Alla inlägg under januari 2019

Av violen - 8 januari 2019 07:30


Johannas toppfem

 

   

  

Allt under himmelens fäste

av Maria Hamberg
 
(köar på biblioteket)
                                                          

  

Göteborgs schamaner


av Johan Nilsson 

 

(ej inköpt på biblioteket så den kanske inte blir läst ens :-( 

  

Simultan

av Ingeborg Bachmann
 
(ej inköpt på biblioteket så den kanske inte blir läst ens :-( 
 
  
 7 x Chin Lit
 (red) A Yi m.fl.:
 
(är snart läst)


Veronica Palm

Systerskap

 

(ej inköpt på biblioteket så den kanske inte blir läst ens :-( 

 

 

 

 

 

 


 
Av violen - 3 januari 2019 09:45

  Montelius, Martina: Främlingsleguanen ***

 


När jag läste Ibland är man lessen, ibland är man glad blev jag så positivt överraskad att jag efter det velat läsa mer av Montelius.

Den här boken var inte fullt så bra men bra nog. Eller annorlunda nog.

Montelius skildrar, på ett märkligt fantasifullt sätt, ett barns utsatthet. Hur det håller fast vid sin leguan som en vän. Och till slut går det inte längre.


Det skulle också kunna vara en dement eller utmattad persons upplevelse av omvärlden (?). Fragment som upplevs som verkliga men är det verkligen det? och ibland glimtar ord från ett friskt liv fram och imponerar på läsaren. 


Hursom är Montelius i huvudpersonens hjärna och kikar in. Och det är intressant.


Läst 2019

 

Av violen - 2 januari 2019 19:30

   Haushofer, Marlen: 18 noveller ***

 

De 18 novellerna i Haushofers novellsamling lämnar mig förvånansvärt likgiltig.

Jag köpte boken för att kanske äntligen få få tillgång till något i Hashofers inre karta.


Det är 18 noveller och tyvärr fastnar nästan ingen i minnet direkt utom möjligen den första Den vackra Melusine och det kan bero på att den inte går att motstå om man liksom jag är kattälskare.

Men när jag läser de får ord som jag antecknat om varje novell som sammanfattning kommer en del tillbaka. 

Det är ord som: övervinna orättvisa, otack är världens lön, skam bikt lättnad, det oväntade ger hjälp, lättsinnig, drömmar. Osv. Osv. 


I en av novellerna finns en farmoder som yttrar följande:

[...] hon hatade piprök, alkohol och spelkort som sina personliga fiender och var innerst inne övertygad om att män i allmänhet hade blivit kvar på ett lägre stadium i mänsklighetens utveckling. Man måste uppbringa ett oändligt tålamod med dem. sid 63

Det är väl det närmaste ett feministiskt (?) uttalande som boken rymmer.


Novellerna är inte ljusa, det är skam och skuld, död och sjukdom, mobbing och försumlighet. Det är kanske därför jag inte kan  minnas dem. Boken är ändå läsvärd och själva känslan av innehållet ger en doft av Väggen som ju är Haushofers mästerverk.

Ett råd är att läsa några noveller nu och då. Jag tog alla på raken och det gav inte tid till reflektion.


Läst 2019

Av violen - 2 januari 2019 17:00

  Sundström Lindmark Anna & Widmark,  Elisabeth: Vi skulle segla runt jorden

 


Psykisk ohälsa är så viktigt att skriva om. Men det är tungt att läsa om konsekvenserna när det går så långt att människor inte vill/orkar/förmår leva längre.

Konsekvenserna för de som blir kvar.


Denna grafiska roman är svår men ack så bra att den finns. Många ungdomar får här hjälp att sätta ord på sina känslor.

Och även vuxna.


Läst 2019


Av violen - 2 januari 2019 16:45

  Wisti, Kent: De tillhöriga ****

 

Vi frågar oss lite för ofta varför människor inte kommer till våra gudstjänster. Svaret kan inte vara annat än att de har bättre saker för sig. sid 81

 

 Wisti närmar sig kyrkan med öppet sinne och stor förståelse för dess problem. Hans korta komiska meningar som han annars levererar med odefinierbara gubbar bredvid, säger ingenting om hans allvarliga sida. Den sida som kommer fram i den här boken. 


Emellanåt blir det lite andligt = inte så kul för den som inte riktigt kan terminologin i teologin. Det talar för att boken vänder sig mest till de kyrkan trogna. (Även klassificeringen, Cj visar detsamma.) Men sen kommer en skarp insikt om hur det skulle kunna bli en bättre kyrka, som når fler och fler. Och det kan ju alla ha synpunkter på.


Jag gillade den här boken för Wisti pekar på flera saker som jag håller med om. (alltså är det han skriver bra ;-)


För visst har han rätt när han håller fram den enkla åsnan före de höga hästarna?

De höga kyrkliga hästarna har aldrig fått plats på sjukhus, universitet, fängelser eller regementen. Man är en gäst och främling. Missionen är en fråga om attityd. [...] rider man bäst på åsnor. sid 84

 

 

 Wisti har skrivit om att svenska kyrkan måste dö här

 

Av violen - 2 januari 2019 16:15

Pessl, Marisha: Fördjupade studier i katastroffysik**** När jag skulle läsa den här boken gjorde jag nånting väldigt ovanligt, jag kollade upp lite recensioner (bl.a. SvD,) och bokbloggar om den! och fick väldigt varierade reaktioner. Många bloggar gillade den inte och från Dagensbok.com fick den endast 6av 10. Men jag gillade den! Jag gillade alla hänvisningar till böcker, även om det tydligen är mest falska sådana. (?) Fast de som jag kände igen var ju äkta vad jag kunde se. 
(Insåg något som jag redan visste att jag inte har jättekoll på amerikansk litteratur. Måste läsa Stormen och vreden av Faulkner t.ex då jag dessutom har den i bokhyllan. Han nämns ofta överhuvudtaget i amerikanska böcker.)
Imponerande att ha sån koll på litteraturen som författarinnan har. Historien var väl lite väl lik Donna Tartts Den hemliga historien men det finns ju intertexter överallt, mest i böcker men även i film faktiskt. (T.o.m i Mamma mia som jag såg på bio (sist av alla?) i helgen. Både Hair (dansen på bordet) och Aristocats (krypandet längs takmuren) fanns ju med. Säkert annat också......)
Så läs inte boken för att historien är så unik, det är den inte även om den faktiskt var riktigt spännande ett tag. (Ett tips, läs koncentrerat i början, där finns en del av nyckeln till slutet. Jag fick läsa om.) Nej den här boken ska man läsa för att den är så annorlunda skriven. Pessl måste verkligen ha funderat ordentligt inför varje mening känns det som. Mycket tänkvärt står det också som jag iofs redan glömt men just då jag läste det var det bara så bra. Ja jag läste varje mening i denna tjocka bok (vilket jag oftast alltid gör iofs) Faktiskt en bok som jag skulle kunna tänka mig läsa om nån gång i framtiden, och hur många böcker känner man så inför nu för tiden? Många iofs om man ser hur bokhyllorna svämmar över, men det är nog mest för att jag tycker om böcker överhuvudtaget och har svårt att göra mig av med dem. 
Och visst, den här boken skulle jag ha velat läsa som ung. Ja jag skulle vilja läsa en svensk motsvarighet med hänvisning till svenska författares verk, vem skriver den?
Gillar du litteratur och genomtänkta meningar läs den här. Annars låt bli.

Av violen - 2 januari 2019 15:15

Läckberg, Camilla :Tyskungen *** Läckberg är inte min favorit direkt även om Stenhuggaren var riktigt bra. I motsats till Janet Fitch, se nedan, är språket väldigt torftigt och ibland nästan fånigt och definitivt bara en tvåa men just den här historien var intressant och det hela vägen, där fanns trean, snudd på fyra faktiskt. 
En av Läckbergs bättre skulle jag tro.......även om det, som jag läste på en blogg nånstans, inte är så trovärdigt att demenssjuka kvinnor i 75 års ålder tänker att deras hårddisk raderas eller att ettåringar uppträder som tvååringar..........hmmm kanske var Läckbergs barn ovanligt "börj" så hon talar av egen erfarenhet vad vet jag......Men historien höll ihop och var trovärdig, som jag sa, ändå till slutet och den våldsamma scenen fanns där såklart men inte lika utstuderat som den brukar vara, ja mer säger jag inte......läs själv vettja. Om du inte redan gjort det, vilket är ju mycket troligt så populär som Läckberg är. Synd bara att hon inte är någon författare vad gäller språket, ibland ryser man faktiskt....
Lite kuriosa är att jag, när jag började läsa boken kände igen den! Precis hur det beskrivs i början, upptäckten av mordoffret och sen kistan med minnena, jag tänkte bestört har hon plankat nån annan bok? Eller har jag läst den utan att minnas det????? är jag förvirrad........men efter ett tag kände jag inte igen mig och då började jag minnas att den följde med ett litet häfte i Svensk Bokhandel tror jag det var i fjol somras. Där läste jag alltså början, som var det som var med. Och kom ihåg den så väl! Bra betyg till Läckbergs första sidor faktiskt......

Av violen - 1 januari 2019 22:15

Adlibrispriset

 

25 januari


Om Adlibrispriset: Priset delas ut i sju genrer: Deckare, Roman, Barnbok, Fakta, Ungdom, Kokbok och Feelgood. Vinnaren i varje genre bestäms av bokälskare runt om i landet som får lägga en röst på sin favorit i varje genre.

En jury bestående av anställda på Adlibris väljer ut tio nomineringar i respektive genre. Nomineringen beslutas på försäljning, popularitet och potential. Den bok som får flest röster inom varje genre tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven genre. För att bli nominerad krävs att boken ska ha givits ut under november 2018 – november 2019.

Vinnaren i respektive genre kommer få ett pris i form av generös exponering i Adlibris interna säljkanaler och i externa mediekanaler.

2023

Vinnare Adlibrispriset 2023

Årets barnbok 0–6 år Lilla Adelina. Mina första tecken!, Linda Wenthe. Triumf Förlag.

Årets barnbok 6–12 år Förrädaren, IJustWantToBeCool. Rabén & Sjögren.

Årets ungdomsbok De tar allt ifrån mig, Linda Jones. Bonnier Carlsen.

Årets roman Atlas : historien om Pa Salt, Lucinda Riley & Harry Whittaker. Bazar Förlag.

Årets deckare Slutet var bara början, Anders Nilsson. Bokfabriken.

Årets Feelgood Au revoir Agneta, Emma Hamberg. Piratförlaget.

Årets debut Jävla karlar, Andrev Walden. Bokförlaget Polaris.

Årets facklitterära bok Jag har testat allt : en guide till att tappa fett och forma kroppen, David Haroun. Mondial.

Årets kokbok Underbara vinter, Clara Lidström. The Book Affair.

Nytt för i år var även Årets hederspris, som tilldelades Sofie Sarenbrant efter att ha blivit nominerad för minst (!) en bok varje år sen Adlibrispriset instiftades 2019 – och nu när Adlibrispriset även hålls i Finland är hon nominerad även där!


2022

Årets Deckare – Spindeln
Årets Roman – Den fjärde doktrinen
Årets Fackbok – Mer än bara Tunnelbanenettan
Årets Ungdomsbok – Depphjärnan för unga
Årets Kokbok – En mammas överlevnadskokbok
Årets Feelgood – Balkong med havsutsikt
Årets Barnbok 0-6 år – Hur blev jag till? Och hur kom jag ut?
Årets Barnbok 6-12 år – Maskeradmysteriet
Årets Debut – Någon måste dö

2021

Årets Deckare – Fädernas missgärningar
Årets Roman – Stöld
Årets Fakta – Hon hette Esmaralda
Årets Ungdomsbok – Vem har sagt något om kärlek?
Årets Kokbok – Tareq Taylors matresa
Årets Feelgood – Je m’appelle Agneta
Årets Barnbok 0-6 år – Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst
Årets Barnbok 6-12 år – Handbok för superhjältar. Utan hopp
Årets Debut – Honungsapan

2020

Årets roman: Där kräftorna sjunger av Delia Owens (Forum)

Årets deckare: Spegelmannen av Lars Kepler (Albert Bonnier förlag)

Årets feelgood: Under Londons broar av Jojo Moyes (Printz)

Årets faktabok: Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko, Caroline Bankler och Navid Modiri (Bonnier fakta)

Årets kokbok: Veckans matsedel: Middagsrecept från olika delar av världen av Zeina Mourtada (Bonnier fakta)

Årets barnbok 0-6 år: Boken som inte ville bli läst av David Sundin (Bonnier Carlsen)

Årets barnbok 6-12 år: Barn som förändrat världen av Jenny Strömstedt (Max Ström)

Årets ungdomsbok: Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson (Lilla Piratförlaget)

Årets debutant: Jag ser allt du gör av Annika Norlin (Weyler Förlag)



2019

Årets vinnare i respektive genre:

Årets romanBränn alla mina brev av Alex Schulman (Bookmark).

Årets deckare: Broder Jakob av Emelie Schepp (Harper Collins).

Årets feelgood: Tillbaka till den lilla ön i havet av Jenny Colgan (Nordstedts).

Årets faktabok: Min historia av Michelle Obama (Bonnier).

Årets kokbok: Zeinas Kitchen av Zeina Mourtada (Bonnier).

Årets barnbok: Svenska hjältinnor av Anna Nordlund & Colette van Luik (Max Ström).

Årets ungdomsbok: Var kommer du ifrån egentligen? av TNKVRT TNKVTR (Lilla Piratförlaget).


Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

UV index


Skapa flashcards