Alla inlägg under februari 2018
Veckans topplista hos Johannas deckarhörna
Jag brukar sällan handla på bokrean första veckan. Inte förrän det är rea på rean smyger jag in på bokhandeln. Jag inriktar mig på pocket, lokal litteratur och litteraturvetenskap I år har jag faktiskt beställt någre böcker från Bokus Falkens döttrar: Elvira Birgitta Holm Sveket : en berättelse: Birgitta Trotzig |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Två böcker som jag kanske köper på min lokala bokhandel är: Rötter och knölar Smarta snacks Och det var årets bokrea, varken speciellt billig eller intressant. Men ändå alltid kul och ett måste. |
Seethaler, Robert: Ett helt liv ***
Uppenbarligen sökte människorna något i bergen, något de trodde sig ha tappat för länge, länge sedan. Han lyckades aldrig förstå exakt vad det handlade om, men under årens lopp blev han allt säkrare på att turisterna i grund och botten mycket mindre stapplade runt efter honom än efter någon ostillbar längtan. sid 101
Egger, mannen i boken, ror projektet livet i hamn. Boken är enkel på ytan men under levs ett liv, fullt av händelser med mer eller mindre meningsfullhet. Pojken utan förflutet lever sitt liv i den bedövande vackra omgivningen. Den mäktiga naturen tar hans kärlek. Men den ger honom möjligheter genom sin exploatering av linbanorna.
Seethaler gör en slags kulturgärning genom att skildra försöken till tämjning av den vilda naturens djupa dalar. Elementen ger och tar. Bokens undertexter kan vara många, författarskapet, den lilla människans utsatthet, kärlek i lavinernas tid. Men det som stannar kvar är citatet ovan, den ursprungliga människans inre längtan efter skönheten i den genuina naturen.
Läst 2018
Veckans topplista hos Johannas deckarhörna
Det här kommer att bli svårt för att inte säga nästan omöjligt. Jag är minimalt intresserad av sport, och att läsa om det känns inte speciellt intressant. Men jag gör såklart ett försök.
Vecka 8: Sport i litteraturen
| Sekonden. P-O Enquist. Ej läst. Hittade den som ett boktips. Vill läsa. |
| Löparens hjärta: Markus Torgeby
Läst. Den var riktigt bra. |
| Jag är Zlatan: Zlatan Ibrahimovic
Ej läst men vet att den är omtyckt av många.
|
Tunn luft: Jon Krakauer
Läst och verkligen gillat. Brukar rekommen- dera den. Glad nyhet är att den kommer i nyutgåva i vår.
| |
Åshöjdens BK.
| Åshöjdens BK.
De som känner till serien vet att den talar för sig själv. Jag har inte läst den.
|
Motturi, Alexander: Broder ****
Det började med att jag läste Diabetikern av Motturi. En ganska galen bok.
Sen missade jag Svindlarprästen som handlar om Motturis far.
Och så kom Broder som jag blev nyfiken på redan innan jag insåg vem som skrivit den.
Texten vidmakthåller samma lite skruvade stil som Diabetikern.
Det här är ju också delvis självbiografiskt
Jag borde kanske tillägga: Det är inte svårt att låtsas att man inte minns, att det är därför man inte gör anspråk på att skildra sanningen. För i fiktionen kan man säga som det är utan att det framstår som sanning. Man kommer därför undan med sanningar, snarare än lögner, i fiktionen. Man låtsas att man inte minns exakt, men i själva verket minns man mycket väl hur det var. Men man behöver inte ljuga om att man inte säger sanningen för man säger inte sanningen när man förvränger fakta på detaljnivå. sid 150
Ungefär så resonerar Motturi.
I Alt i alt stemmer det altså? I Jag vet inte. Ibland räcker det att man ändrar i en detalj för att allt ska vara förljuget. sid 151
Skulle jag benämna boken med ett ord blir det nog mäktig. Här finns det ett slags band mellan bröderna som inte brister mentalt och därför är en smärta som gör mig tårögd när allt är över.
Jag gilla Motturis sätt att skriva. Ostrukturerat men ändå sammansatt.
Därför ska jag även läsa hans förra bok.
I början är det korrekturfel en masse, och ibland vet jag inte om det verkligen är det eller om det ingår att språket ska vara så......felaktigt.
Men plötsligt försvinner det och inga fler fel går att upptäcka. Märkligt!
Läst 2018
Veckans topplista hos Johannas deckarhörna
Vecka 7: Alla hjärtans dag
Kärleksromaner, riktigt romantiska sådana, läser jag sällan.
Kanske för att jag läste för många som ung
Men jag minns några och här kommer de
Margit Söderholm: Driver dagg, faller regn
Margit Söderholm: Prostmamsellen
Martha Sandwall Berström: Kulla Gullas myrtenkrona
Anita Salomonson: Lika som kärlek
Mohsin Hamid: Exit väst
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Ólafsdóttir, Audur Ava: Ärr ****
På ett nästan osynligt sätt lyfter Ólafsdóttir existentiella frågor om liv och död, krig och fred, kärlek och vänskap, flykt och varseblivande.
Stämningen i boken är som en dimma en sommarkväll över en utslåtter, full av trädans tuvor som vill ta över om inte jorden åter brukas. Solens strålar lyser med sin värme igenom och ger hopp.
För det fijnns hopp för huvudpersonen, det finns en mänsklighet som ger livsmodet åter. Ska du läsa Ärr, gå till slutet av boken och läs författarens anmärkningar (s 205) där referenser ges till olika citat som finns med i boken.
Kanske att den stämning som jag upplever vid läsningen till viss del uppstår mycket pga dessa nedslag i vad tidigare röster sagt. Läs gärna det parallellt, jag önskar att jag gjort det.
En bok helt i min smak och Ólafsdóttirs bästa än så länge.
Läst 2018
---------------------------------------------------------------------------
Transplantation i böcker:
Då kommer jag plötsligt att tänka på när Gudrun frågade mig helt apropå om jag skulle ge henne en njure om hon behövde det. Jag sa ja och frågade om hon var sjuk men hon sa att det var hon inte. Jag tänkte, och om hon frågar mig om hjärtat? Skulle jag då svara att jag villigt skulle ge henne allt som jag hade fler än ett av? sid 94
Malmström, Stefan: Hjärntvättad
Sekter och dess konsekvenser är intressant. Här kommer en berättelse om Scientologin blandat med fart och fläkt och död och pedofili och allt möjligt hemskt.
Faktiskt väldigt spännande men den stora spänningen med att läsa den var ändå från min sida sett insynen in Scientologernas teorier och sektliv. Eftersom författaren själv varit där så att säga, är det säkert mycket som stämmer.
Luke, amerikanen, är ju en riktig hårding som har potential att återkomma i thrillerlitteraturen framöver. Så jag rekommenderar den här boken. Både för dig som gillar fart och fläkt och spänning och för dig som vill veta mer om en sekt.
Det är märkligt att så mycket av nutidsskildringarna måste ha en deckare att luta sig mot. För jag har en känsla av att många sanningar presenteras enbart där. ex vis att pedofiler ofta tar sina foton för sälja och att det ibland är rena beställningsjobb. Inte konstigt att det är en lukrativ marknad. Där det finns pengar frodas det brott. Men hur hitta säljkanalerna för att stoppa dem och minska brotten? Och hindra dem att infiltrera dagis? Här finns en ordentlig manual på hur en sådan infiltration kan ske. Rysligt!
Korrekturläsningen var dock inte på topp, jag räknade till en del fel och rena bokstavsomkastningar. Det är sällan det sker nu för tiden faktiskt. Störde en aning.
Läst 2018
Veckans topplista hos Johannas deckarhörna
Vecka 6: Berättelser om kvinnliga levnadsöden
Jag har valt fem av alla favoriter sen jag började blogga.
Har även länkat till mina reflektioner.
Jag rekommenderar alla dessa böcker till läsning.
Boardy, Elin: Tiden är inte än här
Boardy, Elin: Allt som återstår här
Essbaum, J A: Hausfrau här
Cullberg, Johan och Sahlin, Björn: Märta och Hjalmar Söderberg här
Adichie, Chimanda Ngozi: Americanah ***** här
Boardys senaste bok, | Boardys första bok, jag tänker på den ofta. | Också en kvinna jag ofta tänker på. Med sympati trots allt. |
Så mäktig, en bok för nutiden. | Ingen har min sympati som Märta Söderberg. Och alla kvinnor på den tiden som drabbats av psykisk ohälsa, om det ens var det, och elaka makar. Har svårt att beundra Hjalmar Söderberg efter att ha läst detta. Sorglig. |
Citatet
Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?
Franz Kafka
Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det.
email:
h55n/at/yahoo.se