Alla inlägg under juli 2020
Lindroth, Malin: Rolf ***
Jag läste aldrig Nuckan av Lindroth, och är den likadan som den här blir det nog inte av. För Rolf är bara en konstig berättelse. Såklart, den handlar om beroende, utnyttjande, sorg och smärta. Men jag känner inte gestalterna som verkliga. De spelar liksom roller och inget löser sig någonsin.
Ett försök till att vidga en vy av texten, som bara blir märkligt. Jag tänker då på sista sidorna. Och vad är sant och vad är en splittrad hjärna?
Nånstans i mellangärdet sätter sig en vämjelse blandad med större förståelse för just detta missbruk. Där fanns behållningen.
Bernuth, Christa : Inre säkerhet*** Christa Bernuth (tidigare Christa von Bernuth) skriver alltid bra.
Rösterna***(*) 200607
Då blev du tyst ***(* ) 200610
Otro **** 200905
Så ser mina betyg ut om hennes böcker.
Att den här inte fick fyra beror nog mycket på ämnet, jag har aldrig gillat böcker om stasi. Nu kanske jag avslöjar lite mycket men om den utspelar sig i östtyskland kan ju vem som helst räkna ut ett och annat. Sen har hon gått ifrån sin ordinarie huvudperson också, fast om det gör nåt vet jag faktiskt inte. Den är iofs tankeväckande, hmm kanske det gick till såhär? vem vet.......
Bernuth är inte så känd, många har aldrig hört talas om henne faktiskt. Men jag rekommenderar henne varmt. Hon skriver nästan skönlitterärt faktiskt.
Bernuth, Christa von: Otro **** Något så ovanligt som en riktigt genuin deckare. Ja så kändes den här boken. Ok, visst var det med lite om den överarbetande ensamstående (nåja) kvinnliga kommissarien som kämpar på men här var faktiskt ändå själva mordgåtan det primära. Jag gillar ju von Bernuth, har läst både Rösterna och Då blev du tyst, det här är mellanboken som kommit ut först på senare tid har jag en känsla av. Eller jag har i alla fall inte snappat upp den tidigare. Sen ser jag att hon faktiskt kommit ut med en bok till i år, Inre säkerhet. Den hamnar bums på läsa listan.
Ok för att återgå till Otro, den fångade direkt genom att fokusera på Lucilia och Calliphora, de flugor som intar kroppen efter döden. Äckligt? Javisst men döden är ju äcklig, särskilt den våldsamma döden där kroppen inte ligger i ett sterilt kylrum utan öppen för allsköns kroppsligt sönderfall ute i naturen. Något de flesta deckare handlar om men som ingen beskrivit på detta vetenskapliga sätt tidigare kan jag säga. Inte vad jag läst i alla fall. Det var riktigt intressant.
Dessutom var historien väl sammansatt och jag hängde med i alla personerna och upplösningen var inte förutsägbar och jag blev lurad länge och det är så en deckare ska vara tycker jag. En fet fyra till Bernuth och hennes kompis Schöbel som tydligen spånat ihop det hela.
Nyårslöften – Utmaningar & läsmål för 2019
Fem kategorier som jag planerar att fylla på med nya titlar varje kvartal.
Det blir alltså fyra böcker i varje kategori.
(Inspiration hämtad från Feministbibliotekets julkalender)
Spel på många små trummor : [noveller] / Olga Tokarczuk
Vit Maria: Hanna Kall
Smärtans ministerium: Dubravka Ugrešić
Levande och döda: Han Kang
(hämtade från min katalogiseringslista)
Jakobs stege / Ljudmila Ulitskaja
(red) A Yi m.fl.: 7 x Chin Lit
(hämtade från kanon)
Ljud av steg – Clarice Lispector
Hur vi lyckades överleva kommunismen med ett leende på läpparna – Slavenka Drakulic
Ett eget rum – Virginia Woolf (Storbritannien)
Bübins unge – Mare Kandre
(som jag ej läst förut)
Jonas Karlsson Regnmannen april
Nors, Dorte: Karta över Kanada ***
Handlingen i Nors noveller är väldigt enkla, de stannar knappt kvar i minnet. Men ändå, när jag läser känner jag mig trots allt väldigt koncentrerad och närvarande.
Den enda novell som jag såhär i efterhand minns väl är Frysboxen, precis som jag alltid gör när det handlar om mobbing.
De är alla så lika varann, förstås, men här är slutet tudelat, precis som det alltid är när det gäller övergrepp. Vem tror på en och vem gör det inte.
Månadsläsning juni 2020
Dahlström, Magnus: Förhör ***
Smirnoff, Karin: Sen for jag hem ****
Strout, Elizabeth: Olive, igen****
Owens, Delia: Där kräftorna sjunger ****
Bäst Owens, Delia: Där kräftorna sjunger **** Jag hade lite svårt för den i början, men jag tror att själva miljön i boken tillhör framtida resonemang.
Mindre bra: -
Citatet
Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?
Franz Kafka
Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det.
email:
h55n/at/yahoo.se