Alla inlägg under februari 2019
Lander Leena: Den glada hemkomstens boplatser ***(*) Länge var den här boken en klar fyrapoängare, men sen mattades den av på slutet. Jag sträckläste den dock, och fascinerades av historien och det lätta språket.
Läst 2001
Küchen Maria: Lycklig hora**** En riktigt, riktigt bra bok. Vill du läsa en bok i sommar som är spännande och välskriven men som ändå helt klart har ett budskap, här är den! Jag bara sträckläste den, språket, stilen, innehållet, allt tilltalade mig. Den våldsamma döden är inte mysigare än så här och inte prostitution heller. Ingen femte stjärna eftersom huvudpersonen försvann utan att förklara sig. Dvs slutet famlar i mörker (tycker jag). Fast å andra sidan famlar ju livet alltid i mörker också........
Läst 2001
King Stephen: Att skriva**** Tack och lov att jag hade läst åtminstone en bok av Stephen King tidigare, nämligen Lida. I och med att jag gjorde försvann några av mina fördomar om Stephen King, annars hade jag nog inte satt någon tilltro till råden i den här boken, (så mycket skit och arsel som det var med här). Men tro mig, jag kommer att läsa om Att skriva avsnittet och anteckna det intressantaste. Och jag kommer dessutom att ha hjälp av det i mitt skrivande! Alltså, helt enkelt en bra bok om skrivande.
Läst 2001
Mazetti, Katarina: Tyst! Du är död!*** Hmm, den här deckaren är en blandning av Agatha Mazetti Christie och Grabben i graven bredvid. Båda två gillar jag, därav trean. Men det är trots allt tveksamt om kombinationen är så lyckad, dökul och ond bråd död är väl inte vad man direkt förknippar med varann. Jag skrattade inte men blev nyfiken och läste snabbt ut den, och såklart förstod jag snabbt vem mördaren var. Synd!
Läst 2001
Jin Ha: Två kärlekar**** Den tredje boken om Kina på kort tid. och den bästa. Lätt skriven, lätt att läsa, lätt att tycka om. Speglar på ett lättsamt sätt kollisionen mellan då och nu, i kulturrevolutionens spår. Fångade ögonblicksbilder paras med 18 år av väntan.......
Läst 2001
Levy, Deborah: Varm mjölk****
Levy kallas egensinnig i sitt skrivsätt och jag håller verkligen med. Det här är en författare som inte ber om ursäkt för att allt kan hända och det händer. Om än i det mindre formatet.
För jag upplever boken som lugn och samlad samtidigt som det sker mycket i huvudpersonens intelligenta huvud. Men det intressanta är att trots sin smarthet lever Sofia den medberoendes liv. Ingen går säker.
Ju mer jag läser desto mer vill jag läsa. Levy lyckas fånga personerna på ett, som sagt, eget sätt. När jag slutat läsa vet jag vilka de är. Och jag önskar dem lycka till.
Gillar du att läsa utanför det vanliga rekommenderar jag verkligen den här boken. Men räkna med att den oftast är undflyende och ibland svår att förstå. Särskilt i början.
(Jag har bestämt mig för att
inte lägga in omslagsbilder på böckerna
jag läser från och med februari.
Jag tror att det går lika bra ändå.
Eller vad tycker ni?
Rösta längst upp till höger)
Johannas toppfem vecka 8:
Idag har jag gjort en sökning på mitt bibliotek, på feminism, feminist, Ohj. Detta för att får fram de nyaste, lite annorlunda böckerna som kan belysa kvinnors (och mäns) syn på jämställdhet och med feministiska tankemönster. Jag har bifogat innehållsförteckningen, så det går att läsa om böckerna är intressanta för er. De två första är ungdomsböcker, men jag tycker att just de böckerna ofta speglar det samhälle som är så långt från min egen verklighet som 60+. Men just därför angelägen.
|
Har du ingen humor? : en snabbguide till jämställdhet / Katarina Wennstam. När någon säger eller gör något som är kränkande eller fördomsfullt är det viktigt att säga ifrån. Tystnaden blir annars ett godkännande av det hen säger eller gör. Boken visar hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop med sunt förnuft. Boken är indelad i fyra avdelningar: Ord som skaver, Sådant man bara säger, Min feministiska kamp och Våldtäkt på film. Författaren undersöker uttryck som "stora grabbar gråter inte" och "har du ingen humor?".
|
Tre feministiska sagor / Lilian Bäckman. Tre välkända sagor, här med namnen Curl-Lock, Systrarna Brr och Rosa rosen, i modern tappning. Vart tar alla prinsar vägen? Kan det ha något med de tre rara tanterna i det lilla huset i skogen att göra? Kommer förbannelsen som Rosa rosen fick på sin första födelsedag att besannas? Och vad händer med mannen som försöker locka med sig den vassaste systern Brr under bron?. |
Inte så farligt : 30 berättelser om våldtäkt och övergrepp. / Gay, Roxane våldtäkt och sexuella trakasserier. Hur är det att leva i en kultur där frågan tycks handla om när, inte om, en kvinna ska utsättas för någon form av sexuellt våld? Och hur är det för män att navigera i våldtäktskulturen, antingen de är likgiltiga inför den, arbetar för att få slut på den, eller bidrar till den i stort eller smått?. |
Man - i ljuset av #metoo / Calle Brunell. sexuella övergrepp, trakasserier och gränser som överträtts. Den öppnade även för samtal och medvetenhet hos män. Psykologen Calle Brunell har mångårig erfarenhet av terapisamtal med män, där många har svårt att sätta ord på sina känslor och ser mansrollen som sliten. Här hoppas Brunell öppna för en vidare diskussion bland män om hur vi ska leva tillsammans i en större medvetenhet. |
Orden som formade Sverige / Elisabeth Åsbrink. Elisabeth Åsbrink gör en forskningsresa genom svensk historia och talesätt, från den (kungliga) svenska avundsjukan till #metoo, för att ta reda på hur orden format svenska värderingar och hur vi klär dessa värderingar i ord . Boken är en läsning av svenskheten, en nödvändig komplicering av ett nationalitetsbegrepp som på sina håll blivit väl enkelt. |
Höijer Björn Erik : Isak Junti hade många söner ** varför, varför läser nån människa den här boken i detta århundrade? Ja det kan man fråga sig, ett drama från 1954 om laestadinismen i norra Sverige. Svaret är som vanligt: en kurs! Denna gång i Religion och fiktion. Kursen är mycket intressant, men den här boken var inte så kul att läsa, därav bara två stjärnor.
Läst 2001
Citatet
Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?
Franz Kafka
Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det.
email:
h55n/at/yahoo.se