Direktlänk till inlägg 1 februari 2019
2005 års böcker
Airth, Rennie : Blodröd våg*** Den fristående fortsättningen på suveräna Mörkets flod, som jag brukar benämna en av de bästa deckarna jag läst. Den här boken var inte lika bra men helt ok om man säger så. De fick tag på mördaren till slut men det satt hårt inne.....och slutet var dramatiskt som alltid nu för tiden, är det inte jordbävning så är det eldsvåda eller nån annan form av fruktansvärd olycka som ofta ändar mördarens liv eller i alla fall skadar personen allvarligt....väldigt verklighetsfrämmande skulle jag vilja påstå. Vad hände med "gripandet gick odramatiskt" som man så ofta läser om IRL?????? En fördel med den här boken var längden, den tog inte slut direkt och var ändå inte tradig att läsa. Men intrigen, tja........
Ali Monica :Brick Lane: **** Äntligen en riktigt riktigt bra bok! Intressant historia och mycket bra skriven! En sån där bok där man vill läsa varje mening för att inte missa en rolig formulering eller en underfundig replik. Och hela boken håller samma höga standard! Den beskriver både en muslimsk kvinna och en invandrad kvinna, i samma person. Parallellt löper hennes systers historia hemma i Bangladesh och tillbakablickar ger deras uppväxt och hur deras mamma hade det. Sen är det huvudpersonens döttrar som tar vid och deras problem i det nya samhället. Nånstans ser man en utveckling i dessa historier, kvinnans utveckling. Allt väl maskerat i en underbar prosa.
Jag rekommenderar verkligen att läsa den här boken. Det är en befrielse att få läsa en mer nyanserad bok om islam. Sensommarens bok helt klart!!!
Auster; Paul: Orakelnatten **** Historien i den här boken tilltalar väl alla som läser böcker, författaren som skriver om en som författar.Här har Auster också med fotnoter, dvs författaren i boken skriver mer uttömande om olika saker i fotnötterna. Detta fanns även med i Idéernas grotta och jag undrar om det är ett nytt stilgrepp inom litteraturen. I vart fall tillför det faktiskt berättelsen en hel del, jag uppskattade det i alla fall. Auster är alltid Auster och alltid bra, så är det bara.....
Bourdouxhe, Madeleine : Gilles kvinna ** Märklig bok som jag lånade av impuls.
Caldwell, Ian & Thomas, Dustin: Den sista hemligheten**** Vet du nånting om renässansen, har du läst vid universitet och gillade du Da Vinci koden, då är det här boken för dig. Jag tillhör dem som läste Da Vinci koden direkt den kom, innan jag fick veta (hm) att den var så fantastisk som den var (hm) så jag var inte påverkad utan tyckte att den var bara medelbra.
Den här boken är alltså bättre än den i mitt tycke. Kanske för att den hör serverar en historia som faktiskt skulle kunna vara trovärdig och är den inte det spelar det ju ingen roll, intressant var det i alla fall. För en renässansälskare måste det ju vara en guldklimp, en massa filosofer och andra nämns och citaten haglar. Så om man känner till dem måste man ju få en igenkänningschock. Själva historien är faktiskt också intressant och personerna betydligt mer komplexa än i Da Vinci koden. Jag lyckades inte riktigt hålla isär alla, mest för att jag slöläste boken i början, vilket var synd. Jag gillar forskning och här får man verkligen en inblick i dess väsen!
Det här är boken för dig som vill ha nånting att bita i! Och så räcker den ju ett tag också!
Coupland, Douglas : Hej Nostradamus *** Jag har ju börjat gilla Coupland väldigt mycket, mest för att han sätter fingret på nutiden på ett väldigt utmanande sätt. Den här boken var inget undantag men den nådde liksom inte ändå fram. Det är ju alltid ett bra grepp att låta människor komma till tals från sin egen synvinkel men jag undrar om inte Coupland gör upp med sin egen religiösa ungdom???? Jag vet inte hur dokumentär den här boken är, har nån massaker liknande bakgrund eller? men det är inte massakern som är det viktiga utan religionens (onda) makt över människor. Intressant iofs men det blev lite spekulativt efter ett tag....jag hade väntat mig mer av boken måste jag säga.......
Det finns 43 träffar på boken i Google. Kanske att jag skulle ha läst dem innan jag skrev här men jag kan inte låta någon tid gå till spillo för att tipsa om den här boken. Den är utgiven av En bok för alla och kostar 35 kr hos Bokus. Tro mig, det är den verkligen värd!!!! Signaturen karin har tydligen haft samma upplevelse som jag av boken..........och jag håller med henne: Läs den!!!!!
(Att den inte får fem fullt ut beror på att de litterära kvalitéerna inte riktigt håller måttet och att man ibland inte vet vad som är nu och då.........)
DeWolf, Rose: De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör.**** Det här är en bok för alla och då menar jag alla....Men ska du läsa den, ta god tid på dig! Såvida du inte läser bara de misstag som passar bäst in på dig....För här hittar alla igen sig själv. Genom att svara på påståenden i början på boken kan man nämligen få en vink vad för slags person man är och sen får man goda råd för hur man ska göra för att, förhoppningsvis, må lite bättre. Något som jag gillade var att skaffa sig en försvarsadvokat! Har man som jag haft en åklagare på axeln sen tonåren, så behöver man nog en försvarsadvokat!! när åklagaren säger: varför gjorde du så och si och hur kunde du? då säger försvarsadvokaten, men stopp där, så här var det ju, då var det si och så för dig och det var ju inte konstigt att du handlade som du gjorde och så inser du att det faktiskt fanns förmildrande omständigheter även för dig! Jag brukar ju säga att välviljan är borta i samhället, men i det här fallet ser du på dig själv med största välvilja och tolkar allt till det bästa.....Låter bra eller hur? om du nu är en sån person alltså, vissa skulle behöva en åklagare istället för de äger visst bara försvarsadvokaten, dvs de som aldrig någonsin tycks göra nåt fel!!!! men de har säkert inte höga poäng på frågan som rör just det heller (såvida man är ärlig och är man inte det är det ingen mening att läsa boken!!)
Dirie, Waris : Smärtans barn*** Jag har läst de två andra böckerna av Waris och därför läste jag även den här. Intressant och upprörande, även om det är en fackbok skulle jag vilja säga. Könsstympning är fruktansvärt och det står en hel del om Sverige i den här boken också. Vill du bli upprörd så läs den, annars kan du läsa den för att få veta lite om sakernas tillstånd, nu här år 2005 i Sverige och över världen.
Ekman, Kerstin: En stad av ljus **** Sista delen av kvinnorna i staden. Den har tagit lite tid att läsa men den var lika bra som de andra tre. Fast att den drog ut så på tiden gjorde att jag inte riktigt mindes början. Jag rekommenderar att läsa alla böckerna efter varann på en gång (det kanske tar ett par månader men det är det värt, tro mig).
Enquist, P-O: Boken om Blanche och Marie*** Den här boken var lite förvirrande men i dessa feministdagar måste jag säga att den var ändå intressant, den utspelar sig ju under suffragetternas tid och de är ju några jag beundrar, så då kan man ju förstå vad Blanche och Marie levde under för betingelser. Och det att kvinnor var hysteriska och experimenten med kvinnors kroppar, nånstans ringer det ändå en klocka att kvinnokampen är på tillbakagång....eller hur mycket har hänt på dessa år sen Marie Curie fick sina nobelpris och förlorade sin heder och kvinnor hölls instängda för sitt utlevandes skull. Nu för tiden hålls många instängda i arbetslöshet, förtidspensioner och lugnande tabletter, vad är egentligen skillnaden??? så tänkte jag när jag läste boken och det var intressanta tankar för nånstans har kvinnorna fått ta ett rejält steg tillbaka och vad beror det på??? tål att tänka på.....men boken var lite.....konstig! Vet inte riktigt vad som gjorde mig betänksam men lättläst var den inte......
Eriksson Kjell: Prinsessan av Burundi ** Prinsessan av Burundi såg jag verkligen fram emot att läsa då den varit mycket omtalad, bästa deckare 2002 osv. Men då var det inte många bra deckare som skrevs det året måste jag säga. Jag skulle vilja säga att Eriksson vill beskriva klasskampen men lyckas inte....eller klasskampen och klasskampen, arbetaklassen kanske och hur en brottsling blir till men det blir liksom inte bra.
Fossum, Karin : Mordet på Harriet Krohn ** För första gången har jag köpt en bok enbart på titeln........jag gillar ju egentligen inte Fossum och den här boken var väl sådär. Ska jag vara ärlig så hoppade jag lite på slutet t.o.m Den gör sig säkert väldigt bra som film däremot, eller TV serie om det kommer en sån. Men jag blev lurad av Namnet!!! :-)
Fowler, Karen Joy: Jane Austen-klubben*** För att får full utdelning av den här boken bör man ha läst Jane Austen och inte bara, som jag gjort, sett hennes böcker filmade på TV. Jag hängde alltså inte med i de litterära resonemang som fördes i boken, men å andra sidan så var det bara en bråkdel av vad som hände så det kanske inte spelade så stor roll. Men det kunde ha blivit en fyra i så fall, nu blev det bara en vanlig kärleksroman....tyvärr!
Gardner Katy:Att förlora Gemma: ** Även den här boken har jag sett fått höga betyg och visst, jag sträckläste även den här men tycker att den är lite väl tonårsaktig för min smak. Fast faktiskt, jag tror att den skulle kunna vara sann, tyvärr.
Haushofer, Marlen : Väggen ****(*) Det är inte ofta jag läser en bok som jag säkert vet att jag aldrig kommer att glömma men det här är en sån bok. Den kom ut redan 1968 och har väl legat i min mentala att läsa lista sen dess men först nu har jag läst den......och du som också tänker läsa den....avsätt tid för du vill bara veta hur det går. En fascinerande skildring, som det står på försättsbladet: Är detta en skräckvision av världen efter en kärnvapenkatastrof eller en psykologisk studie av ett slags sjävvald autism, en plågad människas sista förtvivlade försök att rädda sig från att bli vansinnig? Eller an parabel om den gudomliga nådens under, som vid världens ände låter människa finna sig själv - trots att det sker med negativa förtecken?
Hayden, Torey : Skymningsbarn**** Den nya boken av Hayden och en till lysande bok av henne. Spännande som en deckare under första halvan, sen blev det liksom lite avslaget, för det här är ju sanna historier och inga påhittade thrillers......
Men som vanligt tänker jag: att hur kan hon bara jobba med dessa sargade barn utan att bryta ihop? Och som vanligt lärde jag mig en hel del också.........Läs den!
Hayden, Torey: Den mekaniska katten *** Vad var det här för bok egentligen? Vill Hayden skriva fantasy? vill Hayden skriva krim? eller vad? jag måste säga att jag förstår inte riktigt........Mest troligt vill Hayden skriva fantasy OCH krim men vågar inte fullt ut av rädsla för att förlora sina vanliga läsare. Därför är boken lätt förklädd till en psykoligisk analys bok, som hennes andra böcker. MEN ungefär hälften är fantasy i dess renaste form och slutet, ja det är det vanliga dramatiska deckarslutet........på nåt sätt blev det varken hackat eller malet men jag var ändå fascinerad.......därför tycker jag att man mycket väl kan läsa den om man gillar Hayden även om den helt klart är annorlunda.......
Länge tänkte jag att Hayden har ett budskap med boken, för eller emot kanalisering t.ex men jag kan lika gärna ha fel......
Hayden: Torey : Tigerungen *** Javisst var det här en bra Hayden, kanske framförallt för att man lärde känna just Hayden mer än i de andra böckerna jag läst. Lite befriande att läsa att även Den Stora Psykologen kan göra misstag, eller gör hon det egentligen? Visst, hon beskriver hur hon sviker, undanhåller upplysningar m.m Men allt blev ju ändå bra till slut eller? I den här boken inser man mer än i de andra att hon har en yrkesroll och det är därför hon orkar med dessa barn, något jag undrat över när jag läst de andra böckerna: hur orkar människan? Nu inser jag varför hon gör det.
Henschen, Helena: I skuggan av ett brott ** Jag hade så höga förväntningar på den här boken eftersom jag hörde en intervju med författarinnan i våras. Men jag blev så besviken. Jag tycker inte alls att hon lyckades förklara varför brottet skedde och inte heller direkt ge någon beskrivning av varför det blev en sådan familjehemlighet. Det var mest en historisk lektion i hur arbetarrörelsen växte fram (?) och jag fick vibbar till filmen "Den store Gatsby", hur det rika folket levde, blassé på livet och med drogerna för att förgylla detsamma en aning. Synd för jag var nyfiken på boken.
Hoffman, Corinne: Den vita massajens dotter ** Den vita massajen var väl intressant på sitt sätt, mest för att man fick veta lite om hur massajer lever, men den här var ju bara en lång försvarsskrift över hur författaren lämnar allt bakom sig.......
Holm, Gretelise: Ett hjärta till Maria ** Jag har länge tänkt läsa den här boken eftersom den handlar om en flicka som väntar på ett nytt hjärta. (Och böcker om transplantation och transplanterade är ju högprioriterade som intressanta hos mig.) Den har t.o.m en bild av ett riktigt hjärta på omslaget. Men ämnet var mer en ursäkt för att författaren skulle kunna skriva en samtidskritisk ungdomsroman, inget fel på såna böcker men det intressanta ämnet (transplantation) kom liksom bort i allt det andra....nu är det säkert rätt skildrat iofs, i den åldern är det inte sjukdomar som upptar ens tankar direkt. Jag har ju varit sjuk själv i hela mitt liv men kan inte påminna mig om att jag funderade särskilt mycket över det under tonåren. Ok jag orkade inte som andra men eftersom jag var befriad från gynmastik så behövde jag inte jämföra mig med andra så mycket, och mina intressen var tidigt att läsa och skriva och lyssna på musik så jag led inte speciellt av min sjukdom. Det är nog samma för flickan i boken och därför är den trots allt trovärdig.
Hussaini Safiya: Dömd att stenas *** Nu har jag läst minst tre böcker om Afrika och förundras över att det nu, på 2000 talet, är så fullt av vidskepelse och övergrepp och fundamentalism. Den här boken handlar om kvinnan som alla läst om, hon som dömdes till stening pga att hon blivit gravid utom äktenskapet. Men sen frikändes hon (tack och lov). Boken var bra, väldigt upplysande om hur man ser på sexualitet i Nigeria. Safiya stod länge emot den gifte mannens påtryckningar men sen han väl gett henne kärleksnötter (?) försvann allt motstånd och hennes fötter gick till hans hydda, trots att han inte talat med hennes far om äktenskap. Ganska oskyldig var hon med andra ord.........Och han behövde ju bara neka till faderskapet, blodprov för att fastställa sånt verkar inte ha nått fram till Afrika än...........Ok, jag låter fördomsfull men hallå! hur ligger det till egentligen?
Indridason, Arnaldur : Änglarösten *** Den tredje Indridason som jag läser på kort tid, och den här boken var också bra. Inte lika bra som Kvinna i grönt som jag tycker varit den bästa hittills, men i klass med Glasbruket. På nåt sätt är det mindre Island i den här romanen än i de förra vilket jag tycker är synd. Det blir mer bara deckare då. Historien var också väldigt medioker med lite väl mycket vanliga deckaringredienser, väldigt lite island där. Men bortser man från det var den helt klart läsvärd, vilket jag förstod att den skulle vara. Därför såg jag till att låna den snabbt!!!
Indridason, Arnaldur: Kvinna i grönt ***(*) En riktigt bra deckare som utspelar sig på Island. Bara de ovanliga namnen gör den intressant och den var faktiskt spännande i stort sett hela tiden. Kanske att kringhistorien med kriminalpolisen Erlendurs privatliv känns aningen krystad och det var nog mest den som gjorde den fjärde stjärnan tveksam, det finns en gräns för hur många gånger man kan skriva Hur mår Eva Lind? innan det blir för tjatigt......Alltså tvärtom mot många andra deckare där själva kringhistorien är det intressanta. Ok, slutet var kanske förutsägbart men ändå inte riktigt trots allt......nej den var bra den här boken.......
Indridason; Arnaldur : Glasbruket*** Visst, den här debutromanen är också bra men jag förstår varför "Kvinna i grönt" också fick pris, den är faktiskt ännu bättre! Jag kanske skulle ha uppskattat den här boken mer om jag läst den först, men trots det så var den bra. Helt klart en läsvärd deckare
Ingemarsson, Kajsa: Den ryske vännen** Ok, visst, den här boken var lite annorlunda och gav viss insyn i spionarbete, men efter att ha sett otaliga spionfilmer så var det på spionfronten intet nytt för min del i alla fall. Och dumma blondiner känner man ju till redan, både manliga och kvinnliga och med varierande hårfärg. Nä, min första Ingermarssonbok tenderar att bli min sista om ingen lyckas övertyga mig om motsatsen
Isaksson, Ulla: Boken om E **(*) En bok som jag länge tänkt läsa eftersom den handlar om författarinnans make som har Ahlzeimers sjukdom. En fruktansvärd sjukdom är det, och det var mycker som jag kände igen i boken eftersom min egen mor gick bort i den sjukdomen 2000. Den var såklart bra skriven, Ulla Isaksson är ju författare, men något som jag inte kunde med är alla dessa drömmar som tar upp massor av sidor och vilket jag personligen inte tycker tillför nånting till berättelsen. Det finns ju även en film ( En sång för Martin) baserad på boken och en del gick att känna igen från den......men ändå lyckades inte boken beröra mig riktigt.....Jag vet inte varför, kanske för att den ändå, trots ett visst mått av självutlämnande höll en slags distans.......Intressant var dock kapitlen om hur det tidigt visat sig att blodtrycksfall gjort E lite förvirrad, kanske ett sätt att tidigt upptäcka sjukdomen och sätta in bromsmedicin nu när det börjar finnas sådan.
Ishiguro, Kazuo: Never let me go*** Den här boken var jag så nyfiken på att jag t.o.m köpte den för att få läsa den snabbt! Den sägs handlar om donationer av organ, men ju mer jag läste desto mer inser jag att det bara är ramhandlingen. Den här boken är helt enkelt en dystopi (mörk framtidsskildring) om hur en framtid kan se ut när etiken och moralen gett vika för andra värden. Sen är det också en slags kärlekshistoria mer än en donationsskildring. Dessutom bör ju en njure vara det första man donerar, hur kan man då ha problem med njurarna efter den tredje donationen??? dålig research eller vad? men det talar också för att det här är inte ett inlägg i donationsdebatten utan det handlar om nånting helt annat. Jag gissar kloning av människor men jag kan ha fel..........(vilket jag inte har efter att ha hört boken debatteras på radion den 4 november)
Varför titeln inte är översatt förstår jag inte heller, är det början på att boktitlar kommer att gå samma vägar som filmtitlar, dvs sluta att bli översatta???
Janouch, Katerina : Anhörig **(*) Tja, vad säger man om den här boken? Först var det underbart och sen blev det samma samma samma hela tiden, ömsom vacker man, ömsom full man. Sen när boken nästan var slut blev det vårdsökande man på några sidor och så plötsligt var allt underbart igen......och bara vacker man blev kvar. Hur det gick till får man däremot inte veta, ok några behandlingshem och så var det klart.......Den skildrar mycket väl hur det är att leva och ha barn med en alkoholist men inte hur det går att komma ur det. En förklaring kommer när man inser att den vackre mannen själv har läst och godkänt allt som står där......Trots det har boken ett driv som gjorde att jag ville läsa ut den, därav den sista stjärnan. Men det är nog snarare en bok för den som vill titta på en alkoholistfamilj än en bok för den som är mitt i det och vill ha goda råd.......
Jungsted, Mari: I denna stilla natt *** Deckare nr 2 av Jungstedt. Och den här var lite bättre än den förra, men mer en bok att läsa som avkoppling än att den ska ge något mer. Kärlekshistorien som fortsätter från den förra boken blev liksom bara tjatig tyvärr, men i övrigt var det en oväntad upplösning (kanske!) Den handlar ju om Gotland och där har jag aldrig varit och jag måste säga att jag blir inte så sugen på att åka dit heller, böckerna ger ett kargt intryck och vem vet, de kanske skildrar ön på pricken??
Klackenberg, Tove: Påtaglig risk att skada ** Belönad med deckarakademins debutantpris är den här boken, varför kan jag inte riktigt förstå. Fanns det inte så mycket konkurrens kanske? Ok, den handlade om en vårdnadstvist och det kan ju vara intressant, det har ju kommit fler böcker om åklagare på slutet, så det finns väl ett behov av att se den sidan av saken kanske. Men, nej. Den här färgade kvinnan med sin hund som ständigt lägger tassen över hennes (eller hennes älskares) vänstra (eller var det högra) fot tror jag att jag klarar mig utan. Och slutet, hallå! Har alla deckarförfattare nu för tiden läst Sprängaren tio gånger eller vad? Nej, nästa bok av Klackenberg får nog vara för mig även om den redan kommit ut......
Krakauer Jon:Tunn luft: **** Att jag läser den här boken är ganska otroligt. Jag har aldrig någonsin varit intresserad av bergsklättring och/eller Mount Everest. Men jag har läst en del positivt om den här boken och så hittade jag den på loppis och slog till. Och sträckläste den! Vilken fascinerande bok!!! Aldrig trodde jag att jag skulle fångas så till den milda grad av en samling vansinniga äventyrares öde. Boken är spännande helt igenom och jag kom på mig själv med att kolla in kartan i början för att se vilka ställen författaren beskrev, helt otroligt. Vill du läsa nånting väldigt annorlunda ska du läsa den här boken.......
Krauss, Nicole : Kärlekens historia**** En bok som fått så mycket goda recensioner måste jag ju bara läsa.......och den var faktiskt riktigt bra. Ingen sträckläsare kanske vilket gjorde att jag tappade bort mig litegrann i mitten och var tvungen tänka efter riktigt för att veta vem som var vem, men den var lite annorlunda och väl värd den tankemödan.
Lindgren, Torgny : Dores bibel **** Det här är nummer tre i Torgny Lindgrens triptyk (altartavla med en mittdel o två fasta el rörliga flyglar, tredelat (bild)konstverk i allmänhet, enligt Bonniers svenska ordbok 1990) som speglar västerbottens inland med dess invånare. Första delen, Hummelhonung, fick det här omdömet av mig 2000:
Torgny Lindgren: Hummelhonung **** Vilken fantastisk bok! Den speglar det västerbottniska kynnet på pricken! Och det är tack vare det som den får sina fyra stjärnor, de olika kroppsvätskorna hade jag gärna avstått ifrån....
och del två Pölsan var bara ännu bättre 2002:
Torgny Lindgren: Pölsan ***** Lysande! Den här boken kan vem som helst läsa, tro mig! Början var medryckande, sen blev den lite trögare det måste erkännas men den riktigt doftar Västerbotten. Trots att jag personligen hatar pölsa så blev det en fempoängare. Den är skriven med lätt hand och humor och innehåll som kanske är lite väl västerbottnisk, men vem har sagt att det är fel att lära sig nåt om vårt avlånga land?
Hur är då trean, Dores bibel? Såklart är även den sååå bra, men riktigt fem poäng blir det inte ändå, kanske för att historien inte lyckades beröra mig som de föregående gjorde. Och bilderna var malplacerade tyckte jag liksom namnteckningen....även om jag inser att det finns djup i boken som kanske gått mig förbi.......men hur många böcker har en lista på att-läsa-böcker? inte så många men ändå........jag är glad att jag äger den bara pga det, även om den just för tillfället är utlånad så jag inte kan ge er det titlarna........Mitt råd är: läsa alla tre och lär er något om västerbottens inland och dess innevånare......
Lindqvist, Sven: Terra Nullius **(*) Efter "Utrota varenda jävel" var jag väldigt nyfiken på den här boken. Men den var något av en besvikelse. Ok, man får veta en hel del om australiens historia och hur aboriginerna behandlats på det mest avskyvärda sätt, men sista delen flummade ut i en massa om konst och obegripligheter. Jag vet inte men det intresserade mig inte alls......
Lindqvist, Sven: Utrota varenda jävel.**** Den här boken har jag haft liggande länge och med jämna mellanrum har jag läst positiva reaktioner på den, men först nu har jag läst den och det berodde på att jag såg att författaren skrivit en ny bok om australiens aboriginer. Då tänkte jag att nu läser jag den......och jag blev helt fascinerad!!! såhär skrev jag på bokpris.com:
Utrota varenda jävel
Sven Lindqvists bok är en kombination av faktabok, essä ,reseskildring, och skönlitteratur. Den handlar om kolonialismen under slutet av 1800-talet och skildrar även författarens resa genom öknen i nutid.
Hur spännande låter det egentligen? Ok, inte spännande alls!
Men tror du att boken är en torr historiebeskrivning misstar du dig grundligt! Här får du veta framförallt två saker: hur rasismen uppstod i västvärlden och hur Joseph Conrads bok Mörkrets hjärta ska tolkas....
Vill du ha en total läsupplevelse föreslår jag att du först läser Mörkrets hjärta och sen Lindqvists bok......jag lovar dig oförglömliga timmar!
Det här är en bok som jag verkligen rekommenderar! Jag fick insikter i rasismens uppkomst som jag aldrig haft förut, rysliga insikter kan jag säga. Hur i hela friden kunde man tänka som man gjorde då????? Enligt Lindqvist var det mycket Darwins teorier om det naturliga urvalet som gav impulser till tankegångarna. Att de finns nu kommer sig naturligtvis av att de fanns då, historien finns fortfarande kvar, liksom inom många andra områden. Men läser man den här boken inser man att ett oerhört snedvridet resnomenang fick fäste och det har inte gjorts upp med det än........Lindqvist ska ha heder för att han gör ett försök!!!
Lundquist, Ulla Carin: Ro utan åror **** Den här boken har fått massor med beröm och jag trodde aldrig att den skulle leva upp till det. Men det gjorde den. Välskriven, med en lågmäld ton och en uppriktighet som får det att krypa efter ryggraden när man läser. Jag hade med mig den och läste på lasarettet medan jag fick järn och miljön kanske förstärkte känslan. Trots att jag lyckas känna en tacksamhet till livet för det mesta, måste jag erkänna att jag kände mig ännu mer tacksam när jag läst ut boken......Läs den! Livet blir aldrig detsamma efteråt.....
Márai, Sándor:Glöd ** Den är skriven på ett lite högtravande sätt som jag absolut inte gillar i vanliga fall men jag blev så fängslad av den att jag bara fortsatte att läsa.......det var rena njutningen och när var det så sist när man läste en bok???? Men så plötsligt blev den jättetrist och förutsägbar och jag var tvungen hoppa och sen blev det bara två i alla fall......
Mayle, Peter: Hotel Pastis: *** En riktigt rar bok för omväxlings skull. Jag har läst författarens namn lite nu och då sista åren och fick för mig att jag skulle läsa nåt av honom. Och den här boken var som en romantisk komedi med två handlingar som plötsligt tangerar varann. Ja det var som att se en romantisk komedi på film, väldigt mysigt för stunden men ger inga varaktiga intryck! Ren avkoppling m.a.o Och det är väl inte att förakta....
McCall Smith, Alexander : Giraffens tårar *** Visst, jag läser den här också fast jag inte gett Damernas detektivbyrå speciellt mycket beröm. Men faktiskt så var den här lite bättre. Och det är ju Afrika som gör dessa böcker läsvärda, afrika som tittar fram mellan och i raderna........
McCall Smith, Alexander: Damernas detektivbyrå *** ????? Den här boken köpte jag i julklapp till min man för att jag så gärna ville läsa den.....och den har ju varit mycket omskriven. Jag läser ju ofta såna böcker just för att jag blir nyfiken. Och det var nyfikenheten som fick mig att läsa den klart. Det enda som jag kunde tänka mig har gjort den till en kultbok (?) är nog att den utspelar sig i Afrika, denna kontinent som fortfarande framstår som vild och vacker, men skrämmande. Och behållningen i boken är just det vilda och vackra, afrika helt enkelt. Gammalt och nytt blandas och damen som har detektivbyrån blir språkrör för alltihop. Däremot är mysterierna helt oväsentliga, på gränsen till banala.......Men som TV serie skulle den helt klart tillföra världen nånting nytt, det moderna afrika med hembygdsstuk!!! Därför ska du läsa den, för afrika i den!!!
Nazer, Mende och Lewis, Damien, Donna: Slav *** I början var den här boken väldigt lik andra man läst, visserligen alltid intressant att läsa om andra kulturer, men könsstympning har man ju läst om många gånger förut så jag var inte så imponerad i början, men efter ett tag började jag förstå att det här händer nu, idag i Sudan och andra länder i Afrika!!!!!! Överfall och kidnappning av unga flickor till slavar i förmögna familjer i stan. Det som amerika gjorde för 150 år sen försigår alltså idag! I Afrika! Mellan folk! Helt otroligt! Helt otroligt!!
Nilsonne Åsa: Vem är det som bestämmer i ditt liv *** En intressant bok i självkännedoms genren. Jag kände dock igen väldigt mycket i boken, mest troligt för att jag jobbat med mig själv under flera år och försökt tillämpa en hel del av det Nilsonne skriver om. Men har man aldrig tänkt i de banorna kan det nog bli lite av en aha upplevelse att läsa den.....
Nilsonne, Åsa: Kyskhetsbältet ** Nej men titeln på den här boken avslöjade för mycket........Nånstans vill man kanske tänka själv vem som är mördaren.
O`dell Tawni: Avvägar *** En bok om en familj i upplösning och om en unga man med orimlig börda eftersom han måste ta hand som sina systrar medan mamman sitter i fängelse för att hon skjutit hans pappa. Inget är vad det synes vara........, det är bara mycket värre.....
Oates, Joyce Carol: Fallen**** Den kära Oates skriver på sitt eget sätt och sina egna historier. Nu en fyra igen. I början var den här boken lite konstig och inte alls intressant tyckte jag men sen blev det ju en annan historia av det hela. Kanske är Oates en amerikansk arbetarförfattare, för det handlar ofta om sånt som man inte ofta läser i andra böcker. Här finns det flera parallella historier och vilken hon verkligen vill berätta vet jag inte riktigt. Men ett vet jag att hon skriver på sitt eget sätt som sagt, om pistolen syns på första sidan är det inte alls säkert att den avlossats innan slutet om man säger så. Det är det som gör det så njutbart att läsa henne, inget planteras utan du får bara helt enkelt lov att tänka själv!
Oates, Joyce Carol: Våld en historia om kärlek**(*) Den här boken kastade jag mig över för Oates är ju alltid Oates...Eller? Jag blev grymt besviken, den kunde lika gärna vara skriven av anonyma Jenice Carson Ohlson, jag fattar inte vad Oates var ute efter med boken egentligen. Hennes böcker som brukar var tjocka och härliga och fulla av intressanta personer. Och den här historien skulle ha kunnat var hur djup och inträngande som helst men det är mer som ett filmmanus utan repliker, de skriver man på plats när man spelar in. Typ. Boken var minst 50% för kort men andemeningen gillade jag trots allt men besviken blev jag. Å det grövsta......
Parrisch, P.J :Spår i snön **(*) En riktigt bra deckare faktiskt, eller kriminalroman som den ju kallas. Visserligen kunde man ana ganska omgående hur det låg till, trots att jag inte läst baksidestexten (vilket jag för övrigt nästan aldrig gör, vill ju upptäcka allting själv ju....). Den var så pass fängslande att jag läste ut den i ett svep....historien var väl sådär och slutet våldsamt som vanligt men den var bra skriven, med enkla medel och framförallt meningar lyckades författaren förmedla en bra bild av det som hände och allt runtomkring, även om det fanns en del klyschor som renderar parantesen kring den tredje stjärnan......
Persson, Leif G W: Linda som i Lindamordet*** Mellan sommarens längtan och vinterns köld förstod jag inte alls, En annan tid ett annat liv var väldigt bra och den här ligger däremellan. Dvs den gick bra att förstå men den hade inte där det lilla extra som En annan.... hade. Dessutom får det sexistiska och lata äcklet Bäckström alldeles för mycket plats. I förra boken var han kul men i den här var han inte ens det. Men ok, den var rolig att läsa och trots sin tjocklek inbjöd den till sträckläsning och det är gör en bok helt ok.......
Pohl, Peter: Sekten *** Eftersom jag är stor motståndare till sekter av alla de slag, blev jag intresserad så fort jag läste om den här boken. Var bara tvungen att köpa den och nu har jag läst den. Men jag tycker inte Pohl lyckas riktigt. Den benämns en sann historia och ska alltså bygga på sant material och det är säkert riktigt, men själva historien är skriven med ett slag återhållet raseri som den inte vinner på. Dessutom känns karaktärerna inte riktigt trovärdiga, jag kan inte sätta fingret på vad det är men kan tänka mig att de sanna personerna har fått byta kön och karaktärer för att inte bli igenkända. Personerna kommer en inte nära och därigenom blir man inte berörd på det sätt som man kunde ha blivit.Något riktigt svar på varför människor söker sig till dessa sekter och blir kvar får man inte heller. Synd för ämnet är onekligen intressant.
Sengül Güvercile: Offrad för hederns skull **(*) Böcker om hedersmord finns det gott om, och den här berättar väl i stort sett samma historia som alla andra, med ett undantag, den danska staten får nästan mer kritik än släktingarna som utförde mordet på författarens ungdomskärlek...på det sättet blir den också mer ett nutidsdokument än andra böcker jag läst i ämnet.
Sjöberg, Lina : Resa till Port Said *** Det är inte ofta jag är så sugen på att läsa en bok så att jag köper den, men det var jag med den här....Så många lysande recensioner jag läst, och då inte bara i Sjöbergs hemmatidning Norra Västerbotten utan överallt. Så jag skickade efter den direkt och läste den omgående....men! Den var inte alls så bra som jag trodde. Ok, visst det är ett vackert språk och en annorlunda historia men jag måste erkänna att jag inte riktigt förstod den.....var det sanning eller lögn eller vad????? Mina förväntningar var en femma men det blev en (knapp) trea......
Somoza, José Carlos: Idéernas grotta: **** Jag tyckte att den här boken var riktigt bra! Jag är ju lite småintresserad av filosofiska frågor, borde nog läsa lite filosofi har jag insett nu, och tycker att boken har en hel del intressanta vändningar och kloka meningar. Dessutom är det ju en deckare med en lite oväntad upplösning....En blandning av filosofi, litteratur och krim. Jag tror inte att den passar alla, men mig passade den!!! På dagensbok finns en recension som kan vara värd att läsa för att få en uppfattning om vad boken handlar om, ifall du nu tvekar!!!
Virdborg, Jerker: Landhöjning två centimeter per natt: ***(*) Noveller som liksom ger en rysningar. Jag brukar inte gilla sånt som slutar i ett tomrum men det här var riktigt bra ändå. Virdborg verkar ha fantasi men också en längtan att skildra relationer, en bra kombination.
Woolfolk Cross, Donna: Påven Johanna **** En riktigt klar fyra var det här! En tjock pocket, över 400 sidor och det kan ju vara alldeles för mycket om boken är tråkig men det var verkligen inte den här.....Den hade ett driv som höll hela vägen! Den var spännande och inte nog med det, man fick sig en historielektion på köpet. Den handlar om 800 talet, medeltiden. En tid som jag avskyr men här blev den plötsligt intressant. Johanna lyckas förklädd till man ta sig ändå upp på påvestolen. Hennes väg dit är kantad av äventyr, mycket för historiens skull förstås, men faktiskt finns det en möjlighet att Påven Johanna har funnits, villket författaren klargör i slutet av boken. Då blev den genast ännu bättre! Sen får man en inblick i den tidens kvinnoliv också.
Jag undrar om det ändrats så mycket på alla dessa år, nu säger vi ju: för att få högre lön, byt kön! det gällde även på medeltiden tydligen! fast då var det för att få människovärde och studier........
Ska du satsa på en bok i sommar så tycker jag du ska läsa den här. Den var mycket bättre än jag trodde........
Voors, Barbara : Mina döttrars systrar *** Tjock var den här pocketboken, och jag sträckläste den, kanske för att bli av med den, jag vet inte själv.......Påminner mycket om Älskade du av samma författare men spänner över för mycket känns det som. I början var den helt klart en fyra men allt eftersom orden blev fler och fler och samma mening återkom gång på gång (något jag har svårt att acceptera) och det kom fler och fler problemställningar att beskriva samt att det yttersta sveket hela tiden svävade över innehållet, förutsägbart från första omnämnandet av namnet XX (intertext Mörkrets hjärta eller,) ........nej till slut ville jag bara att den skulle ta slut. Hon skriver väldigt bra Voors, men till slut blir det för mycket. minns inte vem........Vad ska det tillföra tro???? Undrar jag......Nån som vet?....
Voors, Barbara: Syster min** Den här boken var väldigt bra fram till mitten ungefär, sen blev den bara bladdrig och pratig och förutsägbar och helt onödig.
Voors, Barbara: Älskade du. ***(*) . Den här boken var riktigt bra, jag blev berörd på ett sätt som jag sällan blir nu för tiden då jag läser böcker. Det är en kärlekshistoria men kan lika gärna vara en historia om relationer...
Östergren, Klas: Gentlemen**** Tur att jag inte läste den här boken när den kom ut 1980, då hade jag missat mycket av de litteraturvetenskapliga intertexterna och begreppen. Men det är ändå märkligt att Östergren använder sig av det vid den här tiden. Boken vänder sig till en helt annan målgrupp än Jack, och det är kanske därför den fallit lite i glömska och vaknar till liv först nu när fortsättningen, Gentlemen, kommer. Jack var folkets roman, det här var elitens. Eller? Rätta mig om jag har fel men så känner jag det i alla fall. Nåväl, det här är en stark roman, välskriven med humor, även om den del saker är lite väl fantastiska, grävandet under huset t.ex Men då ska man ju komma ihåg att det här var överklassens domäner, och den har ju alltid hittat på de mest underliga saker för att slippa ledan och tristessen. Jag läste i Sighsten Herrgårds biografi om hur det på fina partyn i Stockholm ställdes fram en stor gryta med tomatsås, och däri kastade damerna sina handväskor och kokade dem under glada tillrop....så att gräva tunnlar under Stockholm är väl inte värre än det..........
Östlin, Lillemor: Hinsehäxan ** Det här var väl inte en bok som jag tänkt läsa direkt men den fanns i hyllan på bibblan så jag slog till. Och den var på sitt sätt fascinerande. Det som jag fascineras av när jag läser böcker om och av brottslingar är att de beskriver sina brott som den naturligaste sak i världen. Påfallande ofta är det oturen som gör att de åker dit och varför Östlin har skrivit den här boken förstår man när hon indignerat beskriver hur hon blev oskyldigt dömd och nu vill ha upprättelse. Men boken var medryckande skriven och jag drog på munnen lite nu och då faktiskt.
De bästa 2005
Lindqvist, Sven: Utrota varenda jävel.****
DeWolf, Rose: De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör.****
Hayden, Torey : Skymningsbarn****
Ekman, Kerstin: En stad av ljus ****
Haushofer, Marlen : Väggen ****(*)
Lindgren, Torgny : Dores bibel ****
Woolfolk Cross, Donna: Påven Johanna ****
Ali Monica :Brick Lane: ****
Krakauer Jon:Tunn luft: ****
Somoza, José Carlos: Idéernas grotta: ****
Auster; Paul: Orakelnatten ****
Lundquist, Ulla Carin: Ro utan åror ****
Östergren, Klas: Gentlemen****
Caldwell, Ian & Thomas, Dustin: Den sista hemligheten****
Krauss, Nicole : Kärlekens historia****
Oates, Joyce Carol: Fallen****
Ambai: Flod **** noveller 10 noveller om Indien som redan har 25-30 år på nacken. Så det handlar om kvinnor som lever ett indiskt liv. Deras ålder spänner över en livstid. Ofta handlar det om mat, att planera, handla och tillaga den. Vilket ...
2024 Novellresan Ugglan & boken Novellresan Ugglan skriver: Under 2024 kommer jag att bege mig ut på en novellresa, och du får gärna följa med! Varje månad har sitt eget resmål, och jag tipsar om noveller du kan ...
Månadsläsning juni 2024 Castillo, Linda: Hennes sista andetag (d)Helle, Helle: Hus och hem ***Lidbeck, Agnes: Utrymmet emellan ***Keegan, Claire: I senaste laget **** novellStamm, Peter: Världens milda likgiltighet ***Herngren, Moa: Syskonfejden ***...
Jansson, Tove: Ön *** Längtan efter sin egen ö, som många tydligen har. Bra beskrivning. ...
Jansson, Tove: Katten **** En riktig katt jagar och har en personlighet som visar sig i ett envist oberoende... Men så finns det katter som är fogliga och opersonliga... Välskriven novell. ...
Citatet
Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?
Franz Kafka
Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det.
email:
h55n/at/yahoo.se