Alla inlägg under april 2011

Av violen - 4 april 2011 09:00

  Herrström, Christina: Tusen gånger starkare ****

 

En ungdomsbok från 2006 som nu kommit både som film och i pocket!

Jag tyckte verkligen om den här boken. Och jag tror att den pekar på mönster som många nog är medvetna om men ingen vill/kan/orkar ta tag i.


Med enkla medel, bara en ny tjej som uppfostrats att vilja rättvisa och ta sin rättmätiga plats och som vågar säga det, lyckas Herrström skriva en både rolig, spännande och lite otäck historia. Och den är samtidigt realistisk, för mönster bryts inte på en enda skola på en enda gång. Men det kan göra skillnad för någon här och där att få läsa om och känna att de tankar som finns inuti är rätt. Jag är glad att exemplaret jag lånade var tummat och nött, mer sådana böcker på skolbiblioteken. Då ser man att de verkligen är lästa!

Nu har den kommit som film och den finns på ett bibliotek när mig så jag måste ju bara se den.

Jag ger den fyra stjärnor för ämnet var så otroligt intressant och angeläget. Hur boken var skriven brydde jag mig ärligt talat inte om......men det var väl också bra kan jag tycka.

ANNONS
Av violen - 3 april 2011 08:46

Det är alltid kul att se vad Bibliotekarien läser har skrivit om för deckare varje månad.

Och då menar jag att det är både kul att läsa om deckarna och se sidan som jag tycker är snygg på nåt sätt..........


Jag blir sugen på Temple, Claude Izner, Cleeves, står i kö på Kontz och är nyfiken på Griffith. Men vet inte hur jag ska göra med Adler Olson, läsa ikapp eller sikta in mig på fyran?

ANNONS
Av violen - 2 april 2011 19:30

  Lotass, Lotta: Min röst ska nu komma från en annan plats i rummet ***


Otroligt egendomlig bok. Kanske med ett poetiskt språk, i alla fall i början. Det där språket som gör att man inte alls förstår orden men känner rytmen. Vilket jag gjorde i den här boken, särskilt under första halvan.

Sen kände jag nånting annat, äckel, motvilja, en fråga varför? dvs Varför skriver man om det här? Varför visar någon alla dessa bilder av Den innersta grymheten, det innersta våldet, det vansinnigaste vansinnet?

Jag förstår det inte alls, jag är oförberedd eftersom jag inte läser baksidestexter men när jag till sist gör det i ett tappert försök att mota illamåendet inser jag att det här är ju helt medvetet, mördarna finns tydligen. Men de får inget straff i den här boken. De tar bara en helt oförstående plats.

Trots det flyter språket i en jämn, lugn ström över sidorna.

Så olikt en snaskig deckare. Och så likt.


Var finns Lotass bok, den bok som tar mig in i hennes storhet? Här snuddar jag bara vid den tyvärr.


Läst 2011


Av violen - 1 april 2011 16:45

April 2011


Ebok Bibliotekarien läser:
Norrlands svårmod
Nobelprisutmaning:.
Redan då var räven jägare Müller
Lyrans jordenrunt: Kanske en, kanske två, kanske alla......
Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid (Pakistan) (läst)
De sex misstänkta - Vikas Swarup (Indien)
Båten - Nam Le (Vietman)
Bokcirkelonline:
Hjärtdjur

Min egen deckarutmaning:
De sex misstänkta - Vikas Swarup
Trilogiutmaning,
Albertetrilogin jan-april, sista delen Bara Alberte.
Nästa bok i serien utmaning
Revolt/Hungerspelen april-maj-juni
12 skrivande olästa svenskor 
Min röst ska nu komma från en annan plats i rummet

Min egen afrikautmaning

Mengiste, Maaza, Under lejonets blick
Min egen tyskautmaning

En tyst minut av Siegfried Lenz
Sr:s bokcirkel

Fågeln som vrider upp världen del 2,3,4,5


Av violen - 1 april 2011 09:45

  Hjort, Elisabeth: Hängivelsen ***

 

En bok om Knutby eller en bok om sorg och övergivenhet?


Hjort skriver en roman med ett språk som jag känner igen att jag läst sista tiden. Poetiskt kallas det har jag lärt mig. Och då kan man skriva obegripligt utan att det gör nånting har jag också lärt mig. Och det är just det som gör att jag känner att Cecilia i boken, som tillhör subkulturen frikyrkan, (för det är ju en subkultur idag som inte behöver några andra egentligen) Cecilia har inte sin mamma som hon borde ha haft att stöta och blöta sina förvillelser mot. Och det döljs i texten som handlar om makt och patriarkat och sekter och egoism och perfektionen som kräver mobbning av de som inte hör dit. (Inom parantes tycker jag att Hjort även skildrar kvinnors maktbeteende mot varann på ett skickligt sätt.)

Som Cecilia säger i slutet av boken när allt krackelerat och hon återvänder till huset med fotografiet, det enda som finns kvar:

Det händer att pappa får syn på henne. Men lilla gumman, i hans tysta ansikte. Cecilia springer med tröjärmen över ansiktet, avvärjande rygg. Stannar på toaletten tills hon hittar något som kan övertyga. Tvingar gråten in under ilskan. Mamma skulle aldrig. Inte låta henne komma undan med det här. sid 202


Nej, en mamma skulle ha tagit sitt (vuxna) barn i famnen och ställt allt till rätta igen. Hon skulle aldrig ha lämnat platsen utanför den låsta dörren innan den öppnats igen.


Hos Malou här berättar Hjort om att samtalen med psykologen är centrala i boken, och jag kände också att det fanns en snaskig nyfikenhet där som tangerar skvallerpressens förmåga att hitta material som kittlar nyfikenheten. Vad är en sekt egentligen, hur fungerar den? Även i TV programmet nämns ofta det erotiska. Men är det erotik, är det inte bara gammal hederlig (hmm) manlig makt som kommer fram och ingenting annat? Tror jag i alla fall. Och en ensam kvinnas behov av att få bli sedd och som hon tror, älskad.


Var finns Gud i allt detta kan man undra? Jag kan inte låta bli att tänka på Lina Sandells Blott en dag där ursprungstexten är, Han som bär för mig ett modershjärta, vilket sedan ändrades till fadershjärta.

(Minns jag rätt, finns något av detta med någonstans i boken? Jag är inte säker men tror det.....).

 

Är det inte det boken egentligen handlar om? Gud ska verka genom församlingen som en far och en mor till de fader och moderlösa? Istället kröker den hela tiden håret på dessa mina minsta och förverkar därigenom sin ställning.


Slutet gick inte ihop tyvärr.

Men jag tror att Hjort kommer att skriva mer och kanske tydligare nästa gång.

Av violen - 1 april 2011 09:00

  Lenz, Siegfrid: En tyst minut ***


En liten bok om nånting som jag tycks ha läst flera gånger förut.

 Inget stack ut direkt i den här boken kan jag tycka. Jag är dessutom inte särskilt förtjust i fiske och/eller båthistorier. Men boken var lättläst och lite mindre kylig än flera av de andra tyskspråkiga böcker jag läst. Och att vända lite på perspektivet, gammal man skriver bok om ung man (nåja yngling) som älskar äldre kvinna gör det väl lite intressantare.


Läst i min tyskaspråkigautmaning


Läst 2011

Presentation


Violens boksida -
reflektioner....

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kultursidor

Länkar

Kategorier

Länksamling/Förlag

LITTERÄRA PRISER

Läser - ska läsa - med mera

Redan läst sju böcker i Min egen litteraturprisutmaning!

Senaste kommentarerna

Arkiv

RSS

Min gästbok

statistik

Författare

Följ bloggen

Följ  violensboksida, reflektioner.... med Blogkeen
Följ  violensboksida, reflektioner.... med Bloglovin'

Kvinnolänkar/föreningar/osv

Medicinskt

JUL


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se