Direktlänk till inlägg 1 februari 2019

1999 års böcker

Av violen - 1 februari 2019 16:45

 Böckerna 1999

(Nu i bokstavsordning efter författaren)

 

Ambjörnssson Ronny: Mitt förnamn är Ronny*** En intressant bok på sitt sätt. Handlar om Ambjörnssons klassresa in i universitetsvärlden från arbetarhemmet i Göteborg. Eftersom jag är en generation yngre och dessutom uppvuxen på landet, kände jag inte igen så mycket, men en sak är säker, jag skulle gärna ha haft en Kittyklubb på samma sätt som den Billklubb Ambjörnsson var med i!

Axelsson Majgull: Aprilhäxan***** Den här boken lever upp till sitt rykte, och det med råge. När jag la ifrån mig den kände jag att jag genast saknade de fyra kvinnorna, med sina sargade liv och sina tappra försök att leva. Jag såg med förvåning att boken (som jag läst i pocket) var över 400 sidor lång! Och visst tog den tid att läsa, men som alla riktigt bra böcker flöt sidorna förbi utan att jag märkte det. Plötsligt var den slut, lite snopet kanske.....Men jag säger bara, utan vidare utläggning: läs den! Trust me!

Balzac, Honore de: Pappa Goriot *** I våras läste jag den här boken, då som en bildningsroman. Nu läste jag den som en melodramatisk roman. Och det var verkligen intressant att se skillnaden! Förra gången jag läste den skulle den nog ha fått en fyra nämligen, för Rastignacs utveckling genom romanen till en vuxen person som bevarar sin integritet och tron på människans värde, fördunklades lite när jag insåg att Balzac faktiskt använt meldodramatiska grepp för att att få boken fängslande. Men så småningom kommer jag att komma över det också, det är jag säker på. Den är faktiskt värd att läsas idag, innehåller mycket medmänskliga sanningar, särskilt på slutet.

Boije af Gennäs Louise: Ingen mänska en ö **** Bra samtidsskildring, "en berättelse om Sverige och svenskarna av idag, de gamla och de unga, de infödda och de nyinflyttade" som det står på försättsbladet... Ingen dialog som går till historien direkt, men en klar och omedelbar stil, bokens jag är hänsynslöst ärlig i sina tankar och mot sig själv. Förvånansvärt att historien kunde hålla ändå till slutet…. Jag kommer att läsa mer av henne……



Camus Albert: Den första människan*** Camus ofullbordade självbiografi, som utkom 1994, 34 år efter hans död 1960. Boken är ytterst givande om man, som jag, intresserar mig för författaren och författarskapet, men den är säkert väldigt tungläst om man inte vet något om Camus. Man ska komma ihåg att det ursprungliga manuset är skrivet i en följd, ofta utan skiljetecken. Boken var alltså inte klar, utan är bara redigerad nu i efterhand. Trots det innehåller den en fascinerande uppväxt, beskrivet i täta meningar......Med Camus egen redigering hade det varit ett mästerverk.............

Camus Albert: Landsflykten och riket ** Lite väl tunga noveller, kändes omoderna om man jämför med Främlingen, skriven av samma författare. I de flesta av novellerna finns dock klara drag av just Främlingen, som verkar vara alla övriga romaners ursprung för Camus….

Camus Albert: Myten om Sisyfos **(*) När jag väl förstår den här boken, kommer den att få godkänt, det är jag säker på. Men efter en första genomläsning måste jag erkänna att jag inte hajar ett dugg. Själva myten om Sisyfos, som upptar en och en halv sida går att greppa, men resten......Jag insåg omedelbart att den här boken måste jag köpa för att kunna läsa om i små portioner. Tyvärr verkar den inte finnas i att få tag på i svensk översättning.........Fast nu har jag fått tag på den (990724) så jag kan andas ut!

 



Camus Albert: Pesten. *** Ska enligt Olsson/Algulin Litteraturens historia i Världen vara "närmast en allegorisk beskrivning av det av tyskarna ockuperade Frankrike. Uppgivelse står här mot engagemang och solidarisk kamp mot de destruktiva krafterna." Boken är omfångsrik, och om man tar det som ett politiskt manifest är det lättare att acceptera att den är så detaljerad. Innehåller en del starka meningar och personporträtt. Såna här böcker skrivs nog knappast idag.......



Camus Albert:Fallet **** Den här boken verkar innehålla Camu´s livsfilosofi, och förklarar till en del mitt intresse för honom och hans böcker. Många meningar skulle jag kunna ha sagt själv, om jag bara haft förmågan att formulera dom vill säga...... Den här boken vill jag också äga, men var får jag tag på den???

Coupland, Douglas: Girlfriend in a coma *** Ja, vad säga om årets julklappsbok? Jag sträckläste den bara för att finna mig förflyttad tillbaka till min ungdomstid, sent 60 tidigt 70 tal. Då ville vi ha, och framförallt trodde vi att vi skulle få, den värld som "gängets" B-plan syftar till. Nu i medelåldern inser vi att det aldrig blev så som vi hoppades...... Någonting saknas verkligen........Coupland sätter fingret direkt på det.....


Edelfelt, Inger: Breven till nattens drottning *** En märklig men fängslande bok. Skriven i dagboksform som den är, kunde den ha upplevts som jobbig att läsa, men tvärtom, jag var nyfiken på nästa dag hela tiden. Jag är dock tveksam till vem dagboksskrivaren egentligen är, en verklig person eller en psykologisk fallbeskrivning?

Hornby Nick: Om en pojke **** Nu har jag också läst den! Och den var bra! (Även om den inte riktigt höll ändå in i slutet.) Läste High Fedelity för några somrar sen (också väldigt bra) och såg Nick Hornby i en TV intervju för ett tag sen. Då sa han att han tyckte sig ha skapat en ny genre; depressionskomik tror jag att han benämde den. Och det stämmer, man vill både skratta och gråta inför hans lite vinddrivna existenser.....Han har helt klart blick för både det komiska och det allvarliga i nutidsmänniskans liv. Jag ser redan fram emot nästa bok...

Hugo, Victor: Samhällets olycksbarn **(*) Att läsa Les misérables i förkortad klassikerversion, innehållande t.o.m illustrationer, är inte att rekommendera! Nu läste jag den på det sättet eftersom den ingår i min kurslitteratur, men det är, skulle jag kunna tänka mig, som att dricka nescafé: man känner smaken men inte aromen! Den var ändock intressant eftersom Hugo använder den meldodramatiska romanens knep för att skriva ett glödande försvarstal för att en människa ska få en andra chans att börja ett nytt liv, i detta fall en galärslav.



Jordan Neil: Tidvatten**(*) Hittade den här boken uppställd på biblioteket när jag skulle plocka "icke-klassisk semester litteratur". Den skulle historiskt handla om Irland och dess politik och det är ju ett ständigt aktuellt ämne som jag gärna vill veta mer om. Men jag blev besviken. Det kändes hela tiden som att jag läst det här förut, moder dör, ung man älskar ung men ändå äldre kvinna, krigsfångens liv i arresten, uppgörelse med fader och alltihop kryddat med fiskehistorier, även om de är av det lite ovanliga slaget, med långrev. Den tredje stjärnan inom parantes är enbart för språket som bjöd på en del överraskande meningar. Allt jag lärde om politik stod på sidan om den historiska bakgrunden......Kände mig lite lurad....

Lagerkvist, Pär: Gäst hos verkligheten *** Pär Lagerkvist har alltid fascinerat mig, ändå sedan gymnasietiden. Nu ska jag nog studera en hel diktsamling av honom (mest troligt Ångest) och ville därför veta lite mer om mannen bakom verket. Här får man se den unge pojken frigöra sig från sin barndoms religiositet. Barndomshemmet är på samma gång tryggt och kvävande, något många kan känna igen sig i!

Lagerlöf, Selma: En herrgårdssägen **** Har du inte läst nånting av Selma Lagerlöf, läs den här boken! Liten, tunn men med en psykologisk klarsyn som fick mig att häpna. Jag ska strax läsa den igen eftersom den ingår i min melodramakurs, och jag ser fram emot det (hur många böcker tål en omläsning så på direkten?). Kanske lite väl "mystisk" för min realistiska smak, men det får jag ta.

Lyckad nedfrysning av herr Moro:****

Det finns människor som har så lite mod att påstå något att de inte tilltror sig själva att säga att det blåser kalla vindar, hur mycket de än känner att det är så, om de inte tidigare hört andra människor säga detta!

"Georg Christoph Linchtenberg 1798"

(visdomsord i början av boken, som säger vad den  handlar om.Texterna i boken är skrivna av människor som har/hade modet att uttrycka åsikter.)

Detta är en annorlunda bok, eller skrift kanske man kan säga. Den består av utdrag ur många olika verk av bl.a kända författare och filosofer. Texterna blandas med foton från skilda miljöer   under 1900 talet. Den är tänkt att väcka eftertanke hos gymnasieungdomar, men passar nog så  bra för  det ändamålet hos alla åldrar. Läs den och sök därefter vidare från de texter som berör mest! Själv   kommer jag att läsa mer av den danske filosofen Peter Kemp, vars "Känna för någon"  fick mina   tankar att börja vandra..........

Marklund, Liza: Sprängaren ***** Vilken bok! Jag har sträckläst den och jag måste säga att jag är imponerad! Jag, som aldrig läser deckare har fullkomligt slukat den här. Nu kommer den att genast gå vidare till min man, som brukar läsa ungefär en bok per år, och då den som jag tyckt varit bäst! Att kunna hålla spänningen vid liv genom hela boken är en bedrift. Kanske det beror på att Liza Marklund gått över genregränser, för visst är det här lika mycket en partsinlaga i debatten om hur dagens kvinna kan ha det, både med karriär, kärlek och livet i stort. Trots eller tack vare det: En fullträff!

Martinsson, Harry:Nässlorna blomma**** Med stort vemod lämnar jag den här boken, en resa bakåt till den tid som snart skall benämnas: i början av förra seklet! En tid som är långt borta men som kommer så nära i denna bjälvbiografi, som skildrar den unge Harrys kamp och längtan. Boken får sin fjärde stjärna p.g.a sitt levande språk. Eller vad sägs om detta avsnitt när Martin (Harry själv) sitter med en av sina systrar i det kök där båda för tillfället befinner sig "på socknen": "Paus i tanken; och då hör han hur Hildur sörplar kaffet. Han får lust att förmana. - Du sörplar, säger han. De vet att de inte fick sörpla hemma. Då känna de liksom en länk med sitt hem. Hon slutar nästan sörpla. De se tigande in i varandras förlängtade och glåmiga ansikten. De hålla en tyst minut. Det är som en tyst minut i riksdagen när någon hög hatt full av förstånd är död. De höra liksom pendylen i Nite och dricka i tankarna ett för länge sedan drucket kaffe."

Roy, Arundhati: De Små Tingens Gud *** Anledningen till att jag överhuvudtaget läste ut den här boken är att jag hade köpt den! Kändes lite knäppt att bara ställa in den i hyllan. Men den levde tyvärr inte upp till sitt prisade rykte. Visst är handlingen både medryckande och suggestiv, men språket får mig att tänka på händer med ringar på alla fingrar, det blir liksom för mycket ord. Att den får tre stjärnor beror enbart på att Indien trots allt fanns på bokens blad! Synd, för jag hade verkligen sett fram emot att läsa den.

Sjögren, Lennart: Fårmannen **** En vemodig bok, som skildrar utanförskapets slutliga utpost, fårmannens trevande försök att leva sina sista dagar på jorden. Fragmentariska meningar sprider sig på bladen i boken, ibland lite obegripligt men på något sätt vackert. En bra bok att läsa i allhelgonatid!

Tryzna Tomek: Fröken Ingen **** Hela tiden medan jag läste den här boken tänkte jag, är den bra eller är den dålig? Den är skriven med stor insikt i tonårsflickors tankemönster, och visar på ett obevekligt sätt på mobbingens principer; Vi Har Rätt Att Bestämma Vem Du Är och vad du ska bli och vad du ska få........Jag känner en slags sorg efter att ha läst den här boken, men beundrar författarens skicklighet att sätta sina insikter på papper...... Sen tror jag också att författaren (1988) vill spegla sitt hemland Polens utveckling, men på ett mycket subtilt sätt. Milisen nämns på några ställen, men eftersom Marysia umgås med rika flickor, kan man inte märka att det är något land annat än vilket som helst. Möjligtvis i hennes egen familj, som hon tvingas ta avstånd ifrån. På slutet nämns också att berget är fullt av uran, det vackra landet vittrar sönder under alla föroreningar, som vi nu är väl medvetna om.....En stark bok.....



Wassmo, Herbjorg: Resor. Fyra berättelser***(*) Direkt vill jag säga, jag är ingen vän av noveller. Knappt har man träffat gestalterna förrän de försvinner, utan att vilja lämna några spår. Dock inte så i denna bok. Kvinnan på lägenhetsvisningen, kvinnan som dör i cancer, kvinnan som smärtsamt minns döden på badorten och kvinnan som upplever sin fars död i en främlings kropp kanske alltid kommer att finnas kvar lika verkliga som en hel romans genomtänkta människoöden!? Medan jag läste tänkte jag att det var tur att jag köpte boken tillsammans med fem andra chansningar på rean i Sundsvall i somras! Wassmos omedelbara stil ger den fjärde, lite tveksamma stjärnan.

Östman, Nan: Ett slags sällskap***En rolig, helt enkelt avkopplande bok! Som att läsa en trevlig veckotidning, där många av artiklarna är intressanta, om än inte helt trovärdiga! Den stämmer helt i tid för mig just nu, som ett avstamp inför mina kursers helt annorlunda litteratur! En riktig "tantbok"! Men med lite spets ändå! Hon tog för sig, översättaren!


Guldkornen 1999, utan inbördes ordning. OBS! Alla är värda att läsas! Rekommenderas alltså!


Majgull Axelsson: Aprilhäxan

Marklund, Liza: Sprängaren

Albert Camus:Fallet

Tomek Tryzna: Fröken Ingen

Louise Boije af Gennäs: Ingen mänska en ö

Nick Hornby: Om en pojke

Martinsson, Harry:Nässlorna blomma

Lyckad nedfrysning av herr Moro:

Lagerlöf, Selma: En herrgårdssägen

Sjögren, Lennart: Fårmannen

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - 9 juli 2024 14:12

Ambai: Flod ****  noveller     10 noveller om Indien som redan har 25-30 år på nacken. Så det handlar om kvinnor som lever ett indiskt liv. Deras ålder spänner över en livstid. Ofta handlar det om mat, att planera, handla och tillaga den. Vilket ...

Av violen - 3 juli 2024 17:15

  2024 Novellresan Ugglan & boken Novellresan      Ugglan skriver: Under 2024 kommer jag att bege mig ut på en novellresa, och du får gärna följa med! Varje månad har sitt eget resmål, och jag tipsar om noveller du kan ...

Av violen - 1 juli 2024 22:00

Månadsläsning juni 2024 Castillo, Linda: Hennes sista andetag (d)Helle, Helle: Hus och hem ***Lidbeck, Agnes: Utrymmet emellan ***Keegan, Claire: I senaste laget **** novellStamm, Peter: Världens milda likgiltighet ***Herngren, Moa: Syskonfejden ***...

Av violen - 1 juli 2024 13:33

Jansson, Tove: Ön ***   Längtan efter sin egen ö, som många tydligen har.   Bra beskrivning. ...

Av violen - 1 juli 2024 13:30

Jansson, Tove: Katten ****   En riktig katt jagar och har en personlighet som visar sig i ett envist oberoende... Men så finns det katter som är fogliga och opersonliga...   Välskriven novell. ...

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

UV index

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

Historia


Ovido - Quiz & Flashcards