kan du läsa här.
(Det är viktigt att komma ihåg att många muslimer inte tänker på det här sättet. De lever inte såhär. De är fria och tänker med öppna sinnen. Men Omar har inte de erfarenheterna och skriver därför som hon gör. Jag tänker sekt när jag läser)
Omar skriver modigt om en värld av kvinnor, dold för omgivningens insyn. Att vara flicka i ett sådant samhälle är att vara utsatt intill döden. Och det är inte bara patriarkatet, männen, som håller koll på de unga kvinnornas oskuld. Även de andra, äldre kvinnorna gör det. Vid minsta misstanke kan en kvinna pekas ut som hora och dödas. Jag vill inte tro det jag läser. Men vet att det inte var så länge sen vi i Sverige tänkte i samma banor.
Västvärlden vill ju inte veta det här. Vi vill tro att unga flickor hoppar från balkonger av egen fri vilja. Att mänskliga rättigheter inte verkar gälla dem bryr vi oss inte om. Det sker inom kulturen. Säger vi.
Men Omar bryr sig. Med den här boken, som bygger på egna erfarenheter, (vilket märks för insikterna är alltför detaljerade för att ha hittats på) vill hon berätta sin och sina medsystrars historia.
Omar skriver bra. Det är lättläst men ändå med ett innehåll som får en att tänka annat än usch och fy och nej!
Titeln är signifikant. Och det är också dödstvätterskan och hennes make som ger ett slags andrum. Det är inte bara elände utan det finns tänkande människor.
Man kan inte vara icke - troende, sa Frmesk. Det är bara ord som folk använder för människor som tror på något annat än de själva. Samma sak med hedning. [...]
Min morfar hade stor respekt för den enskildes frihet. Han trodde att man genom goda tankar, goda ord och goda handlingar kunde nå fram till sanningens väg i livet. [...]
Han vara zoroastrier, sa Frmesk. I hans värld var det fina med ljuset att det kan finna i alla och inte bara i en. sid 76
Som dödstvätterska mötte hon om och om igen den värld som låg på gränsen till livet och hon visste att det inte var många som ville röra de dödas kroppar. Det var orent. Syndfullt. [...] Alla ansåg att det var orent, men hon kunde inte lämna dem som oslipade diamanter och ignorera deras tysta röster. sid112
Det här är bokens styrka, det religiös-filosofiska resonemang som Omar använder morföräldrarna till att få fram. Det är mycket intressant och tillför något helt nytt i det som kan kännas som sanningar om en religions (i detta fall islam) grepp om människor.
Spelar den främlingsfientlighet i händerna? Jag skulle tro att den kan göra det. Men nu finns den och är värd att läsas på ett ärligt sätt.
Läst 2018
Hjort, Vidgis: Arv och miljö ***
Läst som E-bok något jag inte tycker om. Kan ha färgat läsupplevelsen.
Eftersom det här tydligen är en sann historia (?) så kan jag förstå att den väcker uppmärksamhet. Annars tillkommer inget nytt i ämnet. Alla familjer kan råka ut för bråk vid arvsdelning. Här är ju föräldrarna sällsynt orättvisa och dessutom lever en av dem. Vilket komplicerar saken.
Nej, även om Hjort skriver sina insikter oss på näsan så blir det inte bättre för det. Det blir bara så sorgligt.
Läst 2018
vecka 40: Kina
Fem kinaböcker jag inte läst men blev nyfiken på när jag besökte förlagen.
![]() | Kinalitteratur hittade jag hos nedanstående förlag.
| ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Cavallo - Favilli: Godnattsagor för rebelltjejer 2 ***
Precis som bok 1 var den här intressant att läsa. Jag sparade några citat.
Sanningen är inte alltid vacker men hungern efter den är det. Nadine Gordimer sid 130 | |
Om du har tur nog att vara annorlunda, förändra dig aldrig Khoudia Diop sid 82 | |
|
Läst 2018
Citatet
Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?
Franz Kafka
Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det.
email:
h55n/at/yahoo.se