Senaste inläggen

Av violen - 28 december 2021 11:01

Mann, Thomas: Järnvägsolyckan ***

 

Denna novell var inte direkt speciell till sitt innehåll, men gav ändå mersmak.

En längre text av Mann ger säkert en bättre historia men med samma flytande språk, som med bara antydningar visar på klasskillnader vid den tiden.

 

Jag vet inte om jag någonsin kommer till "Buddenbrooks" men "Döden i Venedig" blev genast intressantare att läsa.

Av violen - 27 december 2021 21:38

Griffiths, Elly: Nattfalkarna

 

Som vanligt, en bra deckare, där mordhistorierna spelar en underordnad roll, men som trots det ägde en viss spänning.

Griffiths deckare går utmärkt att lyssna på, vilket jag gjort med de senaste. Och det beror nog på att de är så igenkännbara, personerna är som en familj som lever sitt liv i långsam takt framåt. Man märker det på att barnen växer.

 

Och nu går det inte att utesluta att det kommer en fortsättning, cliffhangern på slutet, wow! Vad händer...? Och hur blir det då egentligen?

 

 

Av violen - 15 december 2021 21:16

Cline, Emma: Harvey ***

 

Harvey Weinsteins tankar handlar denna bok om. Precis som Flickorna av Cline, som handlade om Manson sekten, är den ett försök att skildra något inifrån, hur det kunde hända. Och under årens lopp har man kommit en bra bit på väg att förstå hur helt annorlunda sexförbrytare, pedofiler, sektledeare tänker. Som uttalade narcissister/psykopater är de fast i sina egna tankar och betraktar omgivningen som enbart tjänare åt dem själva. 


Därför gav inte denna bok så mycket som jag hade hoppats, men den var ändå läsvärd. Dessutom var den kort, vilket inte är så vanligt, så det kanske kan vara ett tips till den som inte läser så mycket men ändå är intresserad av allt som har med Metoo att göra. Kanske borde den benämnas novell, funderar Aftonbladets kultursida. Och visst, nu när de säger det så är den mer skriven som en novell. Men innehållet äger romanens självklara respekt, den förmedlar ändå en sanning som en novell inte riktigt når upp till. Känner jag.

 

Av violen - 11 december 2021 16:01

Moström, Jonas: Den omänsklige

 

Riktigt spännande. Och grym..

Unga kvinnor, våld och ordentligt polisarbete. En riktig deckare med andra ord.

 

Faktiskt klarar Moström fortfarande av att skriva en bra historia. Med lite allmänbildning, vad är Skvadern? Vem är Bengt Lindström? Ligger Alnön vid Sundsvall? Ligger Olof Palmes torg i Sundsvall? Gillar det.

 

Och som sagt, jag är imponerad av hur polisen lyckades lösa fallet. Som alltid.

 

 

Av violen - 30 november 2021 23:30

Månadsläsning nov 2021

Larsson, Åsa: Fädernas missgärningar

Jonsson, Mats: När vi var samer ****

Lodenius, Anna-Lena: En värmländsk Hitler ***

 


 

Stark månad 

 Bra: Jonsson, Mats: När vi var samer  Mycket intressant om samernas historia.

 

Mindre bra: Lodenius, Anna-Lena: En värmländsk Hitler En bok som beskriver något jag inte hört talas om tidigare. Dock lyssnade jag på den och det blev så pass splittrat att jag inte riktigt kunde hålla tråden i denna skrämmande bok.

Av violen - 30 november 2021 19:28

Lodenius, Anna-Lena: En värmländsk Hitler ***

 

Det tog sin lilla tid att lyssna på denna 12 timmar långa bok. En bok om den svenska nazismens historia. 

Känner du att du vill veta mer vad den handlar om finns det att läsa här.

 

Hade den inte varit skriven i kronologisk ordning har jag haft ännu svårare att hänga med, men historien fascinerar och beskriver något jag faktiskt aldrig hört talas om. Sverige på 30 och 40 talet var betydligt mer komplext än vad jag vetat om.

 

Furugårds relationer med de nazistiska tyskarna känns ytterst märklig. Vid nazisternas möte 1927 fanns Furugård med som den enda representanten från de nordiska länderna. Det ger ju verkligen en hint om vilka strömningar som fanns i Sverige, och hur de var helt annorlunda i de andra nordiska länderna. Eller var det hela personligt? Furugård kände Goebbels och hans svenska fru Karin. Var det så han fick tillträde, och så Sverige undgick att invaderas?

Författaren ger inga svar på sådana spörsmål, hon säger själv att hon skrivit boken rakt upp ner bara, utan att avslöja sina tankar om paralleller med dagens situation.

Det ger en kuslig känsla att läsa så saklig text, som handlar om de människor som ville utrota en hel folkgrupp och en hel del andra oliktänkande och funktionsvarierade därtill. Måtte detta aldrig hända igen.

 

 

Av violen - 29 november 2021 21:06

Jonsson, Mats: När vi var samer ****

 

Kön på biblioteket gjorde att jag inte riktigt han smälta och ta in den här boken. Vips skulle den tillbaka till andra köande.

 

Han är så skicklig Jonsson. Serierutorna är inte direkt vackra men de förmedlar sanningar på löpande band. Sanningar som verkligen behöver beskrivas. Lägg därtill att han lyckas förhålla sig saklig till det han förmedlar, och historien blir levande och pålitlig. Precis som en riktig historiebeskrivning ska vara. Det blir förstås lite tråkigt, och mycket fakta att ta in. 

 

Jag läser den mest av ett genuint intresse att just få veta denna den samiska historien. Och så bör även du läsa den (tycker jag). Det är inte direkt kul, det är inte seriestrips med en knorr på sista rutan. Det är en verklighet om stor brist på respekt för andra människor och framförallt en brist på respekt för allas lika värde.

 

Läs och lär något om vår svenska historia.

 

 

Av violen - 20 november 2021 16:30

Larsson, Åsa: Fädernas missgärningar

 


Likväl som Ekman skrev (i Händelser vid vatten) om de barbariska kalhyggenas röda blomning på 90-talet, skriver Larsson om den gnistrande vita snön, som ytterst kan rymma en dödlig lavin. 

Och lika lite som de döda i tältet gör Ekmans bok till en deckare, gör Larssons långtidsiförvarade lik i frysen det här till en deckare. Båda böckerna är samtidshistorier, och kommer så att förbli. I mina öron.

Ok, det faktum att Larsson spinner vidare på de tidigare persongalleriet gör det mer deckarlikt, den överskuggande genren är ju trots allt kriminalromanens. Medan det hos Ekman hela tiden dyker upp nya genrer och vindlingar.

 

Jag lyssnade på Larsson, som läste upp sin egen bok. Och den tog liksom aldrig slut. Ämnena var från boxning till prostitution, religiös fanatism, hundars beteende till gamla oförrätter som löses genom samförstånd, och så kriminalitet som gör en lite skraj faktiskt Och så Mella, von Post och Christer. Och Rebecka inte att förglömma.

 

Allt beskrivet oändligt detaljerat. Visst intressant, men allt på en gång. Det blev lite mastigt. 

Främst sätter jag skildringen av Kiruna, Norrbotten, snön och kylan som gör att det gnistrar om både snö och luft. En frihet att längta till. Bara man klär sig.

 

Jag tror att Larsson nästa gång kanske ger sig på nåt ännu mer romanlikt. Och den läser jag ju förstås också, såklart. 

Senaste inläggen

Presentation

Violens boksida
reflektioner

Citatet

 Citatet

 

Jag tror att vi enbart bör läsa böcker som biter och sticker oss. Om den bok vi läser inte ruskar oss vakna som ett slag mot huvudet, varför då göra sig besväret att läsa den över huvud taget?

 

Franz Kafka

 

Lite väl drastiskt men det ligger nåt i det. 

Kontakta mig

email:

h55n/at/yahoo.se

Följ

Sök i bloggen

Kultursidor

Länkar

Länkar2.0

Länkar bok

Länksamling/Förlag

Kategorier

LITTERÄRA PRISER

Poddar

Arkiv

Tidigare år

statistik

JUL

Medicinskt

Min gästbok

Ätbart

ACLänkar

Träning

inredning

UV index


Skapa flashcards