Alla inlägg under mars 2019

Av violen - 13 mars 2019 19:00

Robinson, Peter : En ovanligt torr sommar *** Ännu en deckare på kort tid.(Se nedan, Reginald Hill) Och de påminde konstigt nog om varandra. Inte bara det att det var gamla mord som klarades upp utan även på andra sätt. Deckarförfattare idag måste vara ovanligt väl pålästa eller så har de studerat drama på högskolenivå. I båda böckerna förekom nämligen ordet katharsis, ett uttryck som jag aldrig stött på innan jag läste Drama A, och som jag efter viss möda under kursens gång lyckades förstå vad det innebar. (katharsis är enligt Bonniers svenska ordbok, 1990, "enl Aristoteles poetik den själens rening som tragedin åstadkommer." ) Men dessa författare svänger sig med uttrycket som om det var var mans (och kvinnas förstås) egendom. Märkligt!
Robinsons bok var betydligt torrare skriven än Hills (som ju försökte vara rolig hela tiden och ibland lyckades) men Robinsons historia var lite trovärdigare....kanske. I vart fall var de för lika varann för att jag riktigt skulle gilla det. Läs dom gärna men med några månader emellan.

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:00

Persson Leif GW: Mellan sommarens längtan och vinterns köld ****Det faktum att jag läste ut den här tegelstenen utan att förtröttas under julens sista skälvande dagar ger den fjärde stjärnan. För annars var den lite väl förvirrande för mig. Många personer, som man förväntas känna igen från verkliga livet (?), och några som säkert endast författaren känner igen. Skriven på ett tilltalande sätt dock, ironin dryper och allas dolska tankar blir uppenbara, för läsaren enbart, men ändå. Men alla dessa män som förlöser sig själv och kvinnor som låter sig charmas för att sen i princip våldtas (och gilla det!), det måste vara enbart för att hålla de kvinnliga läsarna borta......Eller så gör det sig bra på film, för filmad kommer boken förstås att bli i en eller annan form.

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:00

Nothomb, Amélie: Underkastelsens sötma: **** En annorlunda bok! Snabbläst och med en viss humor. Ok, den kanske går hårt åt det japanska samhället vars företagskultur hänsynslöst skildras, men den kunde nog ha skrivits om vilket land som helst för alla länders kultur är ju olika och överallt finns det egendomligheter. Den var helt klart läsvärd och jag är glad att jag hittade den i nyaböckerhyllan på mitt bibliotek.....

 

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:00

Noll, Ingrid: Tuppen är död *** Jag har länge tänkt läsa den här boken, som nämnts i olika sammanhang. Och nu har jag gjort det och den var bra. Den var kul, jag drog säkert på munnen minst tjugo gånger, den var spännande och den var otäck, just därför att man fick veta hur själviskt en mördare tänker. Sammanfattningen av boken är att den faktiskt var lite småmysig, trots att folk dog hit och dit.....Om det är bra kan man ju diskutera men jag sträckläste den i alla fall.......

 

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:00

Morazzoni Marta: Flicka i turban ** Nej men den här boken var inte alls bra! Antagligen inträffade en av två saker: 1. den var helt enkelt tråkig eller 2: så är jag bortskämd med att böcker innehåller action nu för tiden, att det händer nånting som leder nånvart. Det gjorde det inte i den här boken. Varje novell kändes som ett utdrag ur en roman och hur kul är det? När romanen dessutom verkar vara helt ointressant.....Den som känner till personerna kan kanske ha nån behållning men det gjorde inte jag.

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:00

Moggach, Debora: Tulpanfeber** Andra gången gillt för den här boken men inte blev den bättre för det. Jag la den ifrån mig för länge sen närjag läst en bit men eftersom så många berömt den tänkte jag ge den en till chans. Men på slutet blev det att hoppa för historien blev alltför fantastisk och lite tjatig tyckte jag.....

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:00

Melin, Lars: Manipulera med språket *** Tja, den här boken gav väl en hel del tips men för att utnyttja den till fullo ska man nog läsa den fler gånger, lite svårt att minnas alla råd.....

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:00

McEwan, Ian: Försoning ***** Äntligen en fempoängare igen! Och att det var McEwan är väl inte direkt någon överraskning. Med den här boken (mästerverket har den också kallats) anknyter McEwan till två olika kategorier, en är skapandets lust och vånda och den andra är andra världskriget. Många är de böcker man läst om just andra välrdskriget men den här skildringen var en av de bättre måste jag säga. Och skapandet, ja det börjar och slutar berättelsen. Det är en historia som man inte ska låta sig lura av med den något...triviala början. Utan läs på bara, den blir bättre och bättre.....Jag tänkte länge, hur ska McEwan få ihop slutet, men för sanning, det klarade han galant.

 

Läst 2003

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

UV index

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

Historia


Ovido - Quiz & Flashcards