Alla inlägg under mars 2019

Av violen - 14 mars 2019 23:45

Caldwell, Ian & Thomas, Dustin: Den sista hemligheten**** Vet du nånting om renässansen, har du läst vid universitet och gillade du Da Vinci koden, då är det här boken för dig. Jag tillhör dem som läste Da Vinci koden direkt den kom, innan jag fick veta (hm) att den var så fantastisk som den var (hm) så jag var inte påverkad utan tyckte att den var bara medelbra.
Den här boken är alltså bättre än den i mitt tycke. Kanske för att den hör serverar en historia som faktiskt skulle kunna vara trovärdig och är den inte det spelar det ju ingen roll, intressant var det i alla fall. För en renässansälskare måste det ju vara en guldklimp, en massa filosofer och andra nämns och citaten haglar. Så om man känner till dem måste man ju få en igenkänningschock. Själva historien är faktiskt också intressant och personerna betydligt mer komplexa än i Da Vinci koden. Jag lyckades inte riktigt hålla isär alla, mest för att jag slöläste boken i början, vilket var synd. Jag gillar forskning och här får man verkligen en inblick i dess väsen!
Det här är boken för dig som vill ha nånting att bita i! Och så räcker den ju ett tag också!

 

Läst 2005

Av violen - 13 mars 2019 23:30

Minor, Caroline Albertine: Välsignelser ****

 

Annorlunda är den ändå, novellsamlingen av Minor. Även om den första novellen påminner väl mycket om Deborah Levys roman Varm mjölk som jag nyss läst. 

 

Det finns en tidsanda i novellerna som förmedlas utan åthävor. Och då menar jag inte omgifta fäder, homosexualitet, flyktingar. Det är alltför vanligt och nästan obligatoriskt. Nej här finns ett sätt att närma sig nya tankar och företeelser. Här finns självmord, demens (om än på ett ovanligt sätt som visar sig vara författarens egna erfarenheter), övergrepp    (makt kan också vara att sprida vettlös rädsla) och framförallt en öppenhet inför en länge förbjuden värld, den andliga. (tolkningen kan dock vara antingen ett hot om straff eller en längtan efter överlämnande beroende hur man vill se det). 

 

Skenbart är de här texterna helt vanliga texter och utan upptäckt av Minors nedslag i dagens människors vånda blir det såklart inget särskilt. Varför är den då så uppmärksammad? Kanske för att läsarna känner igen sig, känner oron i mellangärdet eftersom alla har sina bördor att bära. I dessa maskinernas tidevarv är de fysiska bördorna bortutvecklade, nu är det ofta istället inom oss de finns.


Av violen - 13 mars 2019 20:00

Woolf Virginia: Mrs Dalloway*** Det finns böcker som man läser för att få veta hur det går och böcker som man läser för att hålla sig a jour med litteraturen. Så finns det böcker som man läser för det vackra språkets skull eller för intressanta meningar. Och så finns det böcker som man läser för att man själv längtar efter att få skriva när man läser dom; det här är en sån bok. Hela tiden vill jag byta ur ord mot mina egna och forma min egen historia av Woolfs kringelkrokiga öden. Varje mening är väl genomtänkt i den här boken.

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:15

Zweigberk Helena von: Det Gud inte såg **** En bra bok, ämnet är intressant: en fängelsepräst besöker en morddömd kvinna och upp rullas ett ovanligt scenario i litteraturen, syskonrelationer. Värd att läsa bara för det. Att den sedan är välskriven är bara ett plus. Men förordet borde även stå på slutet, så här bör/får/kan inte en präst bära sig åt!

 

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:15

Wägner ElinNorrtullsligan*** En liten bok, skriven med både humor och allvar. Elin Wägner skriver om en tid som inte alls är så långt borta, och ibland undrar jag hur stora framstegen egentligen är inom jämställdheten?

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:15

Vreeland, Susan : Artemisias passion *** För den som gillade Tulpanfeber och Flicka med pärlörhänge är det här en mycket läsvärd bok. Den handlar om konstens villkor, men även om kvinnors villkor, dvs det är en kvinnlig konstnär som är huvudperson. Boken har verklighetsbakgrund och utspelar sig i början av 1600-talet. Det är också en bok om våldtäkt och hur det uppfattades vid den tiden. Intressant, för hur mycket har egentligen hänt på dessa 400 år? Huvudpersonen är en stark kvinna som blir en berömd konstnär.

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:15

Vonnegut, Kurt : Slakthus 5 *** En bok som jag köpte (i pocket) och läste enbart för att den är omtalad. I början var jag väldigt irriterad på det hela tiden återkommande "så kan det gå". Jag började snabbkolla varje ny sida för att se om det stod (vilket det alltid gjorde), men efter ett tag så hann historien ikapp mig och jag måste säga att det var en av de bättre antikrigsskildringar jag läst. Att Vonnegut som SF författare måste ha med underliga handfigurer från yttre rymden var dock svårare att förlika sig med.....Trots det en bok väl värd att läsa bara för att veta vad den handlar om. (Andra kända böcker som också är värda att läsa, om inte annat för att veta vad de handlar om, är Mörkrets hjärta och Processen. Bara ett tips!)

 

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:15

Vallgren Carl-Johan: Den vidunderliga kärlekens historia*** För några år sen beslöt jag mig för att läsa Augustprisvinnare varje år. Nu har jag läst årets, och om jag inte hade bestämt mig för att läsa vinnarna hade jag knappast läst ut boken. Den var vidunderligt konstig, och kärlekshistorien avklarades på några sidor här och där. Resten bestod av en slags bevisning på att författaren gjort en ordentlig research. Ett plus var dock att även bordellerna beskrevs på ett ärligt sätt, dvs så vidrigt som det är utan förskönande omskrivningar som så ofta är fallet när män ska skriva om företeelsen. Annars fick jag Parfymen (Suskind) och Aprilhäxan (Axelsson) vibbar, dvs det fanns episoder som jag helt klart läst i dom böckerna tidigare.
Den fick ändå tre stjärnor, mycket därför att den trots all sin ordrikedom faktiskt var lätt att läsa, och bitvis medryckande. Men trots att den kommer i pocket snart så vet jag inte om jag ska uppmana nån att köpa den. Vill du hänga med i Augustpriset, ja. Annars, stå över!

 

Läst 2003

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

UV index

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

Historia


Ovido - Quiz & Flashcards