Direktlänk till inlägg 2 april 2019

Nicole Krauss sex viktigaste författare

Av violen - Tisdag 2 april 22:45

http://www.svd.se/kultur/nicole-krauss-sex-viktigaste-forfattare_6145365.svd

Nicole Krauss sex viktigaste författare

7 maj 2011 kl 01:00

Nicole Krauss är en av de starkast lysande unga författarna i USA i dag. "Läsandet har gjort mig till den jag är", säger hon till SvD, och berättar vilka sex författare som betytt mest för henne. Här är listan:

Joseph Brodsky

1940–1996. Ryssland. Nobelpriset i litteratur 1987.

”Han är den typen av författare som var sådan som jag föreställde mig att han skulle vara. När jag träffade honom var han gästpoet på Stanford och var kul, spirituell och vis, ingen besvikelse på något sätt. Jag satt på golvet och hörde honom prata om Eliot och Pound och häpnade över hur någon kunde prata om poesi på det viset.

Samma dag skrev jag och tackade honom och skickade dessutom med några av mina dikter. Det var ju helt absurt att göra det, men jag skrev ingen avsändareadress och trodde inte han skulle höra av sig. Dagen efter ringde han och undrade vad jag gjorde under dagen. Jag hade lektioner, men sa: ”Ingenting”. Sedan träffades vi och pratade om poesi åtta timmar i ett sträck. Det blev början på ett mentorskap. Han dog bara några år senare, men innan dess skickade jag mina dikter till honom. Han kunde tillbringa timmar med att analysera dem och gav mig dessutom förslag på böcker att läsa.

Han var generös och såg väl på vilket allvar jag tog skrivandet. Jag svek ju honom på sätt och vis, eftersom jag råkade bli romanförfattare i stället!”

Roberto Bolańo

1953–2003. Chile. 

”Jag har läst hans böcker sedan de kom på engelska, runt 2002. Jag minns att jag sa till alla att de måste läsa hans böcker, men ingen lyssnade.

Nu plötsligt, efter De vilda detektiverna, älskar alla -honom! Han har en sådan passion för litteratur. Han är helt orädd, det är väldigt ovanligt. På samma gång har han en enorm generositet, han skriver om människor med en sådan otrolig medkänsla, även när han skriver de mest ohyggliga historierna.”

Samuel Beckett

1906–1989. Irland. Nobel-priset i litteratur 1969.

”Hans pjäser är så nära ett perfekt konstverk som jag kan komma på. Hans romaner var otroligt viktiga för mig när jag var yngre och är det till viss del än i dag, som Molloy.

Han visar den här otroliga kampen med och oförmågan att uttrycka sig och behovet att göra det. Trots att hans ämne var just oför-mågan att artikulera saker hittade han det bästa sättet att uttrycka det på. Han får mig att skratta mer än någon annan författare.”

Bruno Schulz

1892-1942, Polen.

”Honom väljer jag av många skäl. Men ett är att jag inte någonstans i litteraturen kan hitta en fantasi i den omfattningen. Det finns ett slags magi i hans böcker som är helt omöjlig att härma, han kan aldrig få några imitatörer, för han var så enastående. Han var också en författare som på ett sätt alltid skrev om samma ämnen och samma sorts personer, men han gjorde det ändå alltid på ett nytt sätt varje gång på grund av den där obegränsade fantasin. Man bör framför allt läsa The street of crocodiles.”

Danilo Kis

1935-1989, Jugoslavien.

”Jag älskar så många av hans böcker, men en av dem heter Trädgård, aska. Den handlar om något väldigt enkelt, ett barns relation till sin far, men det påminner lite om Schulzes verk. Av de där till synes så enkla tingen gör han något så vackert. De dödas encyklopedi är också väldigt vacker.”

Yoram Kaniuk

Född 1930, Israel.

”Jag råkade få syn på hans Den siste juden i en bokhandel, tyckte det var en fascinerande titel, och såg att Susan Sontag hade skrivit något i stil med att av de översatta författare hon hade läst beundrade hon framför allt Gabriel García Márquez, Peter Handke och Yoram Kaniuk. Jag läste boken och den var ofattbart berörande. Den skrevs för 30 år sedan och är fortfarande så före sin tid. Den är så komplex. Men när den skrevs ignorerades den i princip helt i Israel. Han är ett geni

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Tisdag 25 juni 13:15

Liksom, Rosa: Överstinnan ****   Om du är lite fin i kanten ska du inte läsa det här. Författaren är nämligen riktigt ful i käften lite nu och då. Men undra på det när innehållet består av vidrigheter som krig, övergrepp från unga år, våldsam kär...

Av violen - Lördag 22 juni 15:33

Beckman, Åsa: Vänninekören (Ohj)     Eftersom jag inte läst Beckmans krönikor var det här intressant, mycket för innehållet men också för att hon redovisar respons som hon fått. Det är mest självklarheter inom spannet manligt/kvinnlig, men efte...

Av violen - Fredag 21 juni 16:45

Indridason, Arnaldur: Skuggor över Reykjavik   Det finns deckarförfattare som jag alltid läser. Indridason är en av dem. De senaste böckerna har varit lite mediokra, men den här höjde sig ett snäpp.  Det är lite mer Island med, sagor och osynli...

Av violen - Onsdag 19 juni 23:00

Franz, Eva: Sommarön   Hade jag vetat att Franz bok varit en ungdomsbok/relationsroman/deckare:Maria Lang lookalike, hade jag inte lånat den eller börjat läsa den. Men sen jag väl kommit mig in några sidor kunde jag inte sluta läsa. Sen upptäckte...

Av violen - Onsdag 19 juni 11:15

Lästips från samväldet. Vilken bra lista!

Senaste inläggen

Presentation


Violens boksida -
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Poddar

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Läser - ska läsa - med mera

Redan läst sju böcker i Min egen litteraturprisutmaning!

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Följ  violensboksida, reflektioner.... med Blogkeen
Följ  violensboksida, reflektioner.... med Bloglovin'

Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

Författare

Kvinnolänkar/föreningar/osv

JUL

Medicinskt

Min gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se