Alla inlägg under mars 2019

Av violen - 13 mars 2019 19:15

Wahlden ChristinaHeder *** (u) En ungdomsbok som handlar om hedersmord. Ungdomsböcker brukar ju ofta tydligt ta ställning för det ena eller det andra. Men den här boken slätar över det hot som en invandrarflicka råkar ut för på ett egendomligt sätt. Hennes bror får komma till tals i korta inlägg, och det på ett sätt som säkert är tänkt att ge en tankeställare men budskapet kan uppfattas som lite otydligt. Och att fortsätta sitt liv som om ingenting hänt efter ett mordförsök, det är för bra för att vara sant (tror jag i alla fall....).

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:15

Wahlberg, Karin: Hon som tittade in*** Ännu en deckare av Karin Wahlberg. Den var precis som Sista jouren, spännande och medryckande, en bok man vill sträckläsa, även om inga direkta överraskningar väntade. Kanske att det som skildrades utöver deckarintrigen egentligen är det intressanta i den här boken. Det som jag inte tyckte var riktigt trovärdigt är dock mobbarnas reaktioner. Har man erfarenhet av mobbning vet man att den som mobbar är sällsynt utan samvete, och det ändras knappast för att den som blivit mobbad dör. Det hade varit mer naturligt att skylla ifrån sig och bli arg för att man blev tvungen att köra på personen i fråga.....Låter hårt men så tror jag att det är IRL. Annars är allt annat trovärdigt i boken och för en stunds avkoppling är den helt ok....

 

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:15

Wahlberg, Karin: Ett fruset öga *** Tredje boken av Wahlberg, skriven i samma stil som de två förra, dvs pratig pratig men ändå lättläst och bitvis intressant ur ett nutidsperspektiv. Den här boken har dock en stor nackdel, en inplantering som är så uppenbar att polisen framstår som både blind och korkad eftersom de inte fattar det läsaren fattar direkt. Synd, men det visar kanske på att Wahlberg egentligen inte ska skriva deckare, när kommer den skönlitterära debuten???

 

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:15

Tartt, Donna: Den hemliga historien **** En annorlunda och fascinerande bok som bara inte gick att lägga ifrån sig. Jag trodde hela tiden att upplösningen skulle bli sensationell på nåt sätt men där fick jag tji. Sånt brukar ju alltid dra ner entusiasmen, men i den här boken spelade det liksom ingen roll. Det var inte mördandet som var det centrala utan helt enkelt de sex personerna (ja sju egentligen med läraren) och deras liv före det egentliga livet. Jag tror att om man varit i universitetsvärlden så ger den här boken en slags igenkänning som gör att den blir intressant bara för det. Själv var jag ju förra året på Umeå universitetsbibliotek en kväll i veckan och såg "alla de här personerna" strosa förbi. Killgänget med en söt tjej som de alla trängdes kring, Frances med konstig frisyr men ytterst artig när han frågande stod vid disken, killen som alltid bar kostym osv. Och lärarna, den ene mer kufisk än den andre.

 

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:15

Strandberg Kerstin: Tio syskon i en ömtålig berättelse *** Den här boken var länge en fyra men efter 2/3 började jag hoppa och det är ju ett tecken på att den dalar. Den är intressant eftersom den behandlar syskontemat, något som är ovanligt. Den var nominerad till augustpriset 2000 och det kan jag kanske förstå, den är välskriven, med en egen stil och som sagt mycket gripande i början. Men efter ett tag insåg jag alltså att det inte skulle var så mycket mer att hämta och det blev det inte heller. Mer skildring av syskonrelationerna kunde den ha innehållit, och personerna var bitvis lite svåra att hålla isär. Men som sagt, ändå läsvärd.

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:15

Seierstad Åse: Bokhandlaren i Kabul **** Javisst, den här boken är lika bra som det sägs! Välskriven, fängslande, upprörande. Den är verkligen fylld av konkreta iakttagelser som SvD skriver på framsidan. Det patriarkala mönstret gör en verkligen arg. Men finns det inte vissa likheter, om än i mycket mindre grad, även hos oss? Om man tänker efter.....Och det gör man när man läser den här boken......

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:15

Saramago José: Blindheten **** En fascinerande bok, både till innehåll och stil. En starkt symbolisk roman står det på baksidetexten, men den var så full av ord, ord, ord att jag inte riktigt hittade all symbolism bland dem alla. Det kan ju såklart vara väldigt enkelt, en religiös symbolism, men hur som helst grep boken verkligen tag. När alla är blinda, vad händer då? Samma som vid alla katastrofer eller?
En bok för dig som verkligen gillar ord och tänkvärda meningar i det oändliga. Andra kanske ska låta bli att börja på något som de knappast orkar avsluta. *ärlig*

 

Läst 2003

Av violen - 13 mars 2019 19:00

Rynell, Elisabeth : Till Mervas **** En bra bok det här.....Den senare delen med sina suggestiva omgivningar kryper under skinnet, beskrivningen av en natur som tar tillbaka det den blivit bestulen är mycket bra berättat. Kanske att boken skulle ha koncentrerat sig på det, någonstans ville jag läsa mer om just det myggiga landskapet. Det andra har man hört så ofta förut......

 

Läst 2003

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

UV index


Skapa flashcards