Direktlänk till inlägg 21 september 2016

Palmquist, Jeanette: Det enda som betyder något

Av violen - 21 september 2016 12:00

   Palmqvist, Jeanette: Det enda som betyder något ****

 

Sparsmakad med innehållsrik, ordrik men komprimerad, infallsvinkelrik men når fram, gåtfull men med klarhet. Ja så skulle jag kunna fortsätta för att beskriva de känslor och tankar jag får när jag utan ansträngning tar till mig innehållet i den här boken. Skriven utifrån författarens minnen och tankegångar.


Jag är imponerad av den här boken. Den är helt klart annorlunda skriven vilket gör, att trots att tidsmarkörer finns i mängd, så upplever jag det inte så. De flyter in i texten och Palmqvist hinner med många. Men de finns inte inplanterade utan är där helt naturligt. Karaktärerna finns för Astrids skull, för allt hon ska få uppleva, men jag märker det inte förrän jag skulle berätta innehållet för närstående. 


Det är Astrid, hela tiden Astrid. Hennes värld är visserligen fiktiv, men kunde vara sann, är säkert sann i vissa stycken. Hon är en av dessa ovanliga kvinnor som redan som barn hade egna tankar, inte gick att kuva. Men som samtidigt fick bära med sig minnen som hårt begränsade hennes liv. Som ett straff för sin längtan efter frihet. Sorgligt. Och jag gillade när hon satte ner foten på slutet. 


Det är svårt att skriva känner jag, utan att avslöja detaljer. Jag vill att du som läser ska få uppleva dem själv.

Läs! Jag menar det.  


(Jag tror att en del av textens magi beror på att den bearbetats i författarens huvud sedan hon var barn. Just det finner jag mycket fascinerande. Det är sällan jag läser en bok nuförtiden som ger mig samma känslor av läsupplevelse som när jag bekantade mig med alla olästa författare i min ungdom. Innan sinnet mättats.)


Tack Hoi förlag för läsupplevelsen. 


Från förlagets sida:

I 1930-talets Norge slår sig Astrid fri från ett religiöst hem och ett utstakat liv som fru, mor och fabriksarbeterska. Hon får chansen att utbilda sig till sjuksköterska och börjar därefter engagera sig i kampen för frihet och rättvisa.

Astrid lär känna Thomas, en man med musikerdrömmar. De planerar en framtid tillsammans, men Thomas möter Astrids syster Ågot … och allt förändras.

Parallellt med deras berättelse möter vi författaren Anna, som i nutid reser till Norge på jakt efter mellankrigstidens dofter. Vilka var egentligen de släktingar hennes mor alltid talade om? Och hur såg deras liv ut? Tanken att det var något lurt med att två kvinnor levde tillsammans med endast en man växte med åren. Inga andra hon kände till levde på detta sätt. Det var konstigt, avvikande, kanske skamligt, och till och med oanständigt. Vad tyckte mamma? Hon vågade aldrig fråga.

Mot en historisk bakgrund utspelar sig denna skildring av fascinerande livsöden där tilliten till sina egna val ger styrka att gå vidare.

Inspirerad av sin mors berättelser om släktingarnas liv debuterar Jeanette Palmqvist med en gripande roman där dåtid möter nutid. Lika är den enskildes kamp. Och lika är kärleken.


https://jeanettesblogg.wordpress.com/

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av violen - Torsdag 9 sept 21:15

Kankimäki, Mia: Kvinnor jag tänker på om natten ****   En riktigt otrolig bok. Så många tuffa, modiga, egensinniga och motiverade kvinnor på en gång. Det kunde ha blivit för mycket och det blev nästan det också. Jag lyssnade på boken, vilket kan ...

Av violen - Onsdag 8 sept 22:00

Modiano, Patrick: Osynligt bläck ****   Alltid lika sällsam, Modiano. Han skriver samma bok, javisst. Men om den är bra, varför inte? I "Osynligt bläck" finns dock nånting nytt. Visst, vem är kvinnan, hur känns hotellrummet, eller våningen. Hon...

Av violen - Onsdag 1 sept 08:15

Månadsläsning juli - aug 2021    Berg, Aase: En uppblåst liten fittas memoarer *** Lindén, Axel: Tillstånd ****  Kölén, Anna: Ingen kommer att tro dig *** Cummins, Jeanine: Amerikansk jord ***** Wahldén, Christina: Nämn inte de döda ...

Av violen - Måndag 30 aug 21:30

Stonex, Emma: Fyrvaktaren ***   Det här var inte min typ av bok vilket jag egentligen visste om innan jag började läsa. Men så många har berömt den att jag ändå satte igång. Men tyvärr, jag har aldrig gillat fyrar, och sanna (?) ouppklarade histo...

Av violen - Tisdag 24 aug 07:00

Järvinen, Anna: dröm natten till idag: ****   En bok att ta till sig. Med hög igenkänningsfaktor för mig.   Det var länge sen jag citerade från böcker (dessa ljudböcker inbjuder inte till det, och även eböckerna gör det tjorvigt. Måste lära m...

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Poddar

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Litteraturpristolvan 2021

Litteraturpristolvan

http://violensboksida.bloggplatsen.se/2021/01/01/11705498-litteraturpristolvan-2021/

Läser en bok som fått ett litteraturpris varje månad.


Arkiv

RSS

Tidigare år

statistik

Författare

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se