Direktlänk till inlägg 27 maj 2010

Sandel, Maria: Droppar i folkhavet

Av violen - 27 maj 2010 15:00

Sandel, Maria: Droppar i folkhavet***


Den här boken har jag läst i Martinas läsutmaning Skrivande svenska kvinnor. Det tog mig lång tid att få tag i boken då den var försvunnen på bibblan och inte verkade komma fram men så hade de köpt in det nya exemplaret och det var ju riktigt trevligt att läsa en helt ny bok. Dessutom fanns det två utmärkta efterord också.
Boken tog lång tid att läsa. Den är skriven 1924 och språket är ju därifrån så det var nästan som att läsa en märklig dialekt. Handlingen var också lite konstig tyckte jag, även om den hölls ihop av Gerda, den utsatta.

Det här är ju verkligen både arbetar- och feminist litteratur och jag måste beundra Sandel hennes mod att skriva om sådant som måste ha väckt oerhörd uppmärksamhet vid den tiden. Knappast någon folkbok, och absolut inte lämplig för ungdom stod det ju också i Biblioteksbladet 1927.

Sandel är ju helt okänd för mig och någon stor författare tycker jag inte att hon är direkt. Jag får en känsla av att hon brinner av en lidelse att få berätta om kvinnors sexualitet men att hon inte är så intresserad av att de ska få leva ut den. I den här boken måste ju sexualiteten offras för att få ett bra liv och för barnets skull.
Vaga antydningar om våldsamma känslor och mystiska tavlor, fyr och flamma, ja något konkret utom de två kvinnor vars läppar når varandras och perversa handlingar för att tillfredsställa solochvåraren som förstör hennes liv, finns inte. Men att det räckte för att få biblioteksstjänst att varna är ju helt förståeligt.

Efterorden tar upp den här problematiken och är också lite frågande inför en del av det Sandel skriver. Eftersom jag inte läst nånting annat av henne vet jag inte om hon har en massa undertexter i det hon skriver, men det är mycket möjligt att så är fallet . Eller så försöker hon febrilt skildra nånting och klarar inte riktigt av formen.

Som samtidsskildrare tar hon upp mycket, tuberkulosen, alkoholens gissel, männens utnyttjande av kvinnor, kvinnovåld, motsättningen mellan stad/provins, prostitution, ensamma mödrar, trångboddhet, frälsningsarméns arbete. Men även då lesbisk kärlek och solidaritet mellan kvinnor. Och framförallt: kvinnokraft! En förmåga att ta tag i sitt liv och överleva. Utan män! Kanske att det till syvende och sist var det mest upprörande! Att en dag kanske kvinnan kan klara sig utan mannen, vilket också uttalas på ett ställe i boken. Vem vet om inte den meningen var den mest provocerande!  :-)

För samtidsskildringen och för modet får hon tre stjärnor.


Läst 2010


 
 
Ingrid

Ingrid

27 maj 2010 15:37

Efterorden var väldigt bra och jag tyckte att de "lyfte" boken. Precis som du tycker jag inte att Sandel är någon "stor" författarinna- men - passionen har hon och gott så. Jag har inte läst något alls av Sandel och hon var helt okänd för mig när jag skaffade "Droppar i folkhavet".

http://ingridsboktankar.blogspot.com

 
Ingen bild

mig själv

27 maj 2010 15:41

Det jag kände var en önskan att få analysera boken ur olika perspektiv, den innehöll så otroligt många infallsvinklar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Onsdag 22 jan 11:09

Weithz, Jesper: Vintersystrar ***   Inte förrän jag kommit till den senare delen lyckades jag bli fångad av den här boken. Först kändes den som en ungdomsroman med väldigt många ord. Iofs är det ju alltid intressant att läsa om åldrar man själv l...

Av violen - Tisdag 21 jan 20:15

Lindström, Merethe: Ödelagda städer ***  (grannar)   En lite märklig novell. Förstår inte titeln men tycker ändå att den kan ingå i serien grannar. Men här är det okända människor som plötsligt finns nära, nästan som en granne som man möter några...

Av violen - Lördag 18 jan 13:15

Krusenstjerna, Agnes von: Snigeln och flickan ***   Barndomens föreställningar om naturen speglas i Rosas blick. När den dyker upp i form av en stor snigel gör den Rosa rädd. Men när något händer med hennes docka brister det och oron får sitt utl...

Av violen - Fredag 17 jan 16:45

Martinson, Moa: Fjäderbrev ****   Här skildrar Martinson sin släkt och hur hon som oäkta barn växte upp. Kulissen är ett julbesök hos hennes mormor på knekttorpet. Där benämningen på brev som skickades mellan knektarna var fjäderbrev. De innehöll...

Av violen - Torsdag 16 jan 16:11

Griffiths, Elly: Främlingen   Nu har Griffiths börjat på ny kula med nytt persongalleri. Och här försöker hon sänka medelåldern på sina läsare. För jag kunde inte komma ifrån att jag gång på gång kände det som att jag läste en ungdomsdeckare. Ing...

Senaste inläggen

Presentation


Violens boksida -
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Poddar

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Läser - ska läsa - med mera

Redan läst sju böcker i Min egen litteraturprisutmaning!

Senaste kommentarerna

Följ bloggen

Följ  violensboksida, reflektioner.... med Blogkeen
Följ  violensboksida, reflektioner.... med Bloglovin'

Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

Kvinnolänkar/föreningar/osv

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se